Tags: vanzare autoturism, autoturism incomplet amortizat, tratament fiscal
O societate vinde un autoturism sub valoarea ramasa de amortizat. Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al cheltuielii si al tva?
Raspunsul consultantului fiscal Olga Crevelescu:
Conform art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.
Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala, cu exceptia celor prevazute la alin. (14). Deci, in urma vanzarii, rezultatul fiscal poate fi profit sau pierdere.
Conform punctului 27 din Norme, in aplicarea prevederilor art. 28 alin. (14) din Codul fiscal, la momentul scaderii din gestiune a mijloacelor de transport din categoria M1, valoarea ramasa neamortizata este deductibila in limita a 1.500 lei inmultita cu numarul de luni ramase de amortizat din durata normala de functionare stabilita de contribuabil potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
In anumite situatii, este avantajos din punct de vedere economic sa se vanda un mijloc fix, chiar si la o valoare mai mica decat valoarea neamortizata. Vanzarea activelor este activitate economica, iar cheltuielile ocazionate sunt deductibile fiscal, conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal.
In concluzie, sunt deductibile cheltuielile cu scoaterea din evidenta a mijloacelor fixe vandute pentru partea ramasa neamortizata, chiar daca venitul obtinut din vanzare este mai mic. Numai in cazul in care valoarea amortizarii lunare este mai mare de 1.500 lei, cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata este deductibila in limita a 1.500 lei inmultita cu numarul de luni ramase de amortizat din durata normala de functionare stabilita de contribuabil potrivit Catalogului
Trebuie sa aveti in vedere ca, in cazul vanzarii mijlocului fix catre un afiliat, tranzactia se va realiza la valoarea de piata. Conditiile in care doua societati sunt afiliate se regasesc la art. 7 punctul 26 lit. c) si d) din Codul fiscal.
Potrivit art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296 ;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
Vanzarea unui autoturism reprezinta o operatiune taxabila (nu se aplica nicio scutire de tva), deci nu aveti obligatia sa ajustati tva, chiar daca pretul de vanzare este inferior valorii ramase neamortizate, deoarece codul fiscal si normele metodologice aferente nu impun o limitare in acest sens.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
In contextul actual de aplicare a sistemului obligatoriu de transmitere a facturilor respectiv RO E-FACTURA si a sistemului RO E-TRANSPORT, conform legislatiei in vigoare, am dori sa ne precizati care este documentul justificativ de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe perioada transportului marfurilor sau daca mai are vreun rol si in ce baza legala.
De asemenea, care este documentul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Suntem o societate care ne ocupam cu vanzare de aparate auditive.
Aparatele pentru a functiona au nevoie de baterii si accesorii wireless (incarcatoare)!
Bateriile si accesoriile wirelles le achizitionam din Danemarca.
Intrebare:
Accesoriile wireless se incadreaza in clasa deseurilor electrice si electronice?
Societatea trebui sa se inregistreze in Registrul ANPM/AFM?
Ce declaratii trebui sa depunem...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Avem urmatoarea speta la care va rugam sa ne raspundeti:
Societate comerciala din Romania, platitoare de TVA, efectueza reparatii mecanice la un mijloc de transport al unei societati din Germania,
care la randul ei este platitoare de TVA, verificata in VIES.
Intrebarea este: cum factureaza firma din Romania (cea care a efectuat reparatia)serviciile prestate in Romania, catre firma din Germania,
din punct de vedere al TVA si ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Unitatea constituie un provizion pentru acordarea de salarii la terminarea contractului de munca la sfarsitul anului. In anul urmator va acorda aceste salarii anuland provizionul respectiv prin reluarea la venituri. Avand in vedere ca unitatea are profit contabil zero, venitul din reluarea provizionului in anul urmator la calculul rezultatului fiscal va fi un venit neimpozabil. In acest caz unitatea va inregistra piedere?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
1. Care ar fi regimul fiscal in cazul decontarii unei operatii oftalmologice la un salariat? Factura fiscala se poate emite pe societate sau nu?
2. Care ar fi regimul fiscal in cazul decontarii unei operatii ORL pentru administratorul societatii care nu este remunerat la momentul acesta in baza unui contract de mandat? Daca se considera cheltuiala doar cheltuiala nedeductibila ce implicatii fiscale ar fi?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<