Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ajustare baza de impozitare TVA. Raportare factura

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Apr. 2019 Exclusiv
Tags: raportare factura, codul fiscal, legea 571, ajustare baza de impozitare

In studiul de caz propus astazi vom discuta despre ajustarea bazei de impozitare a TVA. Asadar, specialistul nostru va raspunde intrebarilor formulate in urmatorul caz: "Conform art. 287 lit. d) Cod fiscal, incepand cu 01.01.2019, baza de impozitare TVA se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate nu se poate incasa ca urmarea a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care ceanta creditorului este modificata sau eliminata.

Conform pct. 32 (1) al Normelor de aplicare art. 287 Cod fiscal, ajustarea bazei si a TVA se efectueaza prin emiterea unei facturi cu semnul minus, care se va transmite beneficiarului. La art. 330 al. (2) Cod fiscal se precizeaza: In situatiile prevazute la art.287 furnizorii de bunuri trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus, sau dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce............(facturi), care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d). Facturile emise conform situatiei descrise mai sus se vor declara sau nu in Declaratia 394? Se transmit sau nu beneficiarului care poate fi: a) in perioada de reorganizare (caz in care ajustarea s-a facut ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare) b) in perioada de valorificare a bunurilor ca urmare a intrarii in faliment, dar inca activ fiscal?"
 

Raspunsul specialistului


In opinia mea, contrara prevederilor art. 330 alin. (2) din Codul fiscal in vigoare la aceasta data, factura emisa pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA trebuie transmisa si cumparatorului/beneficiarului, daca acesta nu a fost radiat de la O.N.R.C.
Motivez acest acest aspect prin faptul ca, desi prevederile art. 287 lit. d) au fost modificate repetat, prevederile art. 330 nu au ramas neschimbate, fara a fi modificate concomitent.  Asa cum ati observat si dumneavoastra, aceste modificari ar fi fost necesare, in special dupa reglementarea posibilitatii ajustarii bazei de impozitare a TVA in cazul reorganizarii judiciare.
 
La rescrierea Codului fiscal in anul 2015 prin adoptarea Legii nr. 227/2015, in vigoare din 1 ianuarie 2016, prevederile art. 330 "Corectarea facturilor" alin. (2) sunt preluate adliteram de la  art. 138 "Corectarea documentelor" din Legea nr. 571/2003 in vigoare pana la data de 31.12.2015. Iata dovada:

art. 330 "In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d)."
 
art. 138 "(2) In situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d)." Aceste prevederi au fost aplicabile pentru art. 287 lit. d) care s-a limitat doar la posibilitatea ajustarii  in cazul "in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila;". In acest stadiu, dupa inchiderea procedurii societatea declarata in faliment putea fi radiata, motiv pentru care nu s-a mai impus obligatia transmiterii facturii si catre acest client, posibil radiat de la O.N.R.C.

Singura modificare la rescrierea Codului fiscal a intervenit doar in ceea ce priveste denumirea articolului, respectiv:
art. 159 "Corectarea documentelor";
art. 330 "Corectarea facturilor".
 
Totusi, de retinut este faptul ca niciunul din cele doua texte mentionate mai sus nu interzice, in mod expres, transmiterea facturii catre clientul in discutie.
 
In declaratia informativa cod 394 se procedeaza astfel in cazul in care clientul respectiv:
- este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, valoarea facturii se raporteaza in cartusul C, partener tip 1. In aceasta situatie se afla persoana impozabila pentru care s-a deschis procedura falimentului sau persoana pentru care s-a aprobat o procedura de reorganizare;
- nu mai este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, valoarea facturii se raporteaza in cartusul D, partener tip 2, dar numai daca exista certitudinea ca acel client nu a fost radiat din evidentele O.N.R.C. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016