Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache
de Alina Georgiana Costache la 08 Nov. 2018Guvernul este obligat sa decida din timp zilele libere conexe de peste an, ceea ce va impiedica stabilirea ad-hoc de punti intre o sarbatoare legala cu zi nelucratoare si week-end, asa cum s-a intamplat de cateva ori in ultima perioada.
Propunerea de modificare a Codului Muncii vine din partea senatorilor UDMR, PSD si PNL care au semnat o initiativa legislativa prin care vor ca Executivul sa hotarasca pana cel tarziu la data de 15 ianuarie a noului an zilele libere care succed sau preced sarbatorile nationale.
De asemenea, initiatorii proiectului vor ca si recuperarea acestor zile sa se stabileasca prin aceeasi unica Hotarare de Guvern.
"Predictibilitatea astfel obtinuta va facilita planificarea din timp a activitatii sectorului privat cu cea din sectorul public, sectoare co-dependente, intrucat va oferi sustenabilitate nevoilor societatii actuale, pentru a-si putea desfasura activitatea in mod coordonat. Aceasta masura vine in ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea isi vor putea gestiona din timp activitatile si perioadele libere, pentru a se alatura angajatilor din sectorul public.
Totadata, armonizarea acestor sfere ofera si posibilitatea programarii activitatilor familiale in familiile unde parintii lucreaza in ambele sectoare economice, masura apreciata nu numai de angajatori si angajati, dar si de unitatile turistice. Prin posibilitatea de a se pregati din timp pentru mini-vacantele astfel stabilite, turistii isi pot planifica in avans aceste mini-vacante, iar agentiile de turism se pot pregati cu oferte avantajoase, de calitate superioara, dedicate familiilor si altor categorii de turisti”, se arata in expunerea de motive atasata proiectului legislativ.
Parlamentarii mai arata ca se preconizeaza ca angajatii vor beneficia de un numar de 6 zile libere in plus, in cazul in care se fac punti intre zilele libere legal si weekenduri. Ei ofera 5 exemple de situatii in 2019 unde Guvernul ar putea stabili zile libere in plus fata de cele nationale stipulate deja in lege.
Astfel:
• pentru ziua de 24 ianuarie – joi, s-ar putea da inca o zi libera, 25 ianuarie – vineri.
• pentru ziua de 1 mai – miercuri, s-ar putea da inca doua zile libere, 2 si 3 mai – joi si vineri.
• pentru ziua de 15 august – joi, s-ar putea da inca o zi libera, 16 august – vineri.
• pentru zilele de 25 si 26 decembrie – miercuri si joi, s-ar putea da inca o zi libera, 27 decembrie – vineri.
• pentru zilele de 1 si 2 ianuarie – miercuri si joi, s-ar putea da inca o zi libera, 3 ianuarie – vineri.
"Prin stabilirea exacta a zilelor de recuperare, la nivel economic se preconizeaza si cresterea productivitatii, in concordanta cu posibilitatea prestabilirii circuitelor de aprovizionare si de marketing.
Propunerea legislativa nu va necesita implicatii bugetare sau resurse umane suplimentare. Asadar, aceasta prevedere are numai implicatii pozitive.", mai sustin alesii in expunerea de motive.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Modificari in Codul Muncii: Zilele libere conexe se vor stabili pana pe 15 ianuarie":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Legea 289/2020 modifica Codul Muncii. CIM poate fi suspendat de angajator si in situatia intreruperii temporare sau reducerii activitatiiHartuirea si discriminarea la locul de munca, redefinite in codul muncii. Sunt sanctionate cu amenzi de pana la 20.000 lei!
Mai multe articole despre modificare Codul Muncii
Articole similare
Apa acordata angajatilor. Tratament contabil si fiscal. TVAClauza de neconcurenta. Cum declaram impozitele in Declaratia 112?Societate care beneficiaza de OUG 132/2020. In ce masura se pot acorda bonusuri pentru angajati si care este procedura de decontare a indemnizatiei de 75%?OUG nr. 47/2015 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetareDecontare de pana la 41,5% din partea statului la revenirea din somaj tehnic. Exceptii si conditii (OUG 92/2020)Ultimele articole
Masura reducerii timpului de lucru. Cum se inregistreaza modificarile privind salariul minim in Revisal?Decontarea a 41,5% din salariu de baza. Perioada de aplicareSalariul MINIM pe tara in 2021. Precizari oficiale ANAFLegea 289/2020 modifica CODUL MUNCII. CIM poate fi suspendat de angajator si in situatia intreruperii temporare sau reducerii activitatiiSalariul minim brut pe tara ar putea fi majorat la 2300 lei incepand cu 1 ianuarie (Proiect de Hotarare MMPS)
Mai multe articole despre codul muncii

Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2021 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"