Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cazul urmator are ca subiect principal o societate romana care a infiintat un punct de lucru in Franta si care a primit cod fiscal. Firma din Romania are contract de executie lucrari constructii cu o firma din Franta (materiale + manopera). Materialele sunt transportate din Romania in Franta. Aceste materiale sunt cumparate pe firma romana. Vom stabili daca acestea ar trebui cumparate pe punctul de lucru din tara straina. Se mentioneaza ca marfa e transportata cu CMR si ca lucrarile sunt efectuate in antrepriza de firme din Romania (firma romana in cauza nu isi trimite angajati).
Vom vedea catre cine se vor emite facturile, ce cod fiscal se va folosi si daca se va include TVA-ul.
Materialele respective pot fi achizitionate atat de catre punctul de lucru din Franta, fie de catre sediul activitatii economice din Romania, in functie de preturile oferite de catre furnizor si de conditia de livrare negociata prin contract.
In situatia in care materialele se cumpara direct pe punctul de lucru din Franta, tratamentul fiscal al operatiunii va fi urmatorul:
- pentru vanzatorul din Romania: o livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere a TVA conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) care se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal", cat si prin declaratia informativa cod 390 cu simbolul L, pe codul de TVA, valid, emis de autoritatea fiscala din Franta, comunicat de catre punctul de lucru din Franta. Factura se emite pe numele punctului de lucru din Franta, utilizand codul de TVA emis de autoritatea fiscala din Franta;
pentru punctul de lucru din Franta: o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Franta, prin aplicarea cotei de TVA din Franta. Operatiunea se raporteaza la autoritatea fiscala din Franta, prin decontul de TVA, dar si prin sistemul VIES, conform legislatiei fiscale aplicabile in Franta, utilizand la cumparator, codul de TVA al furnizorului din Romania. In aceasta situatie, sediul activitatii economice din Romania nu raporteaza operatiunea d.p.d.v. al TVA, nici prin decontul de TVA, dar nici prin declaratia cod 390.
In situatia in care materialele se cumpara de catre sediul activitatii economice din Romania, in vederea livrarii acestora catre punctul de lucru din Franta, tratamentul fiscal al operatiunii va fi urmatorul:
pentru vanzatorul din Romania: o livrare de bunuri pe teritoriul Romaniei, taxabila prin aplicarea cotei standard TVA 24%. Valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%", cat si prin declaratia informativa cod 394 cu simbolul L, pe codul de TVA, valid, emis de autoritatea fiscala din Romania pentru sediul activitatii economice din Romania.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2022 varianta tiparita
pentru sediul activitatii economice din Romania:
1. o achizitie de bunuri pe teritoriul Romaniei pentru care exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura furnizorului conform prevederilor art. 145 alin. (2) lit. c) "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni: …… c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144^1; ". Valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 22"Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25", cat si prin declaratia informativa cod 394 cu simbolul A.
2. un transfer de bunuri in Franta, considerat operatiune asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri, scutita cu drept de deducere conform prevederilor art. 143 lit. d) "livrarile intracomunitare de bunuri, prevazute la art. 128 alin. (10), care ar beneficia de scutirea prevazuta la lit. a) daca ar fi efectuate catre alta persoana impozabila,…. ". Conform prevederilor art. 128 alin. (10), este asimilat cu livrarea intracomunitara cu plata transferul de catre o persoana impozabila de bunuri apartinand activitatii sale economice din Romania intr-un alt stat membru, cu exceptia nontransferurilor prevazute la alin. (12) al aceluiasi articol. Pentru transferul bunurilor, sediul activitatii economice din Romania emite o autofactura pe codul de TVA al punctului de lucru din Franta. Valoarea operatiunii se raporteaza de catre sediul activitatii economice din Romania atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal", cat si prin declaratia informativa cod 390 cu simbolul L, pe codul de TVA, valid, emis de autoritatea fiscala din Franta pentru punctul de lucru din Franta.
