Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Diferente intre vanzarea de autoturisme noi/second hand catre persoane fizice din UE. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Nov. 2019 Exclusiv
Tags: regim tva, vanzare autoturism, monografie contabila

Un dealer auto vinde catre o persona fizica cu domiciliul intr-o alta tara a uniunii europene un autoturism nou. Care este regimul TVA aplicabil si monografia contabla? Ce diferenta exista daca autoturismul este second hand?

Specialistul Portal Codul Fiscal arata ca, in cazul autoturismelor noi, potrivit prevederilor art. 275 alin (1) lit. a) din Codul fiscal, se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert.

Livrarea unui autoturism nou din Romania in alt stat membru este o operatiune impozabila in Romania din punct de vedere al TVA fiind indeplinite cumulativ conditiile de la art. 268 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. 
 
Pentru aceasta livrare societatea poate aplica fie cota de TVA de 19% fie scutirea de TVA de la art. 294 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

Potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin OMFP 103/2016, in cazul livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, prevazute la art. 294 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, scutirea de taxa se justifica prin: 
a) factura sau, daca furnizorul nu este o persoana impozabila, contractul de vanzare-cumparare; 
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru sau, dupa caz, prin dovada inmatricularii mijlocului de transport nou in statul membru de destinatie. 

Daca scutirea nu poate fi justificata se emite factura cu TVA.
 
Autoturisme second hand

Daca vanzatorul aplica regimul normal TVA (nu aplica regimul pentru bunurile second hand) livrarea autoturismului second hand din Romania in alt stat membru este o operatiune impozabila in Romania din punct de vedere al TVA fiind indeplinite cumulativ conditiile de la art. 268 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. 
 
Pentru aceasta livrare societatea va aplica cota de 19%. 

In situatia in care persoana respectiva ii comunica un cod valid de TVA, se poate aplica scutirea de la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, justificata cu documentele prevazute de OMFP 103/2016.

Scutirea se justifica cu documentele prevazute la art. 10 din instructiunile aprobate prin OMFP 103/2016.

Daca scutirea nu poate fi justificata se emite factura cu TVA.
 
Daca vanzatorul aplica regimul special pentru bunurile second hand in conditiile art. 312 din Codul fiscal acesta va taxa operatiunea la marja de profit, va emite factura fara TVA cu mentiunea "regimul marjei - bunuri second-hand"sau “regim special art. 312 alin. (2) - TVA inclusa”

In concluzie, livrarea autoturismului nou catre persoana din UE, este scutita de taxa, cu conditia justificarii cu documentele mai sus precizate.
 
Ca si inregistrari contabile:
- Livrare autoturism cu scutire sau fara scutire:
461=707 sau fara TVA 461=707,4427 si incasare:5124=461
- Descarcat gestiune marfa:
607=371

Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Diferente intre vanzarea de autoturisme noi/second hand catre persoane fizice din UE. Regim TVA":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016