Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit pe profit achitat cu bonificatie de 10%. Se pierde acest drept daca se intocmeste declaratia rectificativa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Nov. 2020 Exclusiv
Tags: bonificatie 10%, impozit pe profit, declaratie rectificativa

Pe data de 25.10.2020 a fost platit impozitul pe profit pentru trim. III 2020, calculandu-se bonificatia de 10%. Ulterior se constata ca suma datorata era mai mare decat cea declarata initial. Intrebarea este daca se piedere dreptul la bonificatia calculata la suma declarata si platita initial. Multumesc.

Raspunsul specialistului:


Potrivit prevederilor art. 1 alin. (1 ind. 1) din OUG 33/2020, introdus prin OUG 99/2020, contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si contribuabilii platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor, care achita impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala pana la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, respectiv 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului datorat trimestrial/plati anticipate trimestriale.
 
Astfel, OUG 33/2020 nu contine prevederi speciale pentru situatia in care ulterior, fie prin declaratie rectificativa, fie in urma unui control se stabileste un alt impozit datorat. 
 
Prin urmare, apreciez ca in situatia in care se depune declaratie rectificativa pentru impozitul pe profit la trim. III 2020, ce are ca efect suplimentarea obligatiei declarate initial si urmare acestui fapt nu se mai indeplineste conditia de plata, atunci societatea nu mai poate beneficia de bonificatie pentru acest termen de plata. Consecinta priveste intreaga obligatie fiscala datorata (cea corecta), astfel ca societatea nu mai poate beneficia de bonificatie nici pentru suma achitata initial la termen.
 
Aceasta deoarece bonificatia se acorda doar pentru plata integrala la termen a impozitului pe profit datorat, iar prin depunerea declaratiei rectificative cu suplimentarea obligatiei nu se mai respecta conditia platii integrale la termen a impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.
In situatia in care societatea ar avea sume evidentiate in plus in fisa pe platitor provenind din impozitul pe profit de recuperat din anii fiscali precedenti si sumele ar acoperi diferenta stabilita suplimentar prin declaratia rectificativa, atunci s-ar aplica prevederile art. 1 alin. (10) din OUG 33/2020, astfel cum a fost modificata si completata prin art. II din OUG 153/2020. Numai intr-o asemenea situatie ar fi posibila aplicarea bonificatiei la impozitul datorat in urma corectiei.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozit pe profit achitat cu bonificatie de 10%. Se pierde acest drept daca se intocmeste declaratia rectificativa?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016