Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Care este tratamentul contabil si fiscal pentru TVA aferent achizitiilor de bunuri si servicii din fonduri europene, intreaba unul dintre cititorii nostri. Acesta a obtinut certificatul privind nedeductibilitatea TVA, in conditiile in care firma este platitoare de TVA. Daca este vreo regula sau procedura de urmat, vom vedea in cele ce urmeaza de la unul dintre specialistii nostri.
Raspunsul specialistului
Nu stiu cum a putut organul fiscal sa elibereze certificat privind nedeductibilitatea TVA, in conditiile in care firma pentru care a fost solicitat acest certificat este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal pentru operatiunile precizate mai sus in documentatia depusa la organul fiscal. Acest certificat se poate solicita doar de cei care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA cfm art. 316, aspect clar precizat in OMFP 1425/2016 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a prevederilor art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune 2014-2020 la articolele 11 si 12”.
Articolul 11 In vederea certificarii declaratiei, compartimentul de specialitate verifica in Registrul contribuabililor daca solicitantul a avut calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada cuprinsa intre data emiterii facturilor inscrise in declaratia privind nedeductibilitatea TVA si data la care persoana impozabila a solicitat certificarea declaratiei.
Articolul 12 In situatia in care solicitantul nu a avut calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA, conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in intreaga perioada cuprinsa intre data emiterii facturilor inscrise in declaratia privind nedeductibilitatea TVA si data la care persoana impozabila a solicitat certificarea declaratiei, compartimentul de specialitate emite de indata "Certificatul privind nedeductibilitatea taxei pe valoarea adaugata aferente cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare", prevazut in art. 3 alin. (3), pentru toate facturile inscrise in declaratie, denumit in continuare certificat.
Manual de politici contabile - Stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Firma fara salariati la 31 decembrie 2023. Daca angajeaza in 30 de zile, isi poate pastra statutul de microintreprindere?Achizitii intracomunitare de autoturisme din UE de la furnizor neinregistrat in scop de TVA. TRATAMENT FISCALServicii electronice - emitere facturi. Obligatiile fiscale in materie de TVA (studiu de caz)Impozitare PFA: 3 studii de caz utile pentru contribuabiliCe TRATAMENT FISCAL se aplica la despagubirea unei persoane fizice pentru folosinta terenului agricol?Ultimele articole
Cheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalFirme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest cazFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVACheltuieli deplasare nejustificate. TRATAMENT FISCALTratamentul fiscal al chiriei platite in 2023 pentru 2024Articole similare
Noutati legislatie Fiscala 23-28 iunie 2008 - Monitorul OficialFonduri nerambursabile UE pentru fermieri care participa prima data la o schema de calitatePlan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiAFIR deschide sesiuni de depunere a proiectelor pentru noi submasuri din PNDR 2020Noutati legislatie Fiscala 01-05 decembrie 2008 - Monitorul OficialUltimele articole
Controale mai aprige in vama din 2024! Birourile vor fi dotate cu 26 noi sisteme de scanare, pentru monitorizarea marfurilor care intra in taraImpozitare PFA: 3 studii de caz utile pentru contribuabiliMicrogranturi de 2.000 euro pentru PFA-uri. Care este tratamentul fiscal?Tratament fiscal pentru PFA-urile care au incasat microgranturi prin Masura 1Procedura de implementare a sesiunii nr. 2 aferente Masurii 1 -Microgranturi din fonduri externe nerambursabileAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"