Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
de Infotva.ro
de Infotva.ro la 27 Iul. 2010CAS pe drepturi de autor: maximum 1.618 lei lunarPentru orice venit obtinut din drepturi de autor, angajatul va plati statului 16,5%, dar nu mai mult de 1.618 lei, adica in limita a cinci salarii ...
CAS pe drepturi de autor: maximum 1.618 lei lunar
Pentru orice venit obtinut din drepturi de autor, angajatul va plati statului 16,5%, dar nu mai mult de 1.618 lei, adica in limita a cinci salarii medii brute pe economie. Lacunele legislative au creat haos in randul platitorilor de drepturi de autor. Normele vor fi discutate abia astazi in Guvern. „Adevarul“ va prezinta cum se aplica reducerea salariala.
Normele de aplicare a Ordonantei 58/2010 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale, printre care si aplicarea CAS pe drepturi de autor, sunt discutate de-abia astazi in sedinta de Guvern.
In acest timp, companiile care isi platesc angajatii pe drepturi de autor au redus deja salariile, dupa ureche, in lipsa normelor metodologice, pentru ca Ordonanta se aplica de la 1 iulie. Astfel, vor fi afectati aproximativ 500.000 de artisti, sportivi, consultanti si jurnalisti. Nu exista insa nicio certitudine ca metodologia de calcul va fi si aprobata.
„Normele vor intra maine (n.r. - astazi) in sedinta de Guvern, cel putin intr-o prima lectura. Ele au fost propuse spre aprobare la ultima sedinta. Cel mai probabil vor fi aprobate maine (n.r. - astazi), dar nu pot da o garantie. Trebuie sa primim aviz de la toate ministerele", a declarat pentru „Adevarul" Alexandru Nazare, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.
Insa premierul Emil Boc a dat asigurari ca aprobarea va avea loc inainte de termenul-limita (31 iulie), iar astazi este ultima sedinta de Guvern programata din aceasta luna.
Neclaritati legislative
In articolul III al Ordonantei se arata ca baza de calcul la care se aplica aceste contributii este limitata la cinci salarii medii brute pe economie - aproximativ 9.810 lei. Nu se specifica insa daca plafonul este anual sau lunar. Mihai Şeitan, ministrul Muncii, a explicat pentru „Adevarul" ca plafonul maxim luat in calcul este unul lunar.
„Daca venitul dintr-o luna depaseste cinci salarii medii brute, CAS se aplica in limita a cinci salarii. Daca venitul este mai mic, se aplica in intregime", a explicat Şeitan. De exemplu, pentru un venit lunar brut din drepturi de autor de 5.000 de lei, sub limita de 9.810 lei, se vor plati contributii lunare de 825 de lei. In cazul unui venit lunar brut de 15.000 de lei, plata CAS se face doar in limita a cinci salarii medii brute, adica 9.810 lei, pentru diferenta de pana la 15.000 de lei neplatindu-se CAS. In acest caz, contributia va fi de 1.618 lei.
Vladescu a mintit
Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, declara dupa sedinta de Guvern in care a fost aprobata Ordonanta ca „pierderile nu vor fi mari pentru angajatii platiti pe drepturi de autor". Mai mult, el a facut un calcul jurnalistilor, explicand ca plafonul de cinci salarii medii brute pe economie este anual.
„Sunt cinci salarii medii pe an si discutam de un an de zile. Ca sa facem un calcul simplu, la cinci salarii medii, inseamna 10.000 de lei la care se aplica 5,5%, pensia care cred ca este 10% s 0,25% somajul, deci cam 15-16%. Deci mai platiti inca 1.600", a explicat ministrul.
Pentru ce se taxeaza
Din venitul mediu brut se vor scadea lunar contributiile pentru asigutari sociale, de 16,5% - 10,5% pentru pensie, 5,5% pentru sanatate si 0,5% pentru somaj.
Sursa Adevarul 27/07/2010
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Schimbarea cotei de TVA. Care sunt implicatiile fiscale si contabile?Inregistrare in scopuri de TVA. Regularizare avansuri, monografie contabilaEfectul controalelor Antifrauda: Numarul CASelor de marcat fiscalizate a crescut cu 24% in primul trimestruCompensarea TVA de rambursat cu obligatii de plataAsigurare impotriva insolventei (II) - Studiu de cazUltimele articole
Decontarea a 41,5% din salariu de baza. Perioada de aplicareEchipeaza-ti masina cu anvelope de iarna de pe Velopa.roMonografie contabila pentru suma de 400 lei acordata salariatilor aflati in telemunca. Cum se recupereaza acesti bani?Serie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?Modificare norme OUG 37/2020. Noi prevederi pentru anumite categorii de debitori care solicita suspendarea platii ratelor( Proiect de Hotarare MFP)Articole similare
Ministerul Muncii vrea sa legifereze impozitarea multipla pe veniturile salarialeBotis: Modificarile la OUG 58/2010 au fost discutate informal, Guvernul nu a luat o decizieDeclaratii de venit. Cine, cum, unde si cand?Noutati legislatie Fiscala 27-31 octombrie 2008 - Monitorul OficialUltimele articole
NOI modele de formulare pentru SOMAJ TEHNIC. Sunt vizati sportivii si persoanele care obtin venituri din DREPTURI DE AUTORRaspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020Violeta Alexandru: Vor fi verificate companiile care au avut fonduri europene, dar au incasat si somaj tehnicCalculul obligatiilor fiscale in cazul indemnizatiilor acordate pe perioada starii de urgenta. OUG 53/2020Obligatii fiscale declarate prin Declaratia Unica in cazul persoanelor care au obtinut indemnizatii pe perioada starii de urgenta
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2021 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"