Tags: revisal, completare revisal in 2022, caiet practic de completare in revisal
Uitati de erori si de amenzi legate de ReviSal!
Indiferent ce operatiune aveti de inregistrat, acum beneficiati de traseul exact al pasilor de urmat.
Gasiti procedurile complete in lucrarea
Caiet practic de completare in ReviSal, care acopera toate situatiile sensibile cu care va puteti confrunta:
-
telemunca
-
somaj tehnic
-
munca la domiciliu
-
reducerea saptamanii de lucru
-
kurzarbeit
-
modificarea CIM
-
concediere, detasare, concediu fara plata etc.
Ghidul este cu adevarat complet.
El raspunde de fapt tuturor intrebarilor pe care le puteti avea despre ReviSal 6.0.8, astfel incat sa puteti intelege exact ce este, cum se utilizeaza si cum functioneaza acest program. Ghidul are un intreg capitol cu spete practice (20 la numar) si va ofera totodata imaginea completa a contraventiilor si a sanctiunilor prevazute in lege.
Cu ajutorul lui:
-obtineti pe loc solutia dorita;
-aveti intotdeauna certitudinea ca transmiteti in ReviSal exact ceea ce trebuie;
-eliminati total riscul unor amenzi.
14 situatii in care puteti gresi grav!
Legislatia din Romania stabileste nu mai putin de 14 abateri si amenzi legate de registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal)!
Cea mai mica dintre aceste amenzi este de 300 de lei, daca refuzati sa-i eliberati unui salariat un extras din ReviSal, cea mai mare este de 20.000 de lei, daca nu transmiteti in registru datele obligatorii la angajare cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre fiecare salariat.
Caiet practic de completare in ReviSal va pune la adapost de aceste sanctiuni, fie si numai prin faptul ca va ajuta sa va formati o imagine de ansamblu, foarte precisa si foarte detaliata, a lucrurilor obligatoriu de stiut despre ReviSal:
Ce acte normative reglementeaza registrul general de evidenta a salariatilor?
Documente in baza carora se efectueaza inregistrari in registrul general de evidenta a salariatilor
Somajul tehnic
Telemunca
Munca la domiciliu
Reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana
Modificarea contractului individual de munca cu norma intreaga in contract individual de munca cu timp partial
Reducerea timpului de lucru (Kurzarbeit
Concediul fara plata
Concediul pentru cresterea copilului
Concedierea
Ce este/nu este ReviSal
Cine completeaza ÅŸi transmite registrul general de evidenta a salariatilor?
Cum se transmite registrul general de evidenta a salariatilor?
Elementele registrului general de evidenta a salariatilor
Utilizarea programului ReviSal si functiile acestuia
Dosarul personal al salariatului
Contraventii
Eliberarea documentelor privind informatiile din registrul general de evidenta a salariatilor
Cum ar fi ca, de acum inainte, sa nu mai aveti nicio greseala in ReviSal?
In Caiet sunt solutionate 20 de spete foarte relevante pentru contextul actual, care, daca nu sunt gestionate corect, devin contraventii si va creeaza mari probleme in cazul unui control. Parcurgeti va rugam exemplele de mai jos:
Problema 1
Contractul de management se inregistreaza in ReviSal? Dar contractul de internship?
Problema 2
Daca s-a omis sa se inregistreze o incetare a unui contract individual de munca care a incetat in urma cu 3 ani cum se procedeaza acum? Dar daca in aceasta perioada s-au inregistrat in ReviSal majorari ale salariului de baza la nivelul salariului de baza minim brut pe tara?
Problema 3
O societate este absorbita de alta societate prin fuziune. Cum se inregistreaza transferul in registrul general de evidenta a salariatilor si in ce termen? Este necesar ca cedentul sa inceteze contractele de munca si cesionarul sa-i angajeze pe salariati?
Problema 4
Am anulat o incetare a contractului individual de munca al unui angajat din greseala. Este posibil cumva sa anulam/corectam anularea incetarii sau mai bine il incetam din nou?
Problema 5
Societatea noastra acorda salariatilor prime pentru participarea la profit in functie de anumiti indicatori stabiliti la sfarsitul anului de Consiliul de Administratie. Se inregistreaza aceste prime in ReviSal?
Problema 6
Cu ce data se completeaza campul „Data la care produce efecte’’ cand inregistrez un contract individual de munca? Dar cand inregistrez un act aditional prin care modific functia sau salariul?
Problema 7
Cum pot sa inregistrez doua contracte individuale de munca pentru acelasi salariat?
Problema 8
Ce se poate face in situatia in care am pierdut baza de date ReviSal?
Problema 9
Un salariat este detasat la o alta societate in perioada 01.01.2022 – 31.01.2022. In acest sens trebuie inregistrata detasarea, iar apoi suspendarea in vederea detasarii. Care sunt datele care se trec in ReviSal: data inceput detasare, data sfarsit detasare, data inceput suspendare, data sfarsit suspendare, respectiv data incetare suspendare si data incetare detasare?
Problema 10
Cum se procedeaza pentru mutarea bazei de calcul de pe un calculator pe altul?
In Caiet practic de completare in ReviSal gasiti solutii excelent argumentate, cu temeiuri legale, explicatii, comentarii, precum si modele gata intocmite de acte obligatorii.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
Am dori sa stim cine trebuie sa genereze codul UIT in cazul in care un client de-al nostru doreste sa transporte la noi ambalaje cumparate din UE in nume propriu. Aceste ambalaje vor fi ulterior utilizate de noi pentru marfa vanduta clientului in cauza. Cu stima.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emiterea autofacturii in cazul in care furnizorul nu isi indeplineste obligatia
Intrebare:
Societatea noastra a cumparat un teren de 8647 mp si unul de 316 mp. La data de 11 noiembrie a fost facut contractul de vanzare cumparare, pretul ferm al vanzarii este de 140.000 euro tva (se va aplica taxare inversa) plata pretului se va face in lei la cursul BNR al zilei valabil la efectuarea platii. Plata se va face incepand de la data efecturarii contractului de vanzare-cumparare. La data respectiva nu am primit o factura. In cazul de fata, care ar fi cota de tva si emiterea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Recalculare pensie
Intrebare:
Societatea are un angajat a carui varsta a trecut de 70 ani.
Este incadrat full time si achita toate obligatiile de plata: impozit pe salariu, CAS si CASS.
Intrebare:
Contributiile care le plateste pentru salariul incasat, se mai ia in calcul la recalcularea pensiei daca acesta solicita Casei de pensii in baza adeverintei pe care societatea o elibereaza?
Multumesc si Sarbartori Fericite!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Minus la inventariere. Tratament fiscal si contabil
Intrebare:
Un SRL platitor de tva la trimetru si de impozit pe profit, are in contul 3028 suma de 50.000 lei care se dovedeste a fi un minus la inventariere, aceste materiale pur si simplu nu mai exista in depozit si nu este un minus imputabil vreunui angajat. Care e tratamentul dpdv al tva si al impozitului pe profit? Ce obligatii declarative exista in aceasta speta? Care este monografia contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitia si revanzarea brazilor de Craciun
Intrebare:
Societatea noastra doreste sa achizitioneze de la o persoana fizica, fara nicio forma de organizare, brazi in vederea revanzarii lor catre alte societati. Care sunt documentele care trebuie sa le folosim? Este suficient borderoul de achizitie pentru intrare in gestiune? Pentru iesirea din gestiune este suficienta factura? In opinia noastra, acesti brazi nu intra in sfera materialului lemnos, este corecta abordarea noastra?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<