Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 30 Iul. 2020 Exclusiv
Inspectoratul Teritorial de Munca Arad a transmis recent o informare cu privire la noile completari si modificari ale Codului Muncii, referitoare la hartuirea si discriminarea salariatilor.
Legea nr. 151 din 23 iulie 2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 658 din 24 iulie 2020 aduce completari si modificari Codului Muncii in ceea ce priveste discriminarea salariatilor.
Astfel, orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, exercitata prin asociere, harţuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetaţenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, opţiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenţa ori activitate sindicala, apartenenţa la o categorie defavorizata, este strict interzisa.
De asemenea, este interzisa neacordarea, restrangerea sau inlaturarea recunoasterii sau exercitarii drepturilor prevazute de legislatia muncii precum si orice prevedere, actiune sau practica aparent neutra, care are ca efect dezavantajarea unei persoane fata de o alta, sau concedierea salariatilor, in baza unuia din criteriile enuntate mai sus.
Sanctionabila este si exercitarea hartuirii sau a discriminarii prin asociere, care are ca efect lezarea demnitatii unei persoane, creand un mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.
Inspectorii de munca atrag atentia angajatorilor sa aiba in vedere aceste noi reglementari, intrucat pentru o productivitate sporita este nevoie de un mediu de lucru adecvat, in conditii de nediscriminare si protectie a salariatilor.

Ghidul practic al contabilitatii 2023 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
Exercitarea discriminarii directe sau indirecte, a hartuirii la locul de munca constituie contraventie, fapta fiind sanctionata cu amenda de la 1.000 lei la 20.000 lei.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Hartuirea si discriminarea la locul de munca, redefinite in codul muncii. Sunt sanctionate cu amenzi de pana la 20.000 lei!":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Legea 289/2020 modifica Codul Muncii. CIM poate fi suspendat de angajator si in situatia intreruperii temporare sau reducerii activitatiiConcediul de ingrijitor, cel paternal si absenta de la munca NU vor fi incluse in durata concediului anual de odihnaLegea 283/2022: 6 modificari importante aduse Codului MunciiCum a fost modificat Codul Muncii de Legea 138/2021. Reglementari in situatia in care angajatorul se afla in insolventaModificari in Codul Muncii: Zilele libere conexe se vor stabili pana pe 15 ianuarieUltimele articole
Modificari introduse prin OUG 98/2023 care se aplica incepand cu 1 noiembrie 2023Precizare ITM: 6 modificari importante aduse Codului Muncii prin Legea 283/2022Codul Muncii, modificat prin Legea 283/2022: CIM va contine noi informatii, iar angajatii vor avea mai multe drepturi
Mai multe articole despre modificare codul muncii
Articole similare
Fiscul si statele membre. Cum recuperam creantele intr-un context comunitar?ASF a aplicat AMENZI de 190.000 lei unui singur asiguratorDecontul si rambursarea de TVA. Ghid practic pentru a evita erorile in inregistrarile fiscal-contabileTipologia faptelor pentru care au fost aplicate sanctiuni contraventionale de catre ANAF in 2021Contribuabilii care nu au achizitionat inca Registrul Unic de Control vor fi scutiti de AMENZIUltimele articole
Firmele pot fi amendate cu pana la 10.000 lei daca NU acorda zile libere angajatilor pe 30 noiembrie si 1 decembrieFirmele care NU comunica incidentele de munca pot fi sanctionate cu pana la 7.000 leiAMENZI de peste 4.000.000 de lei date angajatorilor din domeniul comertului cu GPLFirma din Bucuresti, amendata cu 600.000 lei pentru angajati care NU aveau contracte de muncaRegistrul de casa. Care este amenda pentru neintocmirea la zi a registrului?
Mai multe articole despre amenzi

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"