Tags: oug 13/2021, impozitare tichete cadou
Ordonanta de Urgenta nr. 13/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si al Legii contabilitatii nr. 82/1991 a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I, nr. 197 din data de 16 februarie 2021.
Conform actului normativ, tichetele cadou pe care le primeau sute de angajati vor fi impozitate de catre stat.
Tichetele acordate de Paste, Craciun, 8 martie si de 1 iunie sunt exceptate de la regula.
Extras din OUG nr.13/2021:
Art. I. -
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 25 alineatul (4), litera f1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:f1) cheltuielile privind tranzactiile efectuate cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru tranzactiile efectuate incepand cu data de 1 ianuarie 2021, numai in situatia in care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzactii care nu au un scop economic;".
2. La articolul 76 alineatul (4), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 150 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, este neimpozabila, in masura in care valoarea totala a acestora nu depaseste intr-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate;".
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajustare TVA leasing la iesirea de la TVA
Intrebare:
Am avut cateva reveniri, una chiar telefonica (20.11.2024) legate de ajustarea TVA ului pentru un contract de leasing financiar, la momentul iesirii prin optiune.
Si eu si Dvs. suntem de acord ca se face la momentul trasferului dreptului de proprietate.
ANAF-ul are un alt punct de vedere, pe care l-am atasat.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg si sa accept acest punct de vedere, daca trebuie sa il accept.
Multumesc.
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Dare in plata imobil catre asociat. TVA
Intrebare:
Societatea detine un spatiu comercial cu o parcare, achizitionat in luna decembrie 2018, cota 19%, taxare inversa. Bunul a fost incadrat ca investitie in suma de 426148 lei, cu o amortizare pe 384 luni (32 ani). Amortizarea a inceput sa curga cu octombrie 2020 (prima luna in care acest bun a generat venituri purtatoare de tva), altfel incat la 30.11.2024 ar mai fi 334 luni de ramas de amortizat si o valoare de 370.659,92 lei. Valoarea amortizata = 55.488 lei.
Asociatul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Indemnizatia de hrana a salvamontistilor. Tratament fiscal
Intrebare:
Conform art.19 alin.(1) si (2) din H.G. 77/23.01.2003, membrii formatiei Salvamont primesc o indemnizatie de hrana echivalenta cu cea acordata sportivilor de performanta, pe perioada activitatii de patrulare, precum si de salvare in munti, constand in cautarea, acordarea primului ajutor medical si transportul accidentatului. Urmare a celor mai sus mentionate, va rugam sa ne precizati, daca indemnizatia de hrana, acordata membrilor formatiei Salvamont, este impozitata si asimilata ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<