keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Prestari servicii intracomunitare. Termene limita pentru facturare, obligatii fiscale si contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Apr. 2022
Prestari servicii intracomunitare. Termene limita pentru facturare, obligatii fiscale si contabile
Tags: servicii intracomunitare, termen facturare, obligatii fiscale si declarative

Societatea ABC presteaza catre un client din UE, lunar, servicii de calculatii si intocmire de rapoarte. Anumite servicii se finalizeaza la sfarsit de luna /trimestru (receptionate de beneficiar), iar altele doar la final de an. Clauzele contractuale mentioneaza ca facturarea si plata se fac la final de an.

In baza unui raport de lucru intern, in care se mentioneaza orele de lucru prestate de angajatii ABC si task-urile realizate, se pot recunoaste lunar veniturile in contabilitate prin inregistrarea 332=712?
 
Raspunsul specialistului Ela Dumitra:

In cazul serviciilor care se finalizeaza la sfarsit de an

Cu privire la datele furnizate de dvs., respectiv faptul ca societatea nu are nici un fel venituri intr-o perioada de un an, dar are cheltuieli in aceasta perioada ocazionate de realizarea de calculatii si rapoarte , va aduc la cunostinta faptul ca, in conformitate cu prevederile legale, trebuie sa inregistrati lunar venituri din servicii ( 332 = 712 )in curs la nivelul cheltuielilor aferente doar pentru lucrarile care se finalizeaza la sfarsit de an.

Baza legala o reprezinta prevederile din OMFP 1082/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate:

276. - (1) In cadrul stocurilor se cuprind:
h) productia in curs de executie, reprezentand productia care nu a trecut prin toate fazele (stadiile) de prelucrare, prevazute in procesul tehnologic, precum si produsele nesupuse probelor si receptiei tehnice sau necompletate in intregime. In cadrul productiei in curs de executie se cuprind, de asemenea, serviciile si studiile in curs de executie sau neterminate.
288. - Valoarea produselor si serviciilor in curs de executie se determina prin inventarierea productiei neterminate la sfarsitul perioadei, prin metode tehnice de constatare a gradului de finalizare sau a stadiului de efectuare a operatiilor tehnologice si evaluarea acesteia la costurile de productie.

Veniturile din exploatare 435. - (1) Veniturile din exploatare cuprind: a) venituri din vanzarea de produse si marfuri, precum si prestari de servicii. ; b) venituri aferente costului productiei, reprezentand variatia in plus (crestere) sau in minus (reducere) dintre valoarea la cost de productie efectiv a stocurilor de produse si servicii in curs de executie de la sfarsitul perioadei si valoarea stocurilor initiale ale produselor si serviciilor in curs de executie, neluand in calcul ajustarile pentru depreciere reflectate;

Venituri din prestarea de servicii
446. - (1) Veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrari si orice alte operatiuni care nu pot fi considerate livrari de bunuri. (2) Stadiul de executie al lucrarii se determina pe baza de situatii de lucrari care insotesc facturile, procese-verbale de receptie sau alte documente care atesta stadiul realizarii si receptia serviciilor prestate. 4) Contravaloarea lucrarilor nereceptionate de beneficiar pana la sfarsitul perioadei se evidentiaza la cost, in contul 332 "Servicii in curs de executie", pe seama contului 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie".

Deci, in conformitate cu aceste prevederi, va trebui ca lunar totalul cheltuielilor inregistrate in contabilitatea financiara aferente realizarii lucrarilor anuale ( din notele contabile lunare aferente salariilor, amortizarii, contabilitatii, protectiei muncii, etc. ) sa-l evidentiati prin inregistrarea veniturilor aferente costurilor serviciilor in curs de executie:
332 Servicii in curs de executie = 712 Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie

Important de mentionat! Veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie nu intra in baza calculului impozitului pe venit micorintreprineri conformlit b) de la art. 53 din Codul fiscal:

ART. 53 - Baza impozabila (1) Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad: b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
 
In cazul serviciilor care se finalizeaza la sfarsit de luna/trimestru

Pentru lucrarile care se finalizeaza la sfarsit de luna trebuie sa emiteti facturi pana in cea de a 15 a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, iar pentru cele trimestriale in cea de a 15 a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator de la inchiderea trimestrului chiar daca in clauzele contractuale se precizeaza ca facturarea si plata se fac la sfarsit de an.

Cod fiscal ART. 281 - Faptul generator pentru livrari de bunuri si prestari de servicii (1) Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, in conformitate cu regulile stabilite de prezentul articol. (7) Prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari.

ART. 282 - Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
In opinia consultantului clauzele contractuale legate de intocmirea facturilor doar la sfarsit de an exced prevederile legale europene legate de TVA in conditiile in care si clientul dvs. este din UE: CF ART. 319 Facturarea (15) Pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile prevazute la art. 294 alin. (2), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei. (16) Pentru alte operatiuni decat cele prevazute la alin. (15), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

3. Obligatiile fiscale si contabile afrente societatii dvs. inregistrata in scopuri de TVA in regim normal ( art. 316 CF )- Reguli de facturare, declarare si inregistrare a facturilor de prestari servicii
 
Pentru serviciile prestate de societatea dvs. catre o societate din UE inregistrata in scopuri de TVA este aplicabila regula generala de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal (B2B business-to-business) conform careia locul prestarii este locul beneficiarului, respectiv locul in care este stabilita societatea din UE.
 
Societatea din UE trebuie sa comunice societatii dvs. din Romania un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din tara in care isi are sediul clientul dvs. Avand codul valid de TVA aceste prestari de servicii se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii neimpozabile in Romania, insa impozabile la clientul dvs. Baza legala: NM 15(6) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa.
 
Astfel obligatiile societatii dvs. pentru aceste prestari de servicii intracomunitare sunt urmatoarele:

- sa emita factura pe numele clientului sau din UE prin inscrierea denumirii serviciului prestat si mentiunea neimpozabil in Romania cf. art. 278 alin. (2) din Codul fiscal/ neimpozabil in Romania cf. art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 ( obligatie prevazuta in CF la art. 319 alin 20, lit l) - sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar al B.N.R. din data emiterii;
- sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari - sa raporteze operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: , cu report la randul 3.1 Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata ;
- sa declare operatiunea in declaratia recapitulativa 390 VIES, cu simbolul P - sa inregistreze factura in contabilitate prin articolul contabil 411 = 704



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016