Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Bonuri de masa: Valoarea cu care cresc din aprilie 2025 este una simbolica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 07 Apr. 2025
Bonuri de masa: Valoarea cu care cresc din aprilie 2025 este una simbolica
Tags: bonuri de masa, valoare tichete de masa

Bonurile de masa au ramas, in continuare, un beneficiu extrasalarial de baza pentru multe firme care vor sa isi rasplateasca angajatii. Acestea au ajuns, inca de anul trecut, la suma de 40,04 lei, iar din aprilie 2025 vor mai creste o data, insa doar simbolic.

Valoare bonuri de masa

Potrivit Ordinului ANAF nr. 484/280/2025, incepand cu luna aprilie 2025, valoarea nominala a unui tichet de masa pentru semestrul I nu poate depasi 40,18 lei (in usoara crestere fata de 40,04 lei anterior).
Important de retinut! Aceasta valoare se va aplica si in lunile august si septembrie 2025, adica in debutul semestrului II.

Impozitare tichete de masa

Conform art 142 lit.r si art 152 alin (2) din Codul Fiscal, tichetele de masa intra in categoria veniturilor asimilate salariilor care NU se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale.

Mai mult decat atat, conform art 220^4, alin.(2), tichetele de masa NU se cuprind nici in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca.

Insa, in ceea ce priveste plata CASS pentru tichetele de masa, incepand cu data de 01-01-2024, conform pct. 26 al art. III din LEGEA nr. 296 din 26 octombrie 2023, pentru tichetele de masa se va plati contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) de 10%.

Impozitarea tichetelor de masa se va face conform regulilor de impozitare a veniturilor salariale. 

Cota de impozit pe venit aplicat pe salarii este de 10% si se aplica conform prevederilor art. 78, alin.(2), lit. a) din Codul Fiscal, prin urmare, tichetele de masa se vor impozita dupa urmatoarele reguli:
la locul unde se afla functia de baza

prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul

Baza de calcul se determina ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:
deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
cotizatia sindicala platita in luna respectiva, potrivit legii;
contributiile la fondurile de pensii facultative
primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
contravaloarea abonamentelor suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 100 euro anual

Un angajat poate beneficia simultan de clauza de mobilitate si de tichete de masa?

Potrivit art. 25 din Codul muncii:

"(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.

(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca."


Astfel, indemnizatia de mobilitate se negociaza si se stabileste in contractul individual de munca.

Din punct de vedere fiscal insa, cindemnizatia de mobilitate este neimpozabila in conditiile in care se acorda in mod similar diurnei.

In cazul in care salariatii beneficiaza de indemnizatie de mobilitate neimpozabila, se recomanda sa nu se acorde si tichet de masa.  

Daca indemnizatia de mobilitate este taxata cu taxele salariale, se poate acorda tichet de masa.

Astfel, conform art. 12 alin. (4) din Legea 165/2018 privind tichetele de valoare: Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate. Cand salariatul mobil lucreaza in deplasare, ziua respectiva este o zi lucrata asa incat are dreptul la tichet de masa.

Daca insa salariatii beneficiaza de indemnizatie de mobilitate neimpozabila, recomandam sa nu se acorde si tichete de masa. Desi nu exista o prevedere expresa care sa reglementeze neacordarea tichetului de masa in perioada deplasarii in care se acorda indemnizatie de mobilitate neimpozabila, consider ca prudent este sa nu se acorde tichet de masa intocmai ca in cazul diurnei.

Acordare tichete de masa pentru institutii publice

Un institut de cercetare dezvoltare ce functioneaza in baza HG 637/2003, art. 1, alin. 2 si OG 57/2002 poate acorda tichete de masa in anul 2025, in contextul aplicarii OUG 156/2024?


Specialistul ne spune urmatoarele. Conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 156/2024, incepand cu anul 2025, institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, nu mai pot acorda anumite beneficii salariatilor, printre care si tichetele de masa. Singura exceptie mentionata expres in actul normativ este acordarea tichetelor de cresa.

Interdictia acordarii tichetelor de masa pentru institutiile publice este reglementata de articolul IV alin.1 din Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024.

Mai exact, acest articol stipuleaza ca institutiile publice, indiferent de forma de finantare (inclusiv cele finantate integral din venituri proprii), nu pot acorda tichete de valoare, cu exceptia tichetelor de cresa.

Articolul IV, alin. (1) din OUG 156/2024 prevede explicit:
(1) In anul 2025, institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu acorda personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu exceptia tichetelor de cresa, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare.

Institutul dumneavoastra de cercetare-dezvoltare functioneaza conform HG 637/2003, art. 1, alin. 2 si OG 57/2002, ceea ce inseamna ca este o institutie publica sau cu regim similar. In acest context, va incadrati sub incidenta OUG 156/2024, care restrictioneaza acordarea biletelor de valoare (inclusiv tichetele de masa) pentru toate institutiile publice, inclusiv cele finantate integral din venituri proprii.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare este o institutie publica finantata din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat ce poate desfasura si activitati economice.

OG 57/2002 aprobata cu modificari prin legea nr 324/2003 prevede la art 17 (2) institutul national este persoana juridica romana care are ca obiect principal activitatea de cercetare-dezvoltare si care functioneaza pe baza de gestiune economica si autonomie financiara, calculeaza amortismente si conduce evidenta contabila in regim economic.

(3) Institutul national are patrimoniu propriu si administreaza patrimoniul public si privat al statului pentru asigurarea desfasurarii activitatii si functioneaza in coordonarea unui organ de specialitate al administratiei publice centrale. Patrimoniul propriu al institutelor nationale nu poate fi instrainat decat prin lege.

Articolul 2 din legea 500/2002 defineste institutiile publice astfel:

(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
30. institutii publice – denumire generica ce include Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutiile publice autonome, precum si institutiile din subordinea/coordonarea acestora, finantate din bugetele prevazute la art. 1 alin. (2);

Astfel, institutul de cercetare este o institutie publica finantata din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat ce poate desfasura si activitati economice, asa cum rezulta prin coroborarea actelor normative in vigoare, incidente in situatia aceasta: art.17 din OG 57/2002, art.1 alin.2 lit. f si g si  art.2 alin.1 pct 30 din legea 500/2002, art.136 alin.4 din Constitutia Romaniei, art.92 si 176  din Ordinul Ministrului Justitiei nr. 2594/C din 2008, art.2 alin.1 lit.b,c,d din legea 153/2017.

Asadar, opinam ca si institutul dvs. este o institutie publica si in aceste conditii, tichetele de masa nu pot fi acordate in 2025, indiferent daca institutul este finantat integral din venituri proprii sau din fonduri publice, singura exceptie permisa este acordarea tichetelor de cresa, in cazul in care exista angajati eligibili pentru acest tip de beneficiu.

Aceasta masura face parte dintr-un set mai larg de restrictii bugetare aplicate institutiilor publice pentru anul 2025, vizand reducerea cheltuielilor si eficientizarea utilizarii resurselor.

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016