Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Societatea ABC presteaza catre un client din UE, lunar, servicii de calculatii si intocmire de rapoarte. Anumite servicii se finalizeaza la sfarsit de luna /trimestru (receptionate de beneficiar), iar altele doar la final de an. Clauzele contractuale mentioneaza ca facturarea si plata se fac la final de an.
In cazul serviciilor care se finalizeaza la sfarsit de an
Cu privire la datele furnizate de dvs., respectiv faptul ca societatea nu are nici un fel venituri intr-o perioada de un an, dar are cheltuieli in aceasta perioada ocazionate de realizarea de calculatii si rapoarte , va aduc la cunostinta faptul ca, in conformitate cu prevederile legale, trebuie sa inregistrati lunar venituri din servicii ( 332 = 712 )in curs la nivelul cheltuielilor aferente doar pentru lucrarile care se finalizeaza la sfarsit de an.
Baza legala o reprezinta prevederile din OMFP 1082/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate:
276. - (1) In cadrul stocurilor se cuprind:
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Veniturile din exploatare 435. - (1) Veniturile din exploatare cuprind: a) venituri din vanzarea de produse si marfuri, precum si prestari de servicii. ; b) venituri aferente costului productiei, reprezentand variatia in plus (crestere) sau in minus (reducere) dintre valoarea la cost de productie efectiv a stocurilor de produse si servicii in curs de executie de la sfarsitul perioadei si valoarea stocurilor initiale ale produselor si serviciilor in curs de executie, neluand in calcul ajustarile pentru depreciere reflectate;
Venituri din prestarea de servicii
Deci, in conformitate cu aceste prevederi, va trebui ca lunar totalul cheltuielilor inregistrate in contabilitatea financiara aferente realizarii lucrarilor anuale ( din notele contabile lunare aferente salariilor, amortizarii, contabilitatii, protectiei muncii, etc. ) sa-l evidentiati prin inregistrarea veniturilor aferente costurilor serviciilor in curs de executie:
Important de mentionat! Veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie nu intra in baza calculului impozitului pe venit micorintreprineri conformlit b) de la art. 53 din Codul fiscal:
ART. 53 - Baza impozabila (1) Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad: b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
Pentru lucrarile care se finalizeaza la sfarsit de luna trebuie sa emiteti facturi pana in cea de a 15 a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, iar pentru cele trimestriale in cea de a 15 a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator de la inchiderea trimestrului chiar daca in clauzele contractuale se precizeaza ca facturarea si plata se fac la sfarsit de an.
Cod fiscal ART. 281 - Faptul generator pentru livrari de bunuri si prestari de servicii (1) Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, in conformitate cu regulile stabilite de prezentul articol. (7) Prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari.
ART. 282 - Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
3. Obligatiile fiscale si contabile afrente societatii dvs. inregistrata in scopuri de TVA in regim normal ( art. 316 CF )- Reguli de facturare, declarare si inregistrare a facturilor de prestari servicii
- sa emita factura pe numele clientului sau din UE prin inscrierea denumirii serviciului prestat si mentiunea neimpozabil in Romania cf. art. 278 alin. (2) din Codul fiscal/ neimpozabil in Romania cf. art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 ( obligatie prevazuta in CF la art. 319 alin 20, lit l) - sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar al B.N.R. din data emiterii;
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitii SERVICII INTRACOMUNITARE de la furnizor neplatitor de TVA. Ce regim fiscal se aplica?Achizitii de SERVICII INTRACOMUNITARE. Tratament fiscal pe veniturile realizate de nerezidentiZoom fiscal: Formulare obligatorii la inregistrarea sau anularea inregistrarii in scopuri de TVAServicii de transport pe teritoriul comunitar. Ce tratament fiscal se aplica pentru beneficiarii stabiliti pe teritoriul comunitar?Documentar fiscal: Inregistrarea in Registrul Operatorilor IntracomunitariUltimele articole
Cum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiLivrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utilePFA in IT, servicii prestate din alt stat: ce declaratii trebuie intocmite si termenul de depunereRegim fiscal TVA pentru venituri din drepturi de autorAchizitia intracomunitara: ce inseamna, noutati legislative si documente necesare pentru scutirea de TVAArticole similare
Reminder ANAF! Pana pe 3 ianuarie 2024 trebuie depuse la fisc mai multe declaratii importanteLuni, 30 ianuarie 2023, este termenul limita pentru depunerea Formularului 394Joi, 20 aprilie 2023, este termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareReminder ANAF! Miercuri, 8 decembrie, este termenul limita pentru depunerea D092Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru contribuabili in luna AUGUST 2023Ultimele articole
Peste 7000 de contribuabili, persoane juridice, nu inregistreaza obligatii fiscale restante, in trimestrul II 2023Miercuri, 20 septembrie 2023, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareVineri, 10 februarie 2023, termenul pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAReminder ANAF: Pana pe 9 decembrie trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleLuni, 7 noiembrie 2022, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"