Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un contribuabil se intreaba daca pentru situatiile financiare interimare exista o procedura anume de corectare.
Sa luam cazul urmator. Doua bilanturi interimare prescurtate, depuse pe anul 2024, prezinta o mica diferenta (50 de lei mai exact) in cifrele aferente anumitor totaluri de la data de 01.01.2024 fata de bilantul final pentru anul 2023 (diferenta provine de la totalul conturilor de "Datorii", diferenta care se translateaza mai apoi in toate celelalte randuri care iau in calcul acel total)?
Diferenta nu e materiala in comparatie cu totalul activelor sau cu cifra de afaceri (0.0002%), insa cifrele de deschidere din 2024 nu sunt 100% identice cu cele de inchidere din 2023.
Se poate sau trebuie depusa vreo rectificare si, daca da, cum anume sau care este procedura in acest caz? E posibil sa se primeasca vreo sanctiune in eventualitatea unui control?
Situatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?
Speialistul ne spune ca pentru situatiile financiare interimare nu exista o procedura anume de corectare.
In Ordinul 450/2016 este prevazuta procedura de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial.
Conform OMFP 450/2016 cu modificarile si completarile ulterioare erorile care pot fi corectate prin depunerea unor noi situatii financiare rectificate sunt:
a) Erorile constatate determinate de completarea eronata a:
a) denumirii entitatii raportoare;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
a 1) codului unic de inregistrare al entitatii raportoare;
b) activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c) formei de proprietate;
c 1) indicatorilor raportati prin formularul Bilant/Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, daca valoarea acestor indicatori poate fi dovedita de alte documente (de exemplu, act constitutiv, contracte etc.) si acest aspect este cuprins in declaratia pe propria raspundere de la pct. 6;
d) numarului de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul Date informative.
b) Situatia determinata de depunerea de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale care nu cuprind nici un indicator valoric.
c) Situatiile determinate de urmatoarele tipuri de erori:
a) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate, precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale;
b) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica a tuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe propria raspundere, raportul auditorului statutar etc.).
c) intocmirea si transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind date eronate, determinate inclusiv de procesele de extragere si prezentare a informatiilor din bazele de date.
Astfel, opinia specialistului este ca nu puteti corecta situatiile financiare interimare. Acestea raman valabile asa cum le-ati depus cu acea mica diferenta, neexistand o modalitate prevazuta in lege pentru rectificarea acestora.
Puteti urma procedura din Ordinul 450/2016, dar organul fiscal poate sa nu inregistreze aceasta corectie, motivul fiind acela ca situatiile rectificate nu sunt anuale, ci trimestriale.
Consider ca pentru eroarea aparuta nu veti fi sanctionati, deoarece diferenta este nesemnificativa.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
--> Studii: licentiata in stiinte economice cu o bogata experienta profesionala in domeniul contabilitate-fiscalitate-audit (peste 35 de ani); --> Experienta: - expert contabil din anul 1996, membru CECCAR; - lichidator din anul 2000, membru UNPIR; - auditor financiar din anul 2007, membru CAFR si ASPAAS; - consultant fiscal din anul 2007, membru CCF; - a sustinut cursuri contabilitate/fiscalitate pentru pregatire examen lichidatori; - fost director economic la societati din domeniul de contabilitate; - in prezent, cu activitate in domeniu - colaborare cu diferite societati; - efectueza expertize contabile/fiscale judiciare/extrajudiciare - colaborator al Rentrop & Straton din anul 2016.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Inventarierea patrimoniului in anul 2018: Diferente fata de anul 2017Beneficiile microintreprinderilor in contextul repartizarii trimestriale a dividendelorSolutii pentru problemele fiscale generate de schimbarile legislative in vigoare de la 1 ianuarieProiect de ordin – implementarea prevederilor privind repartizarea trimestriala a dividendelorRepartizarea trimestriala de dividende. Intocmirea situatiilor financiare interimareUltimele articole
Firme cu profit, in dizolvare. Se mai intocmeste bilant interimar in acest caz?Acordare dividende interimare la 31.12.2022. Impozitul va fi de 5% sau de 8%?Repartizare dividende interimare pentru trim. II 2021. Cand se depun situatiile financiareDistribuirea dividendelor din profitul contabil realizat in anul 2018Noutati legislatie fiscala 21 - 25 septembrie 2009 - Monitorul OficialAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"