keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Client declarat in faliment: Obligatia ajustarii bazei de impozitare a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Aug. 2019
Tags: ajustare baza de impozitare, faliment, cod fiscal, tva

In conditiile in care s-a inchis procedura de faliment pentru un client in luna mai 2019 pentru facturi emise de o societate in anul 2009, este obligatorie ajustarea TVA si emiterea facturii in rosu? Se poate inregistra 654 = 4118 cu valoarea totala a creantei? Valoarea TVA nu este semnificativa.

Raspunsul specialistului


Conform prevederilor art. 287 din Codul fiscal, ajustarea negativa a bazei de impozitare a TVA este obligatie a persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA in regim normal care are calitatea de furnizor/prestator, fara a fi optiune a acesteia.
 
Acest fapt rezulta chiar din textul imperativ din Codul fiscal:
 
"Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:.......

d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare ......"
 
Acelasi caracter imperative rezulta si din normele de aplicare ale art. 287 la pct. 32 alin. (6) "Ajustarea prevazuta la art. 287 lit. d) din Codul fiscal se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, sub sanctiunea decaderii. ..... "
 
De asemenea, se cunoaste faptul ca pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA trebuie emisa o factura de corectie conform prevederilor art. 330 "Corectarea facturilor", aspect care rezulta si din prevederile alin. (2) al art. 330:
 
"(2) In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d)."
 
Fata de prevederile legale mentionate, este recomandabil ca inregistrarea contabila 654 = 4118 sa fie efectuata la valoarea neta, ca urmare a corectarii facturii emise initial prin care s-a colectat TVA.   
 
Pentru emiterea facturii de corectie, trebuie savut in vedere si prevederile art. 282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (9) conform caruia "In cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente."
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016