Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Concediul de ingrijitor, cel paternal si absenta de la munca NU vor fi incluse in durata concediului anual de odihna

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 20 Oct. 2022
Concediul de ingrijitor, cel paternal si absenta de la munca NU vor fi incluse in durata concediului anual de odihna
Tags: modificare codul muncii, legea 283/2022, concediul anual de odihna, concediu de ingrijitor

Conform Legii 283/2022, Codul Muncii a fost modificat considerabil, incluzand noi tipuri de concedii pentru angajati, precum concediul de ingrijitor. De asemenea, in anumite conditii va fi permisa si absenta de la munca. Toate aceste zile libere acordate salariatilor nu vor afecta durata concediului anual de odihna.

Prin Legea 283/2022 au fost stabilite noi situatii in care un angajat nu va munci, insa perioada respectiva va fi considerata perioada de activitate prestata.

Astfel, a fost inclus concediul de ingrijitor. Angajatii pot cere acest concediu “in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave„.

Mare atentie! Angajatorii care refuza sa acorde concediu de ingrijitor salariatilor vor fi sanctionati cu amenzi de la 4.000 lei la 8.000 lei.


De asemenea, angajatii pot lipsi de la munca in mod legal.

‘’Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de munca in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pana la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru a salariatului.’’

Atentie! Angajatii pot lipsi de la munca doar pe o perioada de cel mult 10 zile intr-un an calendaristic. Ulterior, vor stabili impreuna cu angajatorii cum vor recupera perioada in care nu au lucrat.

 

In prevederea conform careia aceste zile NU vor afecta durata concediului anual de odihna este inclus si concediul paternal.

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Concediul de ingrijitor, cel paternal si absenta de la munca NU vor fi incluse in durata concediului anual de odihna":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016