keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Inchidere exercitiu financiar 2021. Calcularea corecta a impozitul pe profit cu aplicarea bonificatiilor OUG 153/2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Feb. 2022
Inchidere exercitiu financiar 2021. Calcularea corecta a impozitul pe profit cu aplicarea bonificatiilor OUG 153/2020
Tags: exercitiu financiar, inchidere exercitiu financiar, oug 153/2020

Lucrarile de inchidere a exercitiului financiar 2021 presupun printre altele, in urmatoarea ordine definitivarea impozitului pe profit pentru anul respectiv, respectiv intocmirea situatiilor financiare anuale.

Ne aflam in punctul in care am realizat calculul impozitului pe profit, insa se doreste si aplicarea bonificatiilor in conformitate cu prevederile OUG 153/2020. Prin Hotararea AGA se dispune repartizarea profitului net la rezerve legale, alte rezerve, dividende (in cazul nostru).

Cunoastem ce elemente bilantiere trebuie luate in considerare pentru calculul capitalului propriu, respectiv a capitalului propriu ajustat. Elementele luate in calcul pentru determinarea capitalului propriu ajustat sunt cele prezentate in situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale. 

Exemplu: la 31.12.2021 profitul net 100.000 lei, impozit pe profit 20.000 lei (nu s-a aplicat bonificatia). Nu stim ce valori vor fi constituite ca rezerve legale, alte rezerve etc. deoarece nu s-a definitivat calculul impozitului pe profit. 

Care este rationamentul care trebuie aplicat in vederea determinarii acestor bonificatii luand in considerare faptul ca nu avem informatii cu privire la cuantumul sumelor repartizate din profitul net?
 
Raspunsul consultantului fiscal Olga Crevelescu: 

Capitalul propriu este prevazut la art. I alin. (1) lit. a) din OUG 153/2020:
a) 2%, in cazul in care capitalul propriu contabil, prezentat in situatiile financiare anuale, respectiv in raportarile contabile anuale pentru sediile permanente ale persoanelor juridice rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, in anul pentru care datoreaza impozitul, este pozitiv. Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligatia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris;
 
Deci capitalul propriu ajustat este format din capital social, rezerve, prime de capital, rezultat curent, rezultat reportat existente la 31.12.2021.
Faptul ca dupa aprobarea situatiilor financiare urmeaza sa se decida noi repartizari la rezerve, dividende etc. nu influenteaza capitalul propriu la 31.12.2021.
Deci pentru a determina daca aveti un capital propriu pozitiv trebuie sa aveti in vedere sumele inscrise in balanta de verificare ce sta la baza intocmirii bilantului la 31.12.2021.
Daca se indeplinesc conditiile (capitalul propriu contabil este pozitiv si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris), atunci puteti aplica reducerea de 2%.
 
Acest procent poate fi insumat cu unul din procentele de la lit. b) daca aveti o crestere de CPA si societatea indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a).
Pentru a determina cresterea aplicati formula de la art. I alin. (10) din OUG 153/2020.
 
Pentru a determina CPA pentru anul 2020 utilizati balanta de verificare de la 31/12/2020 si pentru a determina CPA pentru anul 2021 utilizati balanta de verificare de la 31/12/2021.
(5) In sensul prezentului articol, capitalul propriu ajustat cuprinde urmatoarele elemente:
a) capital subscris varsat/capital de dotare;
b) patrimoniul regiei;
c) patrimoniul public;
d) patrimoniul privat;
e) patrimoniul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare;
f) prime de capital;
g) rezerva legala, statutara sau contractuala si alte rezerve constituite din profitul net ca urmare a deciziei actionarilor/asociatilor sau potrivit prevederilor legale;
h) rezultatul net reportat - sold creditor, reprezentand diferenta pozitiva dintre soldurile creditoare si debitoare.
(6) Elementele luate in calcul potrivit alin. (5) pentru determinarea capitalului propriu ajustat sunt cele prezentate in situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale.
 
 
Nici in cazul capitalului propriu ajustat pentru anii 2020 si 2021, nici in cazul capitalurilor proprii la finele anului 2021 nu este necesar sa cunoastem repartizarile de efectuat in baza hotararii AGA din anul 2022. Acesti indicatori sunt calculati pe baza datelor existente la 31.12.2021, respectiv 31.12.2020.
  
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016