Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firmele care refuza sa acorde concediul paternal sau cel de ingrijitor vor fi amendate cu pana la 8.000 lei, conform Legii 283/2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 25 Oct. 2022
Firmele care refuza sa acorde concediul paternal sau cel de ingrijitor vor fi amendate cu pana la 8.000 lei, conform Legii 283/2022
Tags: legea 283/2022, codul muncii, concediu de ingrijitor, concediu paternal

Inspectoratul Teritorial de Munca Arad aduce in atentia angajatilor si angajatorilor, ca in Monitorul Oficial nr.1013 din 19 octombrie 2022 a fost publicata Legea nr.283 pentru modificarea si completarea Legii nr.53 Codul Muncii, precum si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.57 / 2019 privind Codul administrativ

Ca element de noutate, a fost introdus ,,concediul de ingrijitor” a salariatului, pentru a oferi ingrijire sau sprijin personal unei rude (fiu, fiica, mama, tata, sot/sotie) sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu acesta, ca urmare a unei probleme medicale grave.

Astfel angajatorul are obligatia de a aproba solicitarea scrisa a salariatului si de a acorda un concediu de ingrijire de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic.

De asemenea, salariatul are dreptul de a absenta de la locul de munca cel mult 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic, in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, sub conditia de a informa in prealabil angajatorul, urmand ca perioada absentata sa fie recuperata, pana la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru, modalitatea de recuperare fiind stabilita de comun acord intre salariat si angajator.

Perioadele de incapacitate temporara de munca, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru ingrijirea copilului bolnav concediului de ingrijitor si perioada absentei la locul de munca sunt considerate perioade de activitate prestata si nu afecteaza durata concediului de odihna anual la care salariatul are dreptul.

 

Institutia atentioneaza angajatorii ca refuzul de a acorda concediu de ingrijitor sau concediu paternal salariatilor care solicita, constituie contraventie, legiuitor stabilind pentru aceasta abatere amenzi contraventionale de la 4000 lei la 8000 lei.

De asemenea, a fost modificat articolul nr.17 care vizeaza informarea viitorului angajat, respectiv precizarea locului de munca sau in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa-si desfasoare activitatea in locuri de munca diferite precum si modul de asigurare / decontare a deplasarii, dupa caz; salariul si alte elemente ale veniturilor care trebuie sa fie evidentiate separat; durata muncii precum si conditiile de efectuare si de compensare sau plata a orelor suplimentare; organizarea muncii, atunci cand aceasta se desfasoara in schimburi; durata si conditiile perioadei de proba.

In acelasi context, s-a stabilit expres ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

A fost definit ,,modul de organizare flexibil a timpului de lucru” ca fiind posibilitatea salariatilor de adaptare a programului de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de munca la distanta, a programelor de munca flexibile, programelor individualizate de munca sau a unor programe de munca cu timp redus de lucru.


Conform Codului Muncii, angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza, iar in caz de refuz, angajatorul are obligatia de a motiva in scris refuzul, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea solicitarii.



Sursa: ITM

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firmele care refuza sa acorde concediul paternal sau cel de ingrijitor vor fi amendate cu pana la 8.000 lei, conform Legii 283/2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016