Tags: ordinul 218/2021, granturi pentru capital de lucru, plati granturi pentru capital de lucru
Ordinul nr. 218/2021 privind modificarea Procedurii de implementare a masurii "Granturi pentru capital de lucruacordate IMM-urilor" din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 335 din 01 aprilie 2021.
Conform actului normativ care a intrat in vigoare din data de 1 aprilie 2021, masura este valabila pana la 30 iunie 2021, platile in cadrul masurii vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2023. In conditiile in care valabilitatea masurii va fi prelungita prin modificarea legislatiei in vigoare, prevederea se va aplica de drept si asupra prezentei proceduri.
Extras din Ordinul 218/2021:
Art. I. -
Procedura de implementare a masurii "Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor" din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene, aprobata prin Ordinul ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri nr. 3.083/2020, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 965 si 965 bis din 20 octombrie 2020, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Punctul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
2. Bugetul masurii si modalitatea de acordare a ajutoarelor de stat
Masura este valabila pana la 30 iunie 2021, platile in cadrul masurii vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2023. In conditiile in care valabilitatea masurii va fi prelungita prin modificarea legislatiei in vigoare, prevederea se va aplica de drept si asupra prezentei proceduri.
Bugetul alocat masurii, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 220/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, este in valoare totala de 626.292.610,44 euro, din care 470.720.436,80 euro fonduri externe nerambursabile, 73.881.833,15 euro fonduri de la bugetul de stat si coparticipare (cofinantare) de 81.690.340,49 euro de la beneficiari. Prin implementarea masurii se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar de maximum 100.500 de beneficiari. Cursul valutar utilizat este InforEuro din luna septembrie 2020, respectiv 1 euro = 4,8395 lei."
La punctul 6, subpunctul 6.7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
6.7. Termenul de solutionare este de 30 de zile de la data primirii contestatiei. Comunicarea solutionarii contestatiei se va face prin e-mail/front office."
Art. II. -
Directia de antreprenoriat si programe pentru IMM si agentiile pentru IMM, atragere de investitii si promovare a exportului vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. III. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Impozit pe constructii
Intrebare:
La aceasta intrebare as dori sa imi raspunda doamna Irina Dumirescu, daca se poate.
O cooperativa agricola prezinta la 31 decembrie 2024 urmatoarele imobilizari:
- 1. Container birou - magazin de prezentare;
- 2. Platforma betonata hala panou sandwich;
- 3. Platforma betonata cu drum macadam;
- 4. Fosa septica;
- 5. Siloz - instalatie uscare si depozitare celula;
- 6. Hala panou...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Locul prestarii de servicii
Intrebare:
Firma de avocatura, in partida simpla, in luna decembrie am trimis spre evaluare Mijloace fixe in Germania (aceasta este politica grupului, avem un furnizor agreat cu care avem contract) pentru a fi vandute sau distruse. Firma din Germania este inregistrata in scopuri de tva. Factura a fost emisa pentru 936 EUR reprezentand costul de distrugere si 2691 EUR costul pentru transportul echipamentelor. Factura nu are nicio specificatie legata de tva, nu e nici scutita, nici taxare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Contract de barter cu persoana fizica - risc de recalificare ca raport de munca
Intrebare:
Societatea noastra doreste sa faca un contract de barter cu o persoana fizica pe o perioada de 1 an.
Avand in vedere ca acordul se va incheia cu o persoana fizica, exista riscul ca efectele acestuia sa fie recalificate, iar raporturile nascute in baza acestuia sa fie considerate drept raporturi de munca? Noi in contract am incercat sa evidentiem cat de mult posibil faptul ca partile nu intentioneaza stabilirea unor raporturi de munca si sunt indeplinite criteriile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Metoda cantitativ-valorica pentru comertul online
Intrebare: O societate cu raspundere limitata (SRL), care desfasoara activitate de comert online (vanzare de produse prin intermediul unei platforme proprii), doreste sa tina evidenta contabila a stocurilor in gestiune la pret de achizitie.
Mentionez ca societatea utilizeaza un program de facturare distinct, in care evidentiaza separat stocurile si vanzarile, iar acest program permite urmarirea intrarilor si iesirilor de marfa in timp real.
Este corect din punct de vedere fiscal...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
O societate din Romania a comandat anumite bunuri din China. La momentul lansarii comenzii, a comunicat si informatiile necesare pentru generarea codului UIT.
Cu toate acestea, societatea a fost pusa in situatia in care am primit bunurile direct la sediu fara a primi DVI pentru importul bunurilor in Romania si fara sa aiba posibilitatea de a genera un cod UIT pe care sa il comunice transportatorului.
Din detaliile aflate ulterior de la furnizor, bunurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<