Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
UPDATE septembrie 2020. Ordinul nr. 705/2020 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 217 din 17 martie 2020.
Potrivit dispozitiilor art. 325 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care realizeaza operatiuni intracomunitare, au obligatia sa depuna lunar formularul (390 VIES) "Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".
Declaratia 390 VIES:
Cum se depune declaratia?
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru luna de raportare in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare ori pentru luna in care expediaza sau transporta bunuri in cadrul regimului de stocuri la dispozitia clientului.
Cum verifica organul fiscal declaratia?
Contrubuabilii vor fi notificati in doua cazuri:
-Dupa prelucrarea declaratiilor recapitulative vor fi identificate persoanele impozabile care au depus declaratii recapitulative ce prezinta erori, potrivit pct. 2, iar pentru aceste persoane se emit notificari pentru corectarea declaratiei.
2. Pentru nedepunerea declaratiilor recapitulative:
-dupa prelucrarea deconturilor de TVA, respectiv a deconturilor speciale de TVA, vor fi identificate persoanele impozabile care nu au depus declaratii recapitulative, iar pentru aceste persoane se emit notificari pentru depunerea declaratiei;
Cum se organizeaza baza de date “Declaratii recapitulative”:
1.Informatiile din declaratiile recapitulative depuse la termenele legale de depunere, precum si cele depuse ca urmare a notificarilor transmise de organele fiscale competente se inscriu intr-o baza de date denumita "Declaratii recapitulative".
2. Baza de date "Declaratii recapitulative" cuprinde 5 sectiuni:
Cum sunt centralizate informatiile din declaratiile recapitulative:
1. In termen de cel mult doua zile lucratoare de la termenul legal de depunere, organul fiscal competent transmite Centrului National pentru Informatii Financiare baza de date cuprinzand declaratiile recapitulative depuse in luna respectiva, si anume:
2. Organul fiscal competent este responsabil pentru completitudinea si corectitudinea informatiilor transmise. 6.3. Cel mai tarziu in ultima zi lucratoare a lunii urmatoare celei de raportare, Centrul National pentru Informatii Financiare pune la dispozitia Serviciului central de legaturi datele primite de la organele fiscale teritoriale, prelucrate, in vederea transmiterii prin sistemul VIES.
Cum sunt gestionate datele din declaratiile recapitulative rectificate:
2.In termen de cel mult doua zile lucratoare de la termenul legal de depunere, organul fiscal competent transmite Centrului National pentru Informatii Financiare baza de date cuprinzand diferentele dintre declaratiile recapitulative rectificative depuse in luna respectiva si declaratiile recapitulative initiale.
3.Organul fiscal competent este responsabil pentru completitudinea si corectitudinea informatiilor transmise.
INSTRUCTIUNI pentru completarea formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"
1. Declaratia recapitulativa se depune lunar, in conditiile prevazute la art. 325 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal.
Articol initial:
Contribuabilii, persoane impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 si 153 indice 1 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care au efectuat livrari intracomunitare scutite de taxa, achizitii intracomunitare de bunuri, livrari de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare precum si prestari/achizitii intracomunitare de servicii au obligatia completarii si depunerii la organele fiscale competente a Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare, formular 390 VIES.
Completare si depunere
Declaratia recapitulativa se depune, in format electronic, la registratura organului fiscal competent, la posta, prin scrisoare recomandata sau prin completare websiteul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), prin intermediul Sistemului Electronic National (SEN), si va fi insotita, obligatoriu, de formularul editat cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat, conform legii.
Contribuabilii care detin certificat digital pot depune formularul prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe websiteul ANAF.
Atentie! Contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii, precum si sediile secundare ale acestora au obligatia depunerii Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare, formular 390 VIES, numai prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul SEN.
Semnarea declaratiei se realizeaza prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.
Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular. In declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate in orice perioada de raportare anterioara si se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate. Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
Sanctiuni
Nedepunerea sau depunerea de astfel de declaratii cu sume incorecte ori incomplete se sanctioneaza cu amenda de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete.
Amenda se reduce cu 50% in situatia in care persoana impozabila corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative.
Nu se sanctioneaza contraventional:
- persoanele care corecteaza declaratiile recapitulative pana la implinirea termenului legal de depunere a acestora.
- persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
*
Baza legala: art. 156 indice 4 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; Ordinul presedintelui ANAF nr. 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Declaratie recapitulativa (390VIES) privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 67/2010, art. 219 indice 1 din OG nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; Ordinul presedintelui ANAF nr. 2.520/2010 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta de catre contribuabilii mari si mijlocii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, 670/2010; Ordinul presedintelui ANAF nr. 2.568/2010 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 2.520/2010 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta de catre contribuabilii mari si mijlocii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 704/2010.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Declaratia 390 VIES � Explicatii legaleNu uitati ca se apropie termenul-limita de 25 martie 2016 pentru unele declaratiiDeclaratiile care se depun pana la 27 ianuarie 2017. Termen prelungitCe formulare se depun pana la 25 februarie 2016?Ce declaratii trebuie sa depunem pana la 25 aprilie inclusivUltimele articole
Solutionarea deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursareAchizitie intracomunitara a bunurilor din import. Regim fiscal TVACe declaratii depunem la ANAF pana la 25 august?Ce declaratii depunem la Fisc pana la 25 iulie?26 iunie e termenul pentru mai multe obligatii fiscaleArticole similare
Agentie de turism. Declarare achizitii si prestari servicii intracomunitareCum procedam privind exigibilitatea TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri?Declaratii fiscale 2011Factura primita din UE pentru recuperare combustibil si taxa card. Ce aspecte sunt obligatorii privind raportarea in 390 si 300?Refacturare costuri. Ce solutii avem?Ultimele articole
Achizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Achizitii intracomunitare de servicii scutite de TVAAchizitie intracomunitara taxabila in Romania, perioada fiscala de raportarePrestari servicii cu numar TVA si cod EU. Ce obligatii apar?Corectare eventualele erori din Declaratia recapitulativa 390 VIES. Sfatul specialistului!Articole similare
Masuri de simplificare la aplicarea TVADividende distribuite in 2018: Plafonul pentru plata in numerarSAF-T in 2024. Termenul de depunere a D406 pentru decembrie 2023 in cazul contribuabililor mijlociiRegim TVA vanzare teren. Cum ajustam TVA-ul si cum facturam?Vor fi acordate noi facilitati fiscale persoanelor fiziceUltimele articole
Notificare de conformare e-TVA. Raspunsul va fi obligatoriu din 1 ianuarie sau 1 august 2025Firme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVACotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaFacturi emise cu TVA zero. Acestea se declara in D394? Sau nu se declara deloc?Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"