Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
CAS pe drepturi de autor: maximum 1.618 lei lunarPentru orice venit obtinut din drepturi de autor, angajatul va plati statului 16,5%, dar nu mai mult de 1.618 lei, adica in limita a cinci salarii ...
CAS pe drepturi de autor: maximum 1.618 lei lunar
Pentru orice venit obtinut din drepturi de autor, angajatul va plati statului 16,5%, dar nu mai mult de 1.618 lei, adica in limita a cinci salarii medii brute pe economie. Lacunele legislative au creat haos in randul platitorilor de drepturi de autor. Normele vor fi discutate abia astazi in Guvern. „Adevarul“ va prezinta cum se aplica reducerea salariala.
Normele de aplicare a Ordonantei 58/2010 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale, printre care si aplicarea CAS pe drepturi de autor, sunt discutate de-abia astazi in sedinta de Guvern.
In acest timp, companiile care isi platesc angajatii pe drepturi de autor au redus deja salariile, dupa ureche, in lipsa normelor metodologice, pentru ca Ordonanta se aplica de la 1 iulie. Astfel, vor fi afectati aproximativ 500.000 de artisti, sportivi, consultanti si jurnalisti. Nu exista insa nicio certitudine ca metodologia de calcul va fi si aprobata.
„Normele vor intra maine (n.r. - astazi) in sedinta de Guvern, cel putin intr-o prima lectura. Ele au fost propuse spre aprobare la ultima sedinta. Cel mai probabil vor fi aprobate maine (n.r. - astazi), dar nu pot da o garantie. Trebuie sa primim aviz de la toate ministerele", a declarat pentru „Adevarul" Alexandru Nazare, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.
Insa premierul Emil Boc a dat asigurari ca aprobarea va avea loc inainte de termenul-limita (31 iulie), iar astazi este ultima sedinta de Guvern programata din aceasta luna.
Neclaritati legislative
In articolul III al Ordonantei se arata ca baza de calcul la care se aplica aceste contributii este limitata la cinci salarii medii brute pe economie - aproximativ 9.810 lei. Nu se specifica insa daca plafonul este anual sau lunar. Mihai Şeitan, ministrul Muncii, a explicat pentru „Adevarul" ca plafonul maxim luat in calcul este unul lunar.
„Daca venitul dintr-o luna depaseste cinci salarii medii brute, CAS se aplica in limita a cinci salarii. Daca venitul este mai mic, se aplica in intregime", a explicat Şeitan. De exemplu, pentru un venit lunar brut din drepturi de autor de 5.000 de lei, sub limita de 9.810 lei, se vor plati contributii lunare de 825 de lei. In cazul unui venit lunar brut de 15.000 de lei, plata CAS se face doar in limita a cinci salarii medii brute, adica 9.810 lei, pentru diferenta de pana la 15.000 de lei neplatindu-se CAS. In acest caz, contributia va fi de 1.618 lei.
Vladescu a mintit
Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, declara dupa sedinta de Guvern in care a fost aprobata Ordonanta ca „pierderile nu vor fi mari pentru angajatii platiti pe drepturi de autor". Mai mult, el a facut un calcul jurnalistilor, explicand ca plafonul de cinci salarii medii brute pe economie este anual.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
„Sunt cinci salarii medii pe an si discutam de un an de zile. Ca sa facem un calcul simplu, la cinci salarii medii, inseamna 10.000 de lei la care se aplica 5,5%, pensia care cred ca este 10% s 0,25% somajul, deci cam 15-16%. Deci mai platiti inca 1.600", a explicat ministrul.
Pentru ce se taxeaza
Din venitul mediu brut se vor scadea lunar contributiile pentru asigutari sociale, de 16,5% - 10,5% pentru pensie, 5,5% pentru sanatate si 0,5% pentru somaj.
Sursa Adevarul 27/07/2010
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
TVA la inCASare 2023: Cum se face intrarea sau iesirea in/din sistem?Facturare Operatiuni scutite fara drept de deducereRegistrul de CASa: ce Este si cum se CompleteazaSe apropie data-limita pentru decontul privind accizeleDeclaratia recapitulativa privind livrarile, achizitiile, prestarile intracomunitareUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Aparate de marcat electronice fiscale. Ce modificari au fost aduse prin Legea 317/2024Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Articole similare
Regimul de taxare a dreptului de utilizare a licentelor, brevetelor si a sistemului know-howCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul II - Venituri din activitati independenteOperatiuni impozabile: Cesionare DREPTURI DE AUTOR pentru studii de cercetare (speta ANAF)Declaratii de venit. Cine, cum, unde si cand?Protest fata de modul de declarare si de plata a contributiilor legate de drepturile de autorUltimele articole
Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Regim fiscal TVA pentru venituri din DREPTURI DE AUTORGhidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anPFA in 2023: Se va plati CAS la nivelul a 12 salarii minime pe economie?Proiect: PFA-urile cu venituri din activitati independente si din DREPTURI DE AUTOR vor plati mai multi bani la contributiile sociale din 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"