keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Grant pentru capital de lucru conform O.U.G. nr. 130. Monografie contabila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Feb. 2021 Exclusiv
Tags: monografie contabila, granturi pentru capital de lucru, oug 130/2020

Va rog sa ma ajutati cu o monografie la o societate cu obiect de activitate hotel si restaurant, care a primit grant pentru capital de lucru conform O.U.G. nr. 130. Dorim ca aceste sume sa le folosim pentru plata datoriilor la ANAF aferente perioadei martie-decembrie 2020.

Am primit aceste fonduri in 2020, iar plata datoriilor o vom face in 2021. Ma intereseaza, in principal, cand se recunosc la venituri aceste sume. Multumesc.

 

Raspunsul specialistului:
 

Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze, conform pct. 398 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
 
O subventie guvernamentala care urmeaza a fi primita drept compensatie pentru cheltuieli sau pierderi deja suportate sau in sensul acordarii unui ajutor financiar imediat entitatii, fara a exista costuri viitoare aferente, trebuie recunoscuta in contul de profit si pierdere in perioada in care devine creanta, conform pct. 399 alin. (3) din Reglementarile contabile.
 
Astfel, sumele primite ca subventie de o firma platitoare de impozit pe profit conform legislatiei de sprijin pentru depasirea efectelor pandemiei se recunosc in contabilitate pe seama veniturilor.
 
Potrivit art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31 . Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
 
Veniturile neimpozabile la calculul impozitului pe profit sunt prevazute la art. 23 din Codul fiscal, dar veniturile din subventii nu se regasesc la art. 23.
 
Avand in vedere ca veniturile din subventii nu sunt prevazute la art. 23 din Codul fiscal, acestea intra la calculul rezultatului fiscal conform art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, deci sunt venituri impozabile.
 
Asadar, subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
In cazul in care cheltueilile au fost deja efectuate, in contabilitate veti evidentia operatiunile astfe:
 
- dreptul de a primi subventia (in luna decembrie): 
445 = 741
- primirea subventiei: 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016