Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum a fost modificat OUG 132/2020 de Legea 58/2021. Salariatii afectati de Kurzarbeit NU pot efectua munca suplimentara la acelasi angajator

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Apr. 2021 Exclusiv
Tags: reducerea timpului de lucru, kurzarbeit, legea 582021

Conform unui comunicat de presa al Inspectiei Muncii, Legea 58/2021 publicata in Monitorul Oficial nr. 345 din 5 aprilie 2021 prevede noi modificari la programul de munca redus, asa numitul model Kurzarbeit, reglementat prin OUG 132/2020.

Potrivit legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara prevazuta in contractul individual de munca pe durata starii de urgenta, alerta sau asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade.
 
In unitatile in care exista sindicate sau sunt alesi reprezentanti ai salariatilor, decizia privind reducerea timpului de munca se ia de catre angajator cu acordul organizatiei sindicale indreptatite sa negocieze contractul colectiv sau al reprezentantilor salariatilor. In situatia in care la nivelul unitatii nu exista sindicate sau reprezentanti ai salariatilor angajatorul are obligatia informarii salariatilor.
 
Angajatorul poate modifica programul de munca ori de cate ori este necesar, cu obligatia de a justifica o astfel de modificare in conditiile legii.
 
Reducerea timpului de munca se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, cuprinse in perioada de 30 de zile calendaristice, incepand cu prima zi de aplicare efectiva a masurii. Masura se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal.
 
Decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii.
 
Prin exceptie, comunicarea catre salariat se face cu cel putin 24 de ore anterior aplicarii efective a masurii, in cazul in care intervine o modificare a programului de lucru determinata de o crestere a activitatii angajatorului care necesita suplimentarea personalului sau in cazul in care se impune inlocuirea unui salariat care se afla in imposibilitatea de a presta activitate conform programului sau de lucru.
 
O alta modificare importanta tine de calculul indemnizatiei, astfel pe durata reducerii timpului de munca, salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru. Angajatorii pot suplimenta fara ca aceasta diferenta sa poata fi decontata.
 
De retinut! Salariatii afectati de aceasta masura nu pot efectua munca suplimentara la acelasi angajator.
 
Desi pe perioada de aplicabilitate a acestei masuri este interzisa, in continuare, angajarea de personal pentru prestarea unor activitati identice ori similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus, exista si exceptii, angajarile fiind permise pentru a inlocui salariati al caror contract individual de munca inceteaza in conditiile art.56 (incetare de drept), 61(concediere pentru motive care tin de persoana salariatului) si 81(demisie) din Legea nr.53/2003 -Codul Muncii.



Sursa: Inspectia Muncii
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum a fost modificat OUG 132/2020 de Legea 58/2021. Salariatii afectati de Kurzarbeit NU pot efectua munca suplimentara la acelasi angajator":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016