Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

OUG 153/2020. Aspecte fiscale privind reducerea de impozit pe veniturile microintreprinderilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Ian. 2022
OUG 153/2020. Aspecte fiscale privind reducerea de impozit pe veniturile microintreprinderilor
Tags: impozit pe veniturile microintreprinderilor, oug 153/2020, bonificatii

Conform OUG 153/2020, la trim IV 2021 pentru o societate cu impozit microintreprindere 1%, declaratia 100 se depune pana in 25.06.2022? Nota contabila 698-4418 cu impozitul aferent trim IV o inregistram in decembrie 2021. Se acorda o bonificatie de 2%? Cum se calculeaza si care e nota contabila pentru decembrie 2021? Multumesc

Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga: 


Potrivit art I din Ordonanta de urgenta nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative:
,, (1) Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor potrivit titlului III "Impozitul pe veniturile microintreprinderilor” din Codul fiscal, precum si contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, cu completarile ulterioare, beneficiaza de reduceri ale impozitului pe profit anual/impozitului pe veniturile microintreprinderilor/impozitului specific unor activitati, astfel:
a) 2%, in cazul in care capitalul propriu contabil, prezentat in situatiile financiare anuale, respectiv in raportarile contabile anuale pentru sediile permanente ale persoanelor juridice rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, in anul pentru care datoreaza impozitul, este pozitiv. Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligatia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris;
b) daca inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent si indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a), reducerile au urmatoarele valori:
 
  Procentul de reducere a impozitului Intervalele de crestere anuala a capitalului propriu ajustat
  5% pana la 5% inclusiv
  6% peste 5% si pana la 10% inclusiv
  7% peste 10% si pana la 15% inclusiv
  8% peste 15% si pana la 20% inclusiv
  9% peste 20% si pana la 25% inclusiv
  10% peste 25%
 
 
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta faptul ca societatea poate beneficia de o reducere de impozit pe veniturile microintraprinderilor de 2%  in cazul in care capitalul propriu contabil, prezentat in situatiile financiare anuale (an 2021) este pozitiv. Pentru a beneficia de aceasta bonificatie capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris.
De asemenea, mai puteti beneficia de reducerea de impozit de la lit b, daca cresterea anuala a capitalului propriu ajustat (CPA 2021 fata de CPA 2020() se situeaza intr-unul din intervalele de mai sus.
unde:
CCPA - cresterea anuala a capitalului propriu ajustat;
CPA - capitalul propriu ajustat;
 
Procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul datorat pe intregul an fiscal, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul aferent trimestrului IV. In cazul in care valoarea reducerii este mai mare decat impozitul aferent trimestrului IV, diferenta care nu a fost scazuta din impozitul aferent trimestrului IV se scade din impozitul aferent trimestrelor anterioare, prin depunerea unei declaratii rectificative (art I alin 12 lit b din OUG 153/2020).
Prin derogare de la prevederile art. 56 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declaratiei aferente trimestrului IV si plata impozitului aferent acestui trimestru este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator (art I alin 13 lit b din OUG 153/2020).
 
Nota contabila 691 = 4418 se intocmeste la 31.12.2021 si contine impozitul ramas de plata pentru trimestrul IV dupa aplicarea reducerii. Nu exista o nota contabila speciala pentru evidentierea reducerii de impozit (bonificatiei).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "OUG 153/2020. Aspecte fiscale privind reducerea de impozit pe veniturile microintreprinderilor":
Rating:

Nota: 3.81 din 5 din 18 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016