Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Client declarat in faliment: Obligatia ajustarii bazei de impozitare a TVA

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 21 Aug. 2019
Tags: ajustare baza de impozitare, faliment, cod fiscal, tva

In conditiile in care s-a inchis procedura de faliment pentru un client in luna mai 2019 pentru facturi emise de o societate in anul 2009, este obligatorie ajustarea TVA si emiterea facturii in rosu? Se poate inregistra 654 = 4118 cu valoarea totala a creantei? Valoarea TVA nu este semnificativa.

Raspunsul specialistului


Conform prevederilor art. 287 din Codul fiscal, ajustarea negativa a bazei de impozitare a TVA este obligatie a persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA in regim normal care are calitatea de furnizor/prestator, fara a fi optiune a acesteia.
 
Acest fapt rezulta chiar din textul imperativ din Codul fiscal:
 
"Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:.......

d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare ......"
 
Acelasi caracter imperative rezulta si din normele de aplicare ale art. 287 la pct. 32 alin. (6) "Ajustarea prevazuta la art. 287 lit. d) din Codul fiscal se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, sub sanctiunea decaderii. ..... "
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

 
De asemenea, se cunoaste faptul ca pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA trebuie emisa o factura de corectie conform prevederilor art. 330 "Corectarea facturilor", aspect care rezulta si din prevederile alin. (2) al art. 330:
 
"(2) In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d)."
 
Fata de prevederile legale mentionate, este recomandabil ca inregistrarea contabila 654 = 4118 sa fie efectuata la valoarea neta, ca urmare a corectarii facturii emise initial prin care s-a colectat TVA.   
 
Pentru emiterea facturii de corectie, trebuie savut in vedere si prevederile art. 282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (9) conform caruia "In cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente."
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Client declarat in faliment: Obligatia ajustarii bazei de impozitare a TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016