Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Cazul urmator are ca subiect principal o societate romana care a infiintat un punct de lucru in Franta si care a primit cod fiscal. Firma din Romania are contract de executie lucrari constructii cu o firma din Franta (materiale + manopera). Materialele sunt transportate din Romania in Franta. Aceste materiale sunt cumparate pe firma romana. Vom stabili daca acestea ar trebui cumparate pe punctul de lucru din tara straina. Se mentioneaza ca marfa e transportata cu CMR si ca lucrarile sunt efectuate in antrepriza de firme din Romania (firma romana in cauza nu isi trimite angajati).
Vom vedea catre cine se vor emite facturile, ce cod fiscal se va folosi si daca se va include TVA-ul.
Materialele respective pot fi achizitionate atat de catre punctul de lucru din Franta, fie de catre sediul activitatii economice din Romania, in functie de preturile oferite de catre furnizor si de conditia de livrare negociata prin contract.
In situatia in care materialele se cumpara direct pe punctul de lucru din Franta, tratamentul fiscal al operatiunii va fi urmatorul:
- pentru vanzatorul din Romania: o livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere a TVA conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) care se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal", cat si prin declaratia informativa cod 390 cu simbolul L, pe codul de TVA, valid, emis de autoritatea fiscala din Franta, comunicat de catre punctul de lucru din Franta. Factura se emite pe numele punctului de lucru din Franta, utilizand codul de TVA emis de autoritatea fiscala din Franta;
pentru punctul de lucru din Franta: o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Franta, prin aplicarea cotei de TVA din Franta. Operatiunea se raporteaza la autoritatea fiscala din Franta, prin decontul de TVA, dar si prin sistemul VIES, conform legislatiei fiscale aplicabile in Franta, utilizand la cumparator, codul de TVA al furnizorului din Romania. In aceasta situatie, sediul activitatii economice din Romania nu raporteaza operatiunea d.p.d.v. al TVA, nici prin decontul de TVA, dar nici prin declaratia cod 390.
In situatia in care materialele se cumpara de catre sediul activitatii economice din Romania, in vederea livrarii acestora catre punctul de lucru din Franta, tratamentul fiscal al operatiunii va fi urmatorul:
pentru vanzatorul din Romania: o livrare de bunuri pe teritoriul Romaniei, taxabila prin aplicarea cotei standard TVA 24%. Valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%", cat si prin declaratia informativa cod 394 cu simbolul L, pe codul de TVA, valid, emis de autoritatea fiscala din Romania pentru sediul activitatii economice din Romania.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
pentru sediul activitatii economice din Romania:
1. o achizitie de bunuri pe teritoriul Romaniei pentru care exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura furnizorului conform prevederilor art. 145 alin. (2) lit. c) "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni: …… c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144^1; ". Valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 22"Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25", cat si prin declaratia informativa cod 394 cu simbolul A.
2. un transfer de bunuri in Franta, considerat operatiune asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri, scutita cu drept de deducere conform prevederilor art. 143 lit. d) "livrarile intracomunitare de bunuri, prevazute la art. 128 alin. (10), care ar beneficia de scutirea prevazuta la lit. a) daca ar fi efectuate catre alta persoana impozabila,…. ". Conform prevederilor art. 128 alin. (10), este asimilat cu livrarea intracomunitara cu plata transferul de catre o persoana impozabila de bunuri apartinand activitatii sale economice din Romania intr-un alt stat membru, cu exceptia nontransferurilor prevazute la alin. (12) al aceluiasi articol. Pentru transferul bunurilor, sediul activitatii economice din Romania emite o autofactura pe codul de TVA al punctului de lucru din Franta. Valoarea operatiunii se raporteaza de catre sediul activitatii economice din Romania atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal", cat si prin declaratia informativa cod 390 cu simbolul L, pe codul de TVA, valid, emis de autoritatea fiscala din Franta pentru punctul de lucru din Franta.
3. impozabila in Franta, prin aplicarea cotei de TVA din Franta. Operatiunea se raporteaza la autoritatea fiscala din Franta, prin decontul de TVA, dar si prin sistemul VIES, conform legislatiei fiscale aplicabile in Franta. In aceasta situatie, sediul activitatii economice din Romania nu raporteaza d.p.d.v. al TVA, nici prin decontul de TVA, dar nici prin declaratia cod 390.
4. pentru punctul de lucru din Franta: o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Franta, prin aplicarea cotei de TVA din Franta. Operatiunea se raporteaza la autoritatea fiscala din Franta, prin decontul de TVA, dar si prin sistemul VIES, conform legislatiei fiscale aplicabile in Franta, utilizand la cumparator codul de TVA al sediului activitatii economice din Romania.
