keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

PFA cu venituri sub 12 salarii minime brute pe tara. Este OBLIGATA sa plateasca CAS optional?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Feb. 2023
Tags: pfa, plata cas, venituri sub 12 salarii minime

Sunt un PFA care in anul 2021 si 2022 a realizat venituri foarte mici, sub pragul obligatoriu de a achita CAS - si nu doresc sa ma asigur optional deoarece practic nu am din ce sa il platesc. Intrebarea este ce inseamna mai exact (cat mai in detaliu, ca sa pricep) faptul ca intr-un an, doi, trei, etc - nu doresc sa ma asigur la CAS, nefiind obligat?

Raspuns: Conform art. 136 lit. a, art. 137 alin. (1) lit. b) si art. 148 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente (inclusiv ca PFA) si care realizeaza venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara sunt obligate la plata CAS.
Persoanele obligate la plata CAS sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii conform art. 3 alin. (1) lit. a) si e), art. 6 alin. (1) pct. IV si art. 27 alin. (1) lit. a) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (in vigoare pana la data de 31 decembrie 2023, cand prevederile vor fi preluate la art. 3 lit. a si d si art. 6 alin. 1 pct. IV si art. 25 alin. (1) lit. b) din Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii).

De asemenea, conform art. 18 1 din OUG 44/2008, astfel cum a fost completata prin Legea 125/2022 perioada in care o PFA desfasoara activitati independente constituie vechime in specialitate daca sunt indeplinite, cumulativ, doua conditii: activitatea economica pe care o desfasoara a produs venituri nete in anul supus recunoasterii vechimii a caror valoare este cel putin egala cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit potrivit legii in anul respectiv si este inregistrata la registrul comertului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreste recunoasterea vechimii. Vechimea in munca si, dupa caz, vechimea in specialitate este considerata perioada in care PFA a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata.
Potrivit art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 perioada de timp pentru care s-a datorat CAS constituie stagiu de cotizare.

Prin urmare, in situatia in care PFA obtine venituri peste plafonul de 12 salarii minime brute pe tara si datoreaza si achita CAS, titularul PFA dobandeste vechime in munca, respectiv vechime in specialitate si obtine stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.

Daca sunt obtinute venituri sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, se poate opata pentru plata CAS la nivelul unui venit corespunzator plafonului conform art. 148 alin. (3) din Codul fiscal, caz in care perioada in care achita CAS urmare optiunii constituie stagiu de cotizare, dar nu constituie vechime in munca/specialitate pentru titularul PFA.
In situatia in care PFA obtine venituri din activitati independente sub plafonul de 12 salarii minime brute pe tara si nu doreste sa se asigure prin optiune in sistemul public de pensii, atunci perioada respectiva nu va constitui stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, ceea ce va impieta obtinerea stagiului minim de cotizare de 15 ani (art. 53 alin. (2) din Legea 263/2010) necesar obtinerii dreptului la pensie, respectiv a stagiului complet de cotizare de 35 ani (art. 53 alin. (3) din Legea 263/2010) care influenteaza nivelul pensiei.




Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016