Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Verificari Inspectia Muncii. Ce domenii au fost in vizorul inspectorilor in perioada 14-17 mai 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 14 Iun. 2024
Verificari Inspectia Muncii. Ce domenii au fost in vizorul inspectorilor in perioada 14-17 mai 2024
Tags: verificari inspectia muncii, control in munca, controale la firme

Angajatorii din domeniile cultivarea si comertul plantelor, activita?i de pompe funebre, comer? cu animale de companie si hrana pentru acestea au facut obiectul unei campanii nationale, desfasurata de Inspectia Muncii in perioada 14-17.05.2024, care a urmarit verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca, precum si in privinta de securitatii si sanatatii in munca.

Campania s-a finalizat cu 1.530 de controale, in urma carora au fost dispuse 766 sanctiuni contraventionale, din care 131 de amenzi. Valoarea totala a amenzilor aplicate este de 817.300 de lei, din care 328.000 de lei pentru munca nedeclarata. Au fost identificate 16 persoane care lucrau fara forme legale. 

Obiectivele campaniei au fost eliminarea riscurilor la care ar putea fi expusi angajatii si respectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca. 

In domeniul securitatii si sanatatii in munca, au fost aplicate 589 de sectiuni contraventionale din care amenzi in valoare totala de 328.500 de lei. 

Pentru deficientele constatate cu ocazia controalelor desfasurate, inspectorii de munca au dispus 1.424 de masuri cu termene concrete de remediere si al caror mod de indeplinire va fi monitorizat. 

Cele mai frecvente neconformitati constatate in domeniul relatiilor de munca au fost: 

  • Nerespectarea prevederilor referitoare la datele transmise in REVISAL: transmiteri tardive sau incomplete, date eronate. 
  • Lipsa evidentei orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat si neacordarea sporului de repaus saptamânal; 
  • Nerespectarea modelului cadru al contractului individual de munca; 
  • Nerepartizarea programului de lucru in contractele de munca cu timp partial si program de lucru inegal; 
  • Lipsa contractului individual de munca la locul de desfasurare a activitatii;
Cele mai frecvente neconformitati constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost: 

-Instruire incompleta in domeniul securitatii si sanatatii in munca, organizare necorepunzatoare a activitatii de prevenire si protectie;
-Evaluare a riscurilor incompleta, nefiind luat in considerare riscul biologic in cadrul activitatilor unde sunt prezente animale;
-Instructiunile proprii neadaptate la particularitatile activitatilor si ale locului de munca, neafisarea instructiunilor pe echipamentele de munca;
-Lipsa informarii inspectoratului teritorial de munca referitor la substant?ele chimice periculoase utilizate;
-Neasigurarea controlului medical periodic;
-Neasigurarea echipamentelor individuale de protectie sau echipamente de munca necorespunzatoare etc.
-Nu a fost realizata verificarea instalatiei electrice pentru prevenirea pericolului de accidentare prin electrocutare;
-Nu s-a asigurat organizarea activitatii pentru acordarea primului ajutor la locurile de munca, lipsa truse de prim ajutor, lucratori desemnati neinstruiti corespunzator sa aplice masurile de prim ajutor;
-Lipsa controlului medical periodic;
-Depozitarea incorecta a materialelor, cai de acces obstructionate cu marfa.

”Am dispus o campanie nationala de control in aceste domenii de activitate, intrucat lucratorii din domeniile mentionate se confrunta, in anumite conditii, cu riscuri de accidentare sau de imbolnavire profesionala, fapt ce determina un numar mare de accidente cu incapacitate de munca, aproximativ 7% din totalul de accidente din economia nationala.

Printre cele mai importante riscuri se numara cele de: electrocutare, taiere, expunere la agenti chimici periculosi, lovire prin caderea sau rasturnarea obiectelor depozitate gresit, solicitare fizica excesiva din cauza manipularii de mase grele si foarte grele, cu potential de crea probleme de sanatate si afectiuni asociate acestor manevre, dar si accidentari grave uneori. Situatiile de neconformitate au fost semnalate si sanctionate corespunzator de inspectorii de munca, prin aplicarea de sanctiuni si dispunerea a 751 de masuri vizind eliminarea neconformitatilor”, a declarat Mihai Nicolae Uca, inspector general de stat adjunct in domeniul securitatii si sanatatii in munca.


Sursa: Inspectia Muncii

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Verificari Inspectia Muncii. Ce domenii au fost in vizorul inspectorilor in perioada 14-17 mai 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016