Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

CAS pe drepturi de autor: maximum 1.618 lei lunarPentru orice venit obtinut din drepturi de autor, angajatul va plati statului 16,5%, dar nu mai mult de 1.618 lei, adica in limita a cinci salarii ...
CAS pe drepturi de autor: maximum 1.618 lei lunar
Pentru orice venit obtinut din drepturi de autor, angajatul va plati statului 16,5%, dar nu mai mult de 1.618 lei, adica in limita a cinci salarii medii brute pe economie. Lacunele legislative au creat haos in randul platitorilor de drepturi de autor. Normele vor fi discutate abia astazi in Guvern. „Adevarul“ va prezinta cum se aplica reducerea salariala.
Normele de aplicare a Ordonantei 58/2010 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale, printre care si aplicarea CAS pe drepturi de autor, sunt discutate de-abia astazi in sedinta de Guvern.
In acest timp, companiile care isi platesc angajatii pe drepturi de autor au redus deja salariile, dupa ureche, in lipsa normelor metodologice, pentru ca Ordonanta se aplica de la 1 iulie. Astfel, vor fi afectati aproximativ 500.000 de artisti, sportivi, consultanti si jurnalisti. Nu exista insa nicio certitudine ca metodologia de calcul va fi si aprobata.
„Normele vor intra maine (n.r. - astazi) in sedinta de Guvern, cel putin intr-o prima lectura. Ele au fost propuse spre aprobare la ultima sedinta. Cel mai probabil vor fi aprobate maine (n.r. - astazi), dar nu pot da o garantie. Trebuie sa primim aviz de la toate ministerele", a declarat pentru „Adevarul" Alexandru Nazare, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.
Insa premierul Emil Boc a dat asigurari ca aprobarea va avea loc inainte de termenul-limita (31 iulie), iar astazi este ultima sedinta de Guvern programata din aceasta luna.
Neclaritati legislative
In articolul III al Ordonantei se arata ca baza de calcul la care se aplica aceste contributii este limitata la cinci salarii medii brute pe economie - aproximativ 9.810 lei. Nu se specifica insa daca plafonul este anual sau lunar. Mihai Şeitan, ministrul Muncii, a explicat pentru „Adevarul" ca plafonul maxim luat in calcul este unul lunar.
„Daca venitul dintr-o luna depaseste cinci salarii medii brute, CAS se aplica in limita a cinci salarii. Daca venitul este mai mic, se aplica in intregime", a explicat Şeitan. De exemplu, pentru un venit lunar brut din drepturi de autor de 5.000 de lei, sub limita de 9.810 lei, se vor plati contributii lunare de 825 de lei. In cazul unui venit lunar brut de 15.000 de lei, plata CAS se face doar in limita a cinci salarii medii brute, adica 9.810 lei, pentru diferenta de pana la 15.000 de lei neplatindu-se CAS. In acest caz, contributia va fi de 1.618 lei.
Vladescu a mintit
Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, declara dupa sedinta de Guvern in care a fost aprobata Ordonanta ca „pierderile nu vor fi mari pentru angajatii platiti pe drepturi de autor". Mai mult, el a facut un calcul jurnalistilor, explicand ca plafonul de cinci salarii medii brute pe economie este anual.

Examen Consultant Fiscal 2025

Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
„Sunt cinci salarii medii pe an si discutam de un an de zile. Ca sa facem un calcul simplu, la cinci salarii medii, inseamna 10.000 de lei la care se aplica 5,5%, pensia care cred ca este 10% s 0,25% somajul, deci cam 15-16%. Deci mai platiti inca 1.600", a explicat ministrul.
Pentru ce se taxeaza
Din venitul mediu brut se vor scadea lunar contributiile pentru asigutari sociale, de 16,5% - 10,5% pentru pensie, 5,5% pentru sanatate si 0,5% pentru somaj.
Sursa Adevarul 27/07/2010

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce se va intampla cu pretul locuintelor dupa majorarea TVAInregistrarea in scopuri de TVA. Pro-rata. Cum se procedeaza?In atentia societatilor: perioada fiscala pentru TVA. Vezi exceptiile!Venituri din dividende in 2023. 6 operatiuni care NU sunt considerate dividendeAnunt CAFR: Examen competenta noiembrie 2015Ultimele articole
Distribuire dividende catre persoane fizice. Ce OBLIGATII fiscale existaTVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394Aplicarea TVA la inCASare. Conditii, termene si erori frecvente in 2025TVA la inCASare in 2025 pentru firme noi: cum se face corect optiunea in D700Taxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorArticole similare
Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fiziceTVA la plata de DREPTURI DE AUTORSomaj tehnic 2020: Peste 1 milion de contracte de munca, suspendate din cauza crizeiTitlul III Capitolul IIDrept de autor obtinut de la o persoana fizica. Ce contributii retinem?Ultimele articole
PFA si drepturile de autor. Documente necesare dupa inregistrarea ca platitor de TVATaxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din DREPTURI DE AUTORDepunere Declaratia Unica in 2025. Ce obligatii CAS si CASS are un PFA cu CIMPFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"