Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societatile care depasesc anumite conditii sunt OBLIGATE sa faca audit intern pentru situatiile financiare anuale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Ian. 2022
Societatile care depasesc anumite conditii sunt OBLIGATE sa faca audit intern pentru situatiile financiare anuale
Tags: situatii financiare anuale, audit intern, amenzi contraventionale

In ce conditii o societate este obligata la implementarea activitatii de audit intern? Exista posibilitatea ca societatea sa fie sanctionata in cazul in care nu exista activitate de audit intern in cadrul acesteia ?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

Potrivit reglementarilor contabile in vigoare, aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, pct. 563 alin.(1) si alin. (2) sunt supuse auditarii situatiile financiare anuale ale societatilor (entitatilor) care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele 3 criterii:

a) totalul activelor: 16.000.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Obligatia de auditare se aplica atunci cand acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive.

Prin audit se intelege, in principiu, examinarea profesionala a unei informatii in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente prin raportarea la un criteriu de calitate.

Exista doua mari categorii de entitati carora li se aplica aceste dispozitii si anume, entitatile de interes public si cele care indeplinesc criteriile de auditare a situatiilor financiare.

Auditul financiar este activitatea efectuata de auditorii financiari in vederea exprimarii unei opinii asupra situatiilor financiare sau a unor componente ale acestora.

Auditul financiar este necesar pentru a exprima o opinie independenta asupra situatiilor financiare.

Obiectivul general al activitatii de audit este acela de a prezenta in mod corect, toate aspectele semnificative ale unei companii si de a emite o opinie corecta cu privire la situatiile financiare si operatiunile economice efectuate in conformitate cu prevederile legii.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, cu modificarile ulterioare, reglementeaza la art. 20 alin. (1) obligativitatea organizarii auditului intern de catre toate entitatile ale caror situatii financiare sunt supuse, potrivit legii, auditului statutar.

Un alt act normativ aplicabil in acest domeniu este Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate si de modificare a unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabileste ca entitatile ale caror situatii financiare anuale sunt supuse auditului statutar sunt obligate sa organizeze si sa asigure exercitarea activitatii de audit intern potrivit cadrului legal .

In completarea acestui cadru normativ enumeram si Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, care la art. 160, alin. (2) prevede ca entitatile ale caror situatii financiare sunt auditate, potrivit legii sau hotararii actionarilor, vor organiza auditul intern potrivit normelor elaborate de Camera Auditorilor Financiari din Romania .

Asa cum rezulta din toate aceste dispozitii, auditul intern este obligatoriu pentru entitatile ale caror situatii financiare anuale sunt supuse, potrivit legii, auditului statutar si cele de interes public.

Auditul statutar este un audit al situatiilor financiare anuale individuale sau al situatiilor financiare anuale consolidate, efectuat in conformitate cu standardele internationale de audit, care este obligatoriu in temeiul dreptului Uniunii Europene sau ale reglementarilor interne.

Activitatea de audit intern se poate desfasura in cadrul unui departament organizat in structura societatii (daca aceasta detine personal autorizat in acest sens) sau poate fi o operatiune externalizata.

Doar cu titlu de informare, mentionam ca entitatile ale caror situatii financiare sunt supuse auditului statutar si care nu efectueaza audit intern, sunt sanctionate contraventional cu amenda de 50.000 la 100.000 lei.

Din datele prezentate retinem ca societatea d-voastra isi desfasoara activitatea in baza codului CAEN 4774 Comert cu amanuntul al articolelor medicale si ortopedice, in magazine specializate si ca urmare nu se incadreaza in categoria entitatilor de interes public. Daca situatiile financiare intocmite pentru doua exercitii financiare consecutive nu indeplinesc doua din cele trei criterii de marime enumerate de OMFP nr. 1802/2014 la pct. 563, atunci nu aveti obligatia auditarii acestora si nici a organizarii auditului intern.

Un compartiment de control intern probabil ca va asigura desfasurarea activitatii in siguranta.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societatile care depasesc anumite conditii sunt OBLIGATE sa faca audit intern pentru situatiile financiare anuale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016