3. impozabila in Franta, prin aplicarea cotei de TVA din Franta. Operatiunea se raporteaza la autoritatea fiscala din Franta, prin decontul de TVA, dar si prin sistemul VIES, conform legislatiei fiscale aplicabile in Franta. In aceasta situatie, sediul activitatii economice din Romania nu raporteaza d.p.d.v. al TVA, nici prin decontul de TVA, dar nici prin declaratia cod 390.
4. pentru punctul de lucru din Franta: o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Franta, prin aplicarea cotei de TVA din Franta. Operatiunea se raporteaza la autoritatea fiscala din Franta, prin decontul de TVA, dar si prin sistemul VIES, conform legislatiei fiscale aplicabile in Franta, utilizand la cumparator codul de TVA al sediului activitatii economice din Romania.
In ceea ce priveste tratamentul fiscal al lucrarilor de constructii, chiar daca sunt efectuate in antrepriza, de exemplu societatea din Romania pe care o reprezentati este antreprenor general si se obliga prin contract sa emita factura prin sediul activitatii economice din Romania, considera serviciul neimpozabil in Romania, dar impozabil in Franta, la beneficiar. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal aplicabil in Romania armonizate cu prevederile art. 45 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al TVA ,,Locul prestarii de servicii in legatura cu bunuri imobile, inclusiv serviciile agentilor si expertilor imobiliari, si serviciile de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti sau de societatile care asigura supravegherea pe santier este locul unde este situat bunul imobil respectiv.,,. Astfel, daca factura este emisa din Romania de catre sediul activitatii economice din Romania, valoarea facturii emise se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 3 ca operatiune neimpozabila in Romania, dar impozabila in Franta, fara a se reporta la randul 3.1 deoarece operatiunea nu se considera o prestare intracomunitara de servicii. De asemenea, din acelasi motiv, valoarea facturii emise nu se raporteaza nici prin declaratia informativa cod 390 VIES.
In situatia in care factura se emite de catre punctul de lucru din Franta al antreprenorului din Romania, serviciul este taxabil in Franta prin aplicarea cotei de TVA utilizata in Franta pentru astfel de operatiuni. In acest caz, valoarea facturii emise se raporteaza la autoritatea fiscala din Franta.
La randul lor, subantreprenorii din Romania trebuie sa aplice acelasi tratament fiscal, conditionat de locul unde este situat bunul imobil, dar si de sediul care emite factura, fara a avea in vedere faptul ca antreprenorul general (firma din Romania) este stabilit pe teritoriul Romaniei.
Astfel, subantreprenorii trebuie sa considere serviciul neimpozabil in Romania, dar impozabil la locul unde este situat bunul imobil deoarece serviciul prestat este legat direct de un bun imobil din Franta. La emiterea facturilor, subantreprenorii din Romania trebuie sa utilizeze codul de TVA in functie de entitatea obligata sa emita factura, conform prevederilor contractuale (sediul activitatii economice a subantreprenorului din Romania sau sediul punctului de lucru din Franta).
In concluzie, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie analizate si respectate prevederile contractelor incheiate intre parti.
