Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Problema fiscala Ce trebuie sa cuprinda un contract? Ce evidente trebuie sa organizam in cazul in care am incheiat diverse contracte cu tertii? Ce se intampla in cazul in care partenerii nostri de ...
Problema fiscala
Ce trebuie sa cuprinda un contract? Ce evidente trebuie sa organizam in cazul in care am incheiat diverse contracte cu tertii? Ce se intampla in cazul in care partenerii nostri de afaceri nu si-au indeplinit obligatiile contractuale? Care este tratamentul fiscal al penalitatilor de intarziere si al daunelor-interese?
1. Ce trebuie sa cuprinda un contract?
In contractele incheiate cu tertii trebuie sa includem in mod obligatoriu, in functie de natura acestora, clauze contractuale referitoare la:
● obligatiile ce revin partilor in derularea contractului;
● conditiile de livrare si de calitate a bunurilor si/sau serviciilor;
● termenele de livrare;
● modalitatile de plata si de garantare a platii pretului;
● instrumentele de plata si clauzele de consolidare a pretului in conditiile inflatiei si devalorizarii, riscul contractual;
● modul de solutionare a eventualelor litigii aparute in legatura cu derularea si executarea contractului.
De asemenea, contractul poate cuprinde o clauza potrivit careia, in cazul in care debitorul nu-si indeplineste obligatiile pana la scadenta sau pana la un alt termen convenit, acesta va plati, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu prima zi lucratoare dupa data scadentei.
In afara penalitatilor contractuale, pentru acoperirea prejudiciului suferit ca urmare a indeplinirii cu intarziere sau a neindeplinirii obligatiilor asumate de debitor, putem include si daune-interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Atentie
Totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate. Totusi, acest lucru este posibil in cazul in care prin contract prevedem expres aceasta posibilitate.
2. Ce evidente trebuie sa organizam?
Avem obligatia sa efectuam toate platile la data scadenta, stabilita conform contractelor. In acest sens, trebuie sa organizam o evidenta a obligatiilor de plata pe scadente, potrivit contractelor incheiate.
Important
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei neasigurarea evidentei obligatiilor de plata pe scadente.
3. Sunt deductibile fiscal penalitatile de intarziere si daunele-interese datorate in baza contractelor incheiate?
Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile. In acest sens, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si penalitatile de intarziere si daunele-interese, stabilite in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane rezidente.
Asadar, aceste cheltuieli sunt deductibile, respectiv venituri impozabile pe masura inregistrarii lor. Amenzile, dobanzile, penalitatile sau majorarile datorate in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane nerezidente sunt cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
Ca exceptie de la aceasta regula, majorarile datorate in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane nerezidente in Romania care, potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri, sunt tratate ca dobanzi sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.
Concluzie
Obligatiile de plata trebuie evidentiate pe scadente, altfel riscam amenzi substantiale. Din punct de vedere fiscal, cheltuielile cu penalitatile de intarziere si daunele-interese:
● sunt cheltuieli deductibile in cazul contractelor economice incheiate cu persoane rezidente;
● sunt cheltuieli deductibile in cazul contractelor incheiate cu persoane nerezidente care, potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri, sunt tratate ca dobanzi
deoarece acestea sunt impozitate la sursa;
● sunt cheltuieli nedeductibile in cazul contractelor incheiate cu persoane nerezidente atunci cand aceste cheltuieli nu sunt tratate ca dobanzi, potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri sau in cazul in care nu exista conventii de evitare a dublei impuneri aplicabile.
Acte normative aplicabile: Art. 2 alin. (2), art. 3-4, art. 10 alin. (1) litera b) din Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale Art. 21 alin. (1) si alin. (4) lit. b) din Codul fiscal Pct. 23 si pct. 40 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal (Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual octombrie 2008)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"