Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O persoana fizica (cnp) creeaza un joc (pe calculator - game), pe care ulterior il vinde pe portiuni pe platforme on line de jocuri, catre terte persoane, atat din tara cat si din afara tarii. Ce obligatii fiscale exista?
• Tip societate: P.F.
• Numar de angajati: 0 angajati
• Platitoare TVA: Nu
• Cod CAEN: 0150
Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu:
Pentru a stabili daca obligatiile declarative si de plata privind impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii revin persoanei fizice sau platitorului de venit, urmeaza a fi analizate conditiile de realizare a venitului, daca acestea sunt din activitati independente sau din cesiunea drepturilor de autor, precum si daca sunt din Romania sau din strainatate, in conformitate cu dispozitiile Codului fiscal.
In aceste conditii urmeaza a se analiza mai intai prevederile contractului in temeiul carora este asigurat accesul la aplicatie. Desigur, potrivit art. 7 pct. 36 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal platile de orice natura primite pentru folosirea ori dreptul de folosinta al unui software reprezinta redeventa.
In acelasi timp, potrivit art. 7 alin. (2) lit. b) nu reprezinta redeventa platile pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, inclusiv pentru instalarea, implementarea, stocarea, personalizarea sau actualizarea acestuia. De asemenea, nu se considera redeventa in sensul stabilirii obligatiilor din punct de vedere fiscal potrivit Codului fiscal, nici platile pentru achizitionarea integrala a oricarei proprietati sau a oricarui drept de proprietate inclusiv asupra programelor pentru calculator care potrivit Legii 8/1996 constituie obiect al dreptului de autor.
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Astfel, spre deosebire accesul la o platforma informatica care permite utilizarea echipamentului respectiv si baze de date si de informatii reprezinta redeventa deoarece un astfel de contract presupune permisiunea utilizatorului de a utiliza, art. 7 pct. 36 alin. (1) lit. d) orice echipament industrial, comercial sau stiintific, container, cablu, conducta, satelit, fibra optica sau tehnologii similare.
Analiza modului de realizare a veniturilor le plaseaza pe acestea in sfera celor din activitati independente. Din punct de vedere fiscal, persoana care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza impozitul pe venit in cota de 10%, contributia de asigurari sociale in cota de 25% si contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%.
Daca in ceea ce priveste baza de calcul al impozitului pe venit, aceasta este reglementata de art. 68 din Codul fiscal si este reprezentata de venitul net anual din activitati independente determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, in ceea ce priveste CAS si CASS corespunzatoare veniturilor realizate in anul curent, acestea sunt calculate in mod forfetar prin raportare la venitul ales care nu poate fi mai mic decat plafonul a 12 salarii minime brute pe tara in cazul CAS si prin raportare la acest plafon in cazul CASS. Impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii fac obiectul declararii prin intermediul Declaratiei unice, plata lor cazand in sarcina persoanei fizice.
In ceea ce priveste incadrarea veniturilor ca fiind din Romania sau din strainatate relevante sunt prevederile art. 67 1 din Codul fiscal, potrivit carora veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Cum ar putea fi cresterea anuala a PIB-ului sustinuta de sectorul digitalVenituri obtinute de nerezidenti din inchirierea proprietatilor imobiliare. Ce implicatii fiscale apar?Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fiziceInregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutire - documentar fiscalContributiile sociale revin in administrarea ANAF de la 1 iulieUltimele articole
Este OBLIGATORIU ca veniturile din meditatii sa fie declarate in D212Ce se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataPFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiImpozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2024ANAF a publicat lista seminariilor web pentru luna iunie 2024Articole similare
Reminder ANAF! Luni, 22 noiembrie 2021, este termenul de depunere a Formularului 097Reminder ANAF! Pana pe 3 ianuarie 2024 trebuie depuse la fisc mai multe declaratii importanteJoi, 30 septembrie 2021, este termenul limita pentru indeplinirea a doua obligatii fiscale importanteLuni, 7 martie 2022, este termenul limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleReminder ANAF! Miercuri, 8 decembrie, este termenul limita pentru depunerea D092Ultimele articole
Peste 7000 de contribuabili, persoane juridice, nu inregistreaza obligatii fiscale restante, in trimestrul II 2023Miercuri, 20 septembrie 2023, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru contribuabili in luna AUGUST 2023Joi, 20 aprilie 2023, este termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareVineri, 10 februarie 2023, termenul pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"