Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF Galati reaminteste contribuabililor faptul ca persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.
TVA colectata in perioada in care codul de TVA este anulat se declara prin formularul 311 care se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei.
NOU! Prin OpANAF nr. 779/2024 a fost modificat formularul 311 in sensul introducerii casutei “Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare”, care se bifeaza in situatia in care rectificarea datelor declarate anterior se efectueaza ca urmare a unei notificari de conformare transmisa de organul de inspectie fiscala, in conditiile Codului de procedura fiscala.
In cazul reinregistrarii in scopuri de TVA, persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea taxei in primul decont de taxa depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile.
Dupa reinregistrarea in scopuri de taxa, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, persoanele impozabile emit facturi in care inscriu distinct TVA colectata in perioada respectiva, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323 din Codul fiscal.
Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul reinregistrarii in scopuri de TVA a furnizorului/prestatorului, beneficiarii care au achizitionat bunuri si/sau servicii in perioada in care furnizorul/prestatorul a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile respective, pe baza facturilor emise de furnizor/prestator, prin inscrierea in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea furnizorului/prestatorului sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.
Situatiile in care organele fiscale competente anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA a unei persoane impozabile sunt prevazute la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Decont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneMicrointreprindere si operatiune triunghiulara. Ce documente sunt necesare?Achizitie combustibil de pe teritoriul comunitar. Restituirea prin formularul cod 318. Care e procedura?Inregistrare in scopuri de TVA prin optiune. Raportarea operatiunilor in decontul de TVADecontul de TVA va fi modificatUltimele articole
E-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezePersoanele care primesc Notificarea de conformare e-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceClarificari ANAF privind transmiterea Notificarii de conformare RO e-TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"