keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Punct de lucru pe teritoriul comunitar. Cum tratam d.p.d.v. al TVA achizitia de materiale din Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: cod fiscal, antrepriza firme, tva, factura, servicii, livrare de bunuri, punct de lucru

Cazul urmator are ca subiect principal o societate romana care a infiintat un punct de lucru in Franta si care a primit cod fiscal. Firma din Romania are contract de executie lucrari constructii cu o firma din Franta (materiale + manopera). Materialele sunt transportate din Romania in Franta. Aceste materiale sunt cumparate pe firma romana. Vom stabili daca acestea ar trebui cumparate pe punctul de lucru din tara straina. Se mentioneaza ca marfa e transportata cu CMR si ca lucrarile sunt efectuate in antrepriza de firme din Romania (firma romana in cauza nu isi trimite angajati).


Vom vedea catre cine se vor emite facturile, ce cod fiscal se va folosi si daca se va include TVA-ul.

    Materialele respective pot fi achizitionate atat de catre punctul de lucru din Franta, fie de catre sediul activitatii economice din Romania, in functie de preturile oferite de catre furnizor si de conditia de livrare negociata prin contract.

     In situatia in care materialele se cumpara direct pe punctul de lucru din Franta, tratamentul fiscal al operatiunii va fi urmatorul:

- pentru vanzatorul din Romania:  o livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere a TVA conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) care se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143  alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal", cat si prin declaratia informativa cod 390 cu simbolul L, pe codul de TVA, valid, emis de autoritatea fiscala din Franta,  comunicat de catre punctul de lucru din Franta. Factura se emite pe numele punctului de lucru din Franta, utilizand codul de TVA emis de autoritatea fiscala din Franta;
pentru punctul de lucru din Franta: o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila   in Franta, prin aplicarea cotei de TVA din Franta. Operatiunea se raporteaza la autoritatea fiscala din Franta, prin decontul de TVA, dar si prin sistemul VIES, conform legislatiei fiscale aplicabile in Franta, utilizand la cumparator, codul de TVA al  furnizorului din Romania. In aceasta situatie, sediul activitatii economice din Romania nu raporteaza operatiunea d.p.d.v. al TVA, nici prin decontul de TVA, dar nici prin declaratia cod 390.
 
     In situatia in care materialele se cumpara de catre sediul activitatii economice din Romania, in vederea livrarii acestora catre punctul de lucru din Franta, tratamentul fiscal al operatiunii va fi urmatorul:

pentru vanzatorul din Romania:  o livrare  de bunuri pe teritoriul Romaniei, taxabila prin aplicarea cotei standard TVA 24%. Valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu    cota 24%", cat si prin declaratia informativa cod 394 cu simbolul L, pe codul de TVA, valid, emis de autoritatea fiscala din Romania pentru sediul activitatii economice din Romania.  

pentru sediul activitatii economice din Romania:

1. o achizitie  de bunuri pe teritoriul Romaniei pentru care exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura furnizorului conform prevederilor art. 145 alin. (2) lit. c)  "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni: ……   c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144^1; ". Valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 22"Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25", cat si prin declaratia informativa cod 394 cu simbolul A.

2. un transfer de bunuri in Franta, considerat operatiune asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri, scutita cu drept de deducere conform prevederilor art. 143 lit. d) "livrarile intracomunitare de bunuri, prevazute la art. 128 alin. (10), care ar beneficia de scutirea prevazuta la lit. a) daca ar fi efectuate catre alta persoana impozabila,….  ". Conform prevederilor art. 128 alin. (10), este asimilat cu livrarea intracomunitara cu plata transferul de catre o persoana impozabila de bunuri apartinand activitatii sale economice din Romania intr-un alt stat membru, cu exceptia nontransferurilor prevazute la alin. (12) al aceluiasi articol. Pentru transferul bunurilor, sediul activitatii economice din Romania emite o autofactura pe codul de TVA al punctului de lucru din Franta. Valoarea operatiunii se raporteaza de catre sediul activitatii economice din Romania atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143  alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal", cat si prin declaratia informativa cod 390 cu simbolul L, pe codul de TVA, valid, emis de autoritatea fiscala din Franta pentru punctul de lucru din Franta.

3. impozabila   in Franta, prin aplicarea cotei de TVA din Franta. Operatiunea se raporteaza la autoritatea fiscala din Franta, prin decontul de TVA, dar si prin sistemul VIES, conform legislatiei fiscale aplicabile in Franta. In aceasta situatie, sediul activitatii economice din Romania nu raporteaza d.p.d.v. al TVA, nici prin decontul de TVA, dar nici prin declaratia cod 390.
4. pentru punctul de lucru din Franta: o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila   in Franta, prin aplicarea cotei de TVA din Franta. Operatiunea se raporteaza la autoritatea fiscala din Franta, prin decontul de TVA, dar si prin sistemul VIES, conform legislatiei fiscale aplicabile in Franta, utilizand la cumparator codul de TVA al sediului activitatii economice din Romania.

     In ceea ce priveste tratamentul fiscal al lucrarilor de constructii, chiar daca sunt efectuate in antrepriza, de exemplu societatea din Romania pe care o reprezentati este antreprenor general si se obliga prin contract sa emita  factura prin sediul activitatii economice din Romania, considera serviciul neimpozabil in Romania, dar impozabil in Franta, la beneficiar. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (4) lit. a) din  Codul fiscal aplicabil in Romania armonizate cu prevederile art.  45 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al TVA  ,,Locul prestarii de servicii in legatura cu bunuri imobile, inclusiv serviciile agentilor si expertilor imobiliari, si serviciile de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti sau de societatile care asigura supravegherea pe santier este locul unde este situat bunul imobil respectiv.,,. Astfel, daca factura este emisa din Romania de catre sediul activitatii economice din Romania, valoarea facturii emise se raporteaza doar prin  decontul de TVA cod 300, la randul 3 ca operatiune neimpozabila in Romania, dar impozabila in Franta, fara a se reporta la randul 3.1 deoarece operatiunea nu se considera o prestare intracomunitara de servicii. De asemenea, din acelasi motiv, valoarea facturii emise nu se raporteaza nici prin declaratia informativa cod 390 VIES.

    In situatia in care factura se emite de catre punctul de lucru din Franta al antreprenorului din Romania, serviciul este taxabil in Franta prin aplicarea cotei de TVA utilizata in Franta pentru astfel de operatiuni. In acest caz, valoarea facturii emise se raporteaza la autoritatea fiscala din Franta.
    La randul lor, subantreprenorii din Romania trebuie sa aplice acelasi tratament fiscal, conditionat de locul unde este situat bunul imobil, dar si de sediul care emite factura, fara a avea in vedere faptul ca antreprenorul general (firma din Romania) este stabilit pe teritoriul Romaniei.

    Astfel, subantreprenorii trebuie sa considere serviciul neimpozabil in Romania, dar impozabil la locul unde este situat bunul imobil deoarece serviciul prestat este legat direct de un bun imobil din Franta.  La emiterea facturilor, subantreprenorii din Romania trebuie sa utilizeze  codul de TVA in functie de entitatea obligata sa emita factura, conform prevederilor contractuale (sediul activitatii economice a subantreprenorului din Romania sau sediul punctului de lucru din Franta).  
            In concluzie, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie analizate si respectate prevederile contractelor incheiate intre parti.  

  Referitor la obligatia platii  de taxe in Franta, altele decat taxa pe valoarea adaugata, nu ma pot pronunta datorita faptului ca nu cunosc legislatia fiscala aplicabila in Franta.  


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016