Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tichetele de masa si tichete cadou acordate angajatilor. Situatii in care sumele trebuie impozitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Apr. 2021 Exclusiv
Tags: tichete de masa, tichete cadou, impozitare tichete cadou

Suntem o societate comerciala platitoare de impozit pe profit cu CAEN-ul 4321 si care aplica facilitatile in domeniul constructiilor, conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal. As vrea sa stiu daca tichetele de masa si tichetele cadou peste valoarea de 150 lei/salariat trebuie impozitate.

Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu: 
 

Din punct de vedere al tichetelor de masa
 
Valoarea nominala a tichetelor de masa reprezinta venituri asimilate salariilor, drept urmare si acestea sunt scutite de impozit in cazul unei firme care desfasoara o activitate din domeniul constructiilor.
 
Din punct de vedere al impozitului pe venit, potrivit art. 76 alin. (3) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, tichetele de masa sunt considerate avantaje si se iau in calcul la stabilirea impozitului pe venitul din salarii (daca este cazul).
 
Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, tichete de masa nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale (conform art. 142 lit. o) din legea sus-mentionata), in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale de sanatate (conform art. art. 157 alin. (2) din legea sus-mentionata) si in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca (conform art. 220 4 alin. (2) din legea sus-mentionata).
 
Acordarea tichetelor de masa se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare si a Normelor metodologice de aplicare a dispozitiilor acesteia aprobate prin HG nr. 1045/2018.
 
 
Din punct de vedere al tichetelor cadou
 
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
 
Cand tichetele cadou se acorda cu aceste 4 ocazii, nu se datoreaza impozit salarii si nici contributii sociale obligatorii, conform art. 76 alin. (4) lit. a),art. 142 lit. a) Cod fiscal.
 
Valoarea tichetelor cadou ce depaseste suma de 150 lei (diferenta) este in baza de impozitare a impozitului pe venit 0% si asigurarilor sociale obligatorii :CAS 21.25%.
 
Cand tichetele cadou nu se acorda cu aceste 4 ocazii, se datoreaza impozit salarii 10% si nu se datoreaza contributii sociale obligatorii.
 
Astfel, normele metodologice de aplicare a art. 142 din Codul fiscal stabilesc ca, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tichetele de masa si tichete cadou acordate angajatilor. Situatii in care sumele trebuie impozitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016