In ceea ce priveste tratamentul fiscal al lucrarilor de constructii, chiar daca sunt efectuate in antrepriza, de exemplu societatea din Romania pe care o reprezentati este antreprenor general si se obliga prin contract sa emita factura prin sediul activitatii economice din Romania, considera serviciul neimpozabil in Romania, dar impozabil in Franta, la beneficiar. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal aplicabil in Romania armonizate cu prevederile art. 45 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al TVA ,,Locul prestarii de servicii in legatura cu bunuri imobile, inclusiv serviciile agentilor si expertilor imobiliari, si serviciile de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti sau de societatile care asigura supravegherea pe santier este locul unde este situat bunul imobil respectiv.,,. Astfel, daca factura este emisa din Romania de catre sediul activitatii economice din Romania, valoarea facturii emise se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 3 ca operatiune neimpozabila in Romania, dar impozabila in Franta, fara a se reporta la randul 3.1 deoarece operatiunea nu se considera o prestare intracomunitara de servicii. De asemenea, din acelasi motiv, valoarea facturii emise nu se raporteaza nici prin declaratia informativa cod 390 VIES.
In situatia in care factura se emite de catre punctul de lucru din Franta al antreprenorului din Romania, serviciul este taxabil in Franta prin aplicarea cotei de TVA utilizata in Franta pentru astfel de operatiuni. In acest caz, valoarea facturii emise se raporteaza la autoritatea fiscala din Franta.
La randul lor, subantreprenorii din Romania trebuie sa aplice acelasi tratament fiscal, conditionat de locul unde este situat bunul imobil, dar si de sediul care emite factura, fara a avea in vedere faptul ca antreprenorul general (firma din Romania) este stabilit pe teritoriul Romaniei.
Astfel, subantreprenorii trebuie sa considere serviciul neimpozabil in Romania, dar impozabil la locul unde este situat bunul imobil deoarece serviciul prestat este legat direct de un bun imobil din Franta. La emiterea facturilor, subantreprenorii din Romania trebuie sa utilizeze codul de TVA in functie de entitatea obligata sa emita factura, conform prevederilor contractuale (sediul activitatii economice a subantreprenorului din Romania sau sediul punctului de lucru din Franta).
In concluzie, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie analizate si respectate prevederile contractelor incheiate intre parti.
Referitor la obligatia platii de taxe in Franta, altele decat taxa pe valoarea adaugata, nu ma pot pronunta datorita faptului ca nu cunosc legislatia fiscala aplicabila in Franta.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce regim fiscal aplicam la o investitie pentru o cladire nefinalizata?Impozit pe veniturile microintreprinderilor in anul 2018Inregistrarea in scopuri de TVATratament TVA. Ce obligatii declarative avem la o livrare intracomunitara scutita de TVA?Vanzare autoturism. Cum tratam d.p.d.v TVA si impozit pe profit?Ultimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileE-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAArticole similare
Guvernul vrea sa aplice „pretul corect”Sistemul TVA la incasare. Operatiuni excluseIncludem facturile de avans la determinarea cifrei de afaceri? Calcul plafonCipru a limitat retragerile de baniFuneraliile economiei romanesti: PNL a depus o coroana de flori in plenul SenatuluiUltimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeArticole similare
Tratamentul fiscal al deducerii TVA in 50 de studii de cazRO e-FACTURA. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euroElementele obligatorii care trebuie sa apara pe FACTURA de avans, conform Codului fiscalTiparirea cartilor este o livrare de bunuri sau o prestare de serviciu?Provizion si ajustare TVA. Cum procedam?Ultimele articole
Majorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Cota TVA. TVA pentru amoniac si servicii agricole in 2025Termen limita e-FACTURA: Cum sa eviti amenzile de pana la 10.000 leiE-FACTURA. Facturile BOLT se transmit in sistem sau nu?Achizitie intracomunitara. Tratament fiscal TVA pentru livrarile care NU se fac la data din FACTURAArticole similare
Jurnale TVA si completare decont TVA. Cum veti procedaPremierul Romaniei: Avansul economic este sustenabil. Suntem pe drumul cel bunLegea 140 din 2013 modifica acordarea imprumuturilorTVA - Schimbul de bunuri sau de SERVICIIInregistrarea in ROI. Ce obligatii avem pentru prestarea de SERVICII?Ultimele articole
Cota TVA. TVA pentru amoniac si SERVICII agricole in 2025D390 si SERVICIIle intracomunitare. Formularul se depune lunar sau trimestrial?Declaratia 390. Cum sa declari in D390 achizitiile de SERVICII scutite de TVA din UENeplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiAchizitii si SERVICII din UE. Se mai depun D301 si D390 de firmele care NU platesc TVA?Articole similare
Regim fiscal TVA pentru operatiuni neimpozabile in RomaniaCodul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul IV - Operatiuni cuprinse in sfera de aplicare a taxeiStudiu de caz: Deducerea TVA in cazul marfurilor degradateCe regim TVA se aplica pentru prestari servicii catre o institutie publica?TVA protocol. Acordare cadouri partenerilor de afaceriUltimele articole
Cota TVA. TVA pentru amoniac si servicii agricole in 2025Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorNoutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Livrari de bunuri catre clienti din afara UE. Tratament fiscalFacturare amenda. Se factureaza cu sau fara TVA?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"