Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Granturi pentru capital de lucru. Mai poate fi obtinuta finantarea daca nu este mentinut numarul de salariati?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Sep. 2021 Exclusiv
Tags: granturi pentru capital de lucru, oug 130/2020, finantare

O societate a aplicat in anul 2020 pentru obtinerea microgranturilor pentru capital de lucru, in baza OUG 130/2020, iar contractul de finantare l-a primit abia in luna august 2021. In aceasta perioada, doi dintre salariati au plecat din societate, prin demisie, dar mai tarziu de 6 luni de la data depunerii cererii de finantare (au demisionat in luna august 2021).

Mai poate beneficia societatea de microgrant, dat fiind ca la data primirii contractului s-a redus numarul de salariati din initiativa unilaterala a salariatilor? In caz de raspuns negativ, in ce conditii isi poate reintregi numarul de salariati, pentru a indeplini conditiile de acordare, dat fiind ca nu a asemnat inca contractul de finantare si, deci, nu a primit banii din microgrant?
 

Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa: 

Probabil este vorba de un grant pentru un capital de lucru si nu de o microgrant deoarece conform art. 5 alin. (1) lit. a) din OUG 130/2020 pot beneficia de microgranturi intreprinderile mici si mijlocii care fac dovada prin situatiile financiare depuse ca nu detin salariati cu contract individual de munca la data de 31 decembrie 2019.
In cazul granturilor pentru capital de lucru este prevazuta conditia (cumulativa) de la art. 13 alin. (1) lit. d) din OUG 130/2020, respectiv aceea de mentinere sau, dupa caz, de suplimentare a numarului de salariati, fata de data depunerii cererii, pe o perioada de minimum 6 luni, la data acordarii granturilor, cu exceptia situatiilor in care contractele individuale de munca sunt incheiate pentru sezonieri sau/si zilieri. Potrivit art. 12 alin. (1) din OUG 130/2020 granturile pentru capital de lucru se acorda pe baza de contract de acordare a ajutorului de stat.
 
Din prevederile legale incidente reiese ca perioada minima de 6 luni se calculeaza de la data acordarii granturilor, adica de la data incheierii contractului de finantare si platii ajutorului financiar si are in vedere numarul de salariati existenti in Registrul salariatilor din Revisal la data inscrierii electronice. In acest sens, pct. 3.2 alin. (3) lit. e) din Procedura de implementare a masurii "Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor" din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin OUG 130/2020, aprobata prin Ordinul 3083/2020, cu modificarile ulterioare expliciteaza conditia, in sensul ca mentin sau suplimenteaza numarul de angajati existenti la data inscrierii electronice (Registru salariatilor din Revisal emis cu maxim 24 de ore inaintea trimiterii formularului de inscriere, asumat de reprezentantul legal) pentru o perioda de minim 6 luni de la momentul platii ajutorului financiar, cu exceptia situatiilor in care contractele individuale de munca sunt incheiate pentru sezonieri sau/si zilieri . Este de remarcat si faptul ca nu conteaza ca numarul de salariati nu a fost mentinut ca urmare a deciziei unilaterale a angajatilor (plecare prin demisie) deoarece legislatia incidenta nu contine exceptii de la aplicarea conditiei specifice de la art. 13 alin. (1) lit. d) din OUG 130/2020.
 
In aceste conditii, daca societatii nu i-a fost acordat inca grantul pentru capital de lucru, respectiv nu a incheiat inca contractul de finantare, se poate opina ca aceasta poate indeplini conditia cumulativa pentru acordare daca angajeaza imediat un numar de persoane care sa asigure la data semnarii contractului mentinerea numarului de salariati declarati/existenti initial la momentul depunerii cererii (adica a numarului de locuri de munca declarat initial). Dupa semnarea contractului de finantare si primirea finantarii, orice reducere a numarului de salariati in cadrul perioadei minime de 6 luni atrage rezilierea contractului si restituirea finantarii primite, indiferent de motivele care conduc societatea la situatia nepastrarii numarului de salariati declarati initial (demisie, pensie, deces etc.).



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Granturi pentru capital de lucru. Mai poate fi obtinuta finantarea daca nu este mentinut numarul de salariati?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016