Tags: ordinul 218/2021, granturi pentru capital de lucru, plati granturi pentru capital de lucru
Ordinul nr. 218/2021 privind modificarea Procedurii de implementare a masurii "Granturi pentru capital de lucruacordate IMM-urilor" din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 335 din 01 aprilie 2021.
Conform actului normativ care a intrat in vigoare din data de 1 aprilie 2021, masura este valabila pana la 30 iunie 2021, platile in cadrul masurii vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2023. In conditiile in care valabilitatea masurii va fi prelungita prin modificarea legislatiei in vigoare, prevederea se va aplica de drept si asupra prezentei proceduri.
Extras din Ordinul 218/2021:
Art. I. -
Procedura de implementare a masurii "Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor" din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene, aprobata prin Ordinul ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri nr. 3.083/2020, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 965 si 965 bis din 20 octombrie 2020, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Punctul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
2. Bugetul masurii si modalitatea de acordare a ajutoarelor de stat
Masura este valabila pana la 30 iunie 2021, platile in cadrul masurii vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2023. In conditiile in care valabilitatea masurii va fi prelungita prin modificarea legislatiei in vigoare, prevederea se va aplica de drept si asupra prezentei proceduri.
Bugetul alocat masurii, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 220/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, este in valoare totala de 626.292.610,44 euro, din care 470.720.436,80 euro fonduri externe nerambursabile, 73.881.833,15 euro fonduri de la bugetul de stat si coparticipare (cofinantare) de 81.690.340,49 euro de la beneficiari. Prin implementarea masurii se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar de maximum 100.500 de beneficiari. Cursul valutar utilizat este InforEuro din luna septembrie 2020, respectiv 1 euro = 4,8395 lei."
La punctul 6, subpunctul 6.7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
6.7. Termenul de solutionare este de 30 de zile de la data primirii contestatiei. Comunicarea solutionarii contestatiei se va face prin e-mail/front office."
Art. II. -
Directia de antreprenoriat si programe pentru IMM si agentiile pentru IMM, atragere de investitii si promovare a exportului vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. III. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate comerciala presteaza servicii de administrare catre o alta companie, in procent mai mare de 20% din total venituri. In obiectul contractului de administrare se specifica: organizarea si gestionarea activitatii sale, pe baza unor obiective si criterii de performanta, acesta reprezentand totodata societatea comerciala in raporturile cu tertii si purtand raspunderea pentru modul in care infaptuieste actele de administrare a societatii comerciale. In opinia dumneavoastra, poate fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala are un furnizor de servicii de consultanta din Danemarca. Acesta aduce certificat de rezidenta fiscala. In acest caz nu se va retine nici un impozit pe nerezidenti. Este corect ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In patrimoniul societatii se regasesc 2 autoturisme care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice (sunt utilizate exclusiv de catre administratorul societatii). Care este tratamentul fiscal privind cheltuielile aferente vehiculelor rutiere, dar si al cheltuielilor privind amortizarea? Ce se intampla cu tva la achizitia acestora dar si pe parcursul exploatarii acestora in conditiile mentionate? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cerere indemnizatie concediu respinsa. In luna noiembrie am depus cerere pentru indemnizatie concediu medical covid pentru o salariata care a adus CM covid in luna octombrie 2022. La momentul respectiv, citisem ca cererile de concediu se depun online si am folosit platforma Atlas, nestiind ca aceasta platforma este utilizata doar pentru angajatorii cu sediul social in Bucuresti, iar firma pentru care am depus cererea are sediul in Brasov. Astazi am primit email cu respingerea cererii. La Casa de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care o societate ofera servicii medicale sub forma de abonament angajatiilor (37 ron /angajat), angajatii ar putea sa isi treaca si membrii familiei (copil si parinte) sa beneficieze de aceste servicii? S-ar incadra in cei 400 euro/an? Va rog frumos sa ma ajutati cu o monografie contabila chiar daca este si o cheltuiala nedeductibila. Va multumesc frumos!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Anexez modul de calcul al impozitului pe profit pentru Gradinita. Au fost inregistrate numai venituri din taxele parintilor si finantari de la bugetul de stat. Cheltuielie au fost integral pentru activitatea de invatamant. Au fost inregistrare cheltuieli nedeductibile, in special legate de amortizarea si intretinerea unui automobil. Eu le-am considerat 50% nedeductibile deoarece nu s-au prezentat foi de parcurs si amortizarea in limita sumei de 1500 lei lunar. Va rog sa-mi spuneti daca calculul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<