keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Vanzare autoturism incomplet amortizat. Tratamentul fiscal al cheltuielilor si al TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Mai. 2021 Exclusiv
Tags: vanzare autoturism, autoturism incomplet amortizat, tratament fiscal

O societate vinde un autoturism sub valoarea ramasa de amortizat. Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al cheltuielii si al tva?

Raspunsul consultantului fiscal Olga Crevelescu: 
 

Conform art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.
Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala, cu exceptia celor prevazute la alin. (14). Deci, in urma vanzarii, rezultatul fiscal poate fi profit sau pierdere.
Conform punctului 27 din Norme, in aplicarea prevederilor art. 28 alin. (14) din Codul fiscal, la momentul scaderii din gestiune a mijloacelor de transport din categoria M1, valoarea ramasa neamortizata este deductibila in limita a 1.500 lei inmultita cu numarul de luni ramase de amortizat din durata normala de functionare stabilita de contribuabil potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
 
In anumite situatii, este avantajos din punct de vedere economic sa se vanda un mijloc fix, chiar si la o valoare mai mica decat valoarea neamortizata. Vanzarea activelor este activitate economica, iar cheltuielile ocazionate sunt deductibile fiscal, conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal.
 
In concluzie, sunt deductibile cheltuielile cu scoaterea din evidenta a mijloacelor fixe vandute pentru partea ramasa neamortizata, chiar daca venitul obtinut din vanzare este mai mic. Numai in cazul in care valoarea amortizarii lunare este mai mare de 1.500 lei, cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata este deductibila in limita a 1.500 lei inmultita cu numarul de luni ramase de amortizat din durata normala de functionare stabilita de contribuabil potrivit Catalogului
 
Trebuie sa aveti in vedere ca, in cazul vanzarii mijlocului fix catre un afiliat, tranzactia se va realiza la valoarea de piata. Conditiile in care doua societati sunt afiliate se regasesc la art. 7 punctul 26 lit. c) si d) din Codul fiscal.
 
Potrivit art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296 ;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
 
Vanzarea unui autoturism reprezinta o operatiune taxabila (nu se aplica nicio scutire de tva), deci nu aveti obligatia sa ajustati tva, chiar daca pretul de vanzare este inferior valorii ramase neamortizate, deoarece codul fiscal si normele metodologice aferente nu impun o limitare in acest sens.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016