Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
![Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025](https://infotva.manager.ro/dbimg/articole/7871163a_img.jpg)
Incepand cu 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie se majoreaza de la 3.700 la 4.050 de lei brut, asa cum prevede legislatia in vigoare.
In continuarea articolului vom vedea ce salarii se aplica pentru persoanele din domeniile constructii, agricol si industria alimentara si ce amenzi se dau pentru angajatorii care nu respecta legea. Se mai aplica suma netaxabila de 300 lei pentru salariul minim brut? In plus, punctam si noutati importante despre tichetele valorice.
Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025
Salariul de baza minim brut stabilit la 1 ianuarie este important si prin faptul ca, incepand din 2025, in situatiile in care intr-un an se aplica mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, pentru determinarea plafoanelor ce implica obligatia platii contributiilor la pensii (CAS) pentru veniturile din activitati independente si drepturi de autor, precum si contributiilor la sistemul de sanatate (CASS) pentru activitati independente, drepturi de autor, chirii, dividende, dobanzi etc , se foloseste cuantumul valabil la 1 ianuarie (salariul minim de referinta anterior era stabilit pentru 25 mai).
Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, pentru sectorul constructii, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,334 ore pe luna, reprezentand in medie 27,714 lei/ora.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, pentru sectorul agricol si industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 4.050 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 165,334 ore pe luna, reprezentand in medie 24,496 lei/ora.
Nerespectarea prevederilor privind salariul minim in constructii si agricultura/industria alimentara, de catre societati constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoana pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispozitii legale, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei si atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
b) venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor, fara a include contravaloarea tichetelor de masa, respectiv indemnizatia de hrana, dupa caz, acordate potrivit legii, in baza aceluiasi contract individual de munca, pentru aceeasi luna, nu depaseste nivelul de 4.300 lei inclusiv
Data intrarii in vigoare: se aplica veniturilor aferente lunilor ianuarie - decembrie 2025 inclusiv
Pentru veniturile aferente anului 2025, nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna pentru care se calculeaza CAS si CASS aferente veniturilor din salarii, se diminueaza cu suma de 300 lei lunar.
![Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic](https://www.rs.ro/dbimg/product/2781-bugete-cash-flo.png)
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
![Cartea Verde a Contabilitatii](https://www.rs.ro/dbimg/product/2850-cartea-verde-a-.jpg)
Cartea Verde a Contabilitatii
![Manual de politici contabile - Stick USB](https://www.rs.ro/dbimg/product/1934-manual-de-polit.jpg)
Manual de politici contabile - Stick USB
Data intrarii in vigoare: se aplica veniturilor aferente lunilor ianuarie - decembrie 2025 inclusiv
Tichete valorice:
Pentru semestru III al anului 2024,
Valoarea sumei care se acorda lunar, respectiv ocazional, sub forma de tichete culturale este de maximum 220 lei/luna, respectiv de maximum 440lei/eveniment.
Valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa este de 660 lei
Valoarea nominala a unui tichet de masa, nu poate depasi cuantumul de 40,04 lei
De retinut! Valorile nominale stabilite mai sus se aplica si pentru primele doua luni ale semestrului I al anului 2025.
![Ion Mihai](https://infotva.manager.ro/images/autori//ion-mihaiautor_avatar.jpg)
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Firme care acorda tichete de vacanta. Aceste sume intra in plafonul de 33% pentru BENEFICII EXTRASALARIALE?Avantaje in natura si/sau BENEFICII EXTRASALARIALE acordate salariatilor. Tratament fiscal din 2023Venituri neimpozabile care intra in plafonul de 33% din 1 ianuarie 2023Plafon de 33% BENEFICII EXTRASALARIALE. Facturile de masaj kineto se incadreaza in plafon?![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"