Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Repartizare dividende interimare pentru trim. II 2021. Cand se depun situatiile financiare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Sep. 2021 Exclusiv
Tags: situatii financiare, dividende interimare, repartizare dividende

O societate doreste sa repartizeze dividende interimare pentru perioada 01 - 06. 2021. Pot fi intocmite si depuse situatiile financiare interimare in luna 10. 2021 pentru perioada 01 - 06. 2021? La depunerea lor, se bifeaza trimestrul 2 fiind aferente 01 - 06. 2021? De asemenea, cand se face nota contabila? La data AGA sau la 30.06.2021? Multumesc.

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

Repartizarea trimestriala a dividendelor in cursul unui exercitiu financiar (in speta in luna octombrie 2021 pentru primele doua trimestre) este reglementata atat de Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, cat si de Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare.

Legea contabilitatii prevede ca repartizarea trimestriala a profitului se poate efectua in limita profitului contabil net realizat in perioada respectiva la care se pot adauga si eventualele profituri reportate din exercitiile anterioare, din care se scad orice pierderi reportate, pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz. Distribuirea trimestriala a dividendelor se poate aplica la toate persoanele juridice, indiferent de statutul fiscal al acestora (platitoare de impozit pe profit, de impozit pe veniturile microintreprinderilor sau de impozit specific).
 
In speta prezentata in intrebare sunt aplicabile prevederile Legii nr. 163/2018 si ale OMFP nr. 3067/2018, care se refera expres la repartizarea profitului realizat in anul curent.
Legea societatilor mai atentioneaza asupra faptului ca dividendele pot fi distribuite numai din profiturile determinate potrivit legii (art. 67, alin. 3).
Daca asociatii opteaza pentru repartizarea profitului realizat in anul curent la dividende, conform prevederilor mai sus amintite, atunci se convoaca adunarea generala si pe baza hotararii acesteia se incheie procesul verbal privind distribuirea.
 
Situatiile financiare interimare trebuie sa fie insotite si de politicile contabile semnificative si se depun la organul fiscal, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a asociatilor, conform prevederilor de la art. 5 ale OMFP nr. 3067/2018 pentru completarea unor reglementari contabile.
In vederea intocmirii situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, respectiv pentru data de 30 iunie 2021, iar rezultatele acestei operatiuni se inregistreaza in evidenta contabila a semestrului I.
In acest sens se au in vedere si prevederile art. III-V din OMFP 3067/2018 conform carora situatiile financiare interimare reprezinta situatii financiare cu scop special, care sunt destinate repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar
 
Programul informatic pe baza caruia se intocmeste situatia financiara interimara este de tip S1120-S1121-S1122 si este disponibil pe pagina de internet a ANAF.
Situatiile financiare interimare se intocmesc potrivit dispozitiilor OMFP nr. 3067/2018 privind completarea unor reglementari contabile, de catre entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In antet sunt prevazute cele 4 trimestre ale exercitiului financiar pentru care sunt distribuite profiturile realizate.
In speta prezentata de d-voastra se bifeaza trim. II, deoarece profitul inregistrat pana la 30. 06. se doreste sa fie repartizat.
Conform pct. 602 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 cu modificarile si completarile ulterioare, entitatile care au optat, potrivit legii, pentru repartizarea trimestriala de dividende, intocmesc situatii financiare interimare formate din bilant si contul de profit si pierdere. Aceste componente au aceeasi structura cu cea aplicabila situatiilor financiare anuale intocmite conform prezentelor reglementari.
 
Veniturile si cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele trimestrului pentru care entitatea a optat sa repartizeze dividende.
In cazul prezentat, daca se repartizeaza dividende pe baza unei situatii financiare interimare intocmite pentru data de 30.06.2021, articolul contabil 463 Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar = 456 Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul se va inregistra in luna octombrie 2021, dupa aprobarea situatiei financiare interimare si repartizarea profitului pentru dividende, in baza hotararii adunarii generale a asociatilor.
Asa cum se prevede si la pct. 348 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 dividendele propuse pentru a fi repartizate nu se recunosc ca datorie la data bilantului.
 
Plata dividendelor se efectueaza in luna octombreie 2021 si urmatoarele, dupa depunerea situatiilor financiare interimare la organul fiscal. Sumele de natura dividendelor ridicate vor fi din rezultatul financiar (profit) existent la 30.06.2020.
Retinerea impozitului si achitarea dividendelor se inregistreaza:
456 = 5121
Decontari cu actionarii/ Conturi la banci in lei /5311 Casa in lei .
asociatii privind capitalul
456 = 446
Decontari cu Alte impozite, taxe si
actionarii/asociatii varsaminte asimilate
446 = 5121
Alte impozite, taxe si Conturi la banci in lei
varsaminte asimilate
 
Regularizarea sumelor acordate in timpul exercitiului 2021 se efectueaza pe seama dividendelor distribuite pe baza situatiilor financiare anuale, aprobate potrivit legii, astfel: 457 Dividende de plata = 463 Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar".
Daca profitul exercitiului 2021 va fi mai mic decat cel distribuit in cursul anului 2021, sau societatea inregistreaza pierdere, sumele platite se restituie si se inregistreaza: 5121 Conturi la banci in lei /5311 Casa in lei = 463 Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar".
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Repartizare dividende interimare pentru trim. II 2021. Cand se depun situatiile financiare":
Rating:

Nota: 4.18 din 5 din 14 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016