Referitor la obligatia platii de taxe in Franta, altele decat taxa pe valoarea adaugata, nu ma pot pronunta datorita faptului ca nu cunosc legislatia fiscala aplicabila in Franta.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Termenul de prescriptie in Codul de procedura fiscala. Cum interpretam corect?Un adevarat compendiu care explica prevederile Noului COD FISCAL 2016Miercuri, 25 septembrie, expira termenul pentru unele declaratiiAnulare din oficiu a codului de TVA dupa suspendarea activitatii. Cum remediem situatia?Studiu de caz: Valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite ale mijloacelor fixeUltimele articole
Codul Fiscal INAINTE si DUPA aplicarea Legii 142/2022. Modificarile, in vigoare din 1 ianuarie 2023Completarea si depunerea D212 si D230 pentru persoanele fizice care doneaza pana la 3,5% din impozitul anual datoratCodul fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de Legea 112/2022Prestari servicii intracomunitare. Termene limita pentru facturare, obligatii fiscale si contabileCodul fiscal INAINTE si DUPA aplicarea Legii 72/2022Articole similare
Cum se calculeaza cifra de afaceri din punct de vedere TVACererile de rambursare a TVA pentru anul 2009 pot fi depuse pana la sfarsitul luniiDin martie Grapini nu va mai fi ministruSocietate in faliment: inregistrarea evaluarii activelor si scutirea/ajustarea TVACum va puteti recupera TVA-ul, nesolicitat la recuperare de la Bugetul statului?Ultimele articole
E-Factura: Utilizarea sistemului devine obligatorie pentru toate serviciile in relatia dintre un SRL si o autoritate publica?Finantele propun noi masuri fiscale: prorogarea termenului pentru restructurarea obligatiilor bugetare si desfiintarea loteriei bonurilor fiscaleTaxarea inversa pentru anumite produse va fi PRELUNGITA pana la 31 decembrie 2026Proiect: Persoanele care caseaza masini mai vechi de 15 ani vor putea primi de la primaria locala suma de 3.000 leiCalendar ANAF: Contribuablilii care aplica regimul special pentru agricultori trebuie sa depuna mai multe formulare pana pe 10 iunie 2022Articole similare
Import bunuri vanzator stabilit pe teritoriul comunitar. Cum procedam?Vanzare teren cu antecontract din 2015. Cum procedam privind regularizarea cotei de TVA in 2016?Ajustarea TVA. Cum facem declararea si virarea accesoriilor din proprie initiativa?Operatiune triunghiulara si achizitie produse energetice. Cum declaram tranzactia in D300?Achizitie intracomunitara de bunuri. Care e data de raportare si cum inregistram?Ultimele articole
Speta zilei. Firmele cu cod CAEN 1107 au obligatia utilizarii sistemului E-FACTURA?Documente justificative in cazul achizitiilor online facute de firmeE-FACTURA: Utilizarea sistemului devine obligatorie pentru toate serviciile in relatia dintre un SRL si o autoritate publica?Obligatia utilizarii casei de marcat pentru servicii prestate catre populatieUtilizare E-FACTURA. Sistemul este OBLIGATORIU in relatia dintre firme si persoanele fizice in anumite cazuriArticole similare
OUG nr. 12 modifica regimul de control al operatiunilor cu produse cu dubla utilizareCodul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilCompletarea si corectarea declaratiei 392 B. Procedura gresita. Cum rectificam?Restituire avans pentru livrari intracomunitare. Declaratia 390. Decont TVAANAF: Declaratii si plati obligatorii pana la 20, respectiv 25 ianuarie 2017Ultimele articole
SERVICII transfrontaliere. Raportare / neraportare pe DAC6Documente justificative in cazul achizitiilor online facute de firmeE-Factura: Utilizarea sistemului devine obligatorie pentru toate SERVICIIle in relatia dintre un SRL si o autoritate publica?Taxarea inversa pentru anumite produse va fi PRELUNGITA pana la 31 decembrie 2026Obligatia utilizarii casei de marcat pentru SERVICII prestate catre populatieArticole similare
TVA. Deschidere punct de vanzare in tara. Cum procedam?Noi norme privind modificarea vectorului fiscal din oficiuFacturam sau nu facturam majorarile de intarziere si daunele-interese?Marfa distrusa in timpul unui transport intracomunitarMajorare capital social. Operatiuni in sfera TVAUltimele articole
Achizitie intracomunitara de bunuri, furnizor din stat tert. Cum se inregistreaza TVA in contabilitate?Documente justificative necesare emiterii facturilor de vanzare bunuriDepasirea planului de 10.000 de euro in cazul vanzarilor de bunuri la distanta. Este obligatorie inscrierea in OSS?Faptul generator si exigibilitatea TVA. Cum se declara in D394Cum a fost modificat regimul TVA de OG 8/2021
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"