Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri neimpozabile care intra in plafonul de 33% din 1 ianuarie 2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Aug. 2022
Venituri neimpozabile care intra in plafonul de 33% din 1 ianuarie 2023
Tags: og 16/2022, venituri neimpozabile, plafon 33% salariu baza

Explicati, va rog, care sunt veniturile neimpozabile pe care le poate acorda angajatorul incepand cu 01.01.2023 in plafonul de 33% din salariul de baza, daca plafonul trebuie verificat in fiecare luna sau cumulat si ce obligatii fiscale si declarative are atat angajatul, cat si angajatorul. Multumesc.

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 1-9 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 4110

Raspunsul expertului contabil Vera Constantin: 

Din 01.01.2023 este necesar ca angajatorii sa face o evaluare a beneficiilor neimpozabile acordate angajatilor, pentru a evita situatiile in care valoarea unora dintre acestea sa depaseasca pragul de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Ca exemplu, un venit extrasalarial ce are o valoare cu o pondere foarte mare in venitul salarial se refera la suportarea cheltuielilor de vacanta ale salariatului de catre angajator, unde pragul individual neimpozabil este stabilit de legiuitor la valoarea unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale de sanatate, adica 6413 de lei la momentul actual, dupa ultima raportare a INSSE, (in schimb, tichetele de vacanta, ca alternativa, nu vor intra in acest plafon de 33%).

Prin OG nr. 16/2022 s-a decis ca, pe langa plafoanele individuale in functie de care sunt neimpozabile, pentru anumite tipuri de beneficii extrasalariale, din ianuarie 2023, angajatorii sa se incadreze intr-un plafon lunar de 33% din salariul de baza adica acele beneficii, insumate, sa nu depaseasca respectivul plafon.

Doar ca, in suma respectiva nu vor intra decat anumite venituri in fapt, cele mai comune dintre beneficiile extrasalariale primite de angajati.

Nu intra in plafonul de 33% tichetele de masa, de pilda, ori tichetele cadou.

In mod specific, prin OG 16/2022 a fost introdus un nou alineat la art. 76 din Codul fiscal (alin. 41), prin care este prevazut ca anumite beneficii cumulate lunar, sunt beneficii neimpozabile in limita a 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Acestea sunt:

-prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate (altele decat cele prevazute la art.76, alin. (2) lit. k),
-contravaloarea hranei acordate de angajatori angajatilor care nu beneficiaza de tichete de masa,
-cazarea si contravaloarea chiriei pentru angajatii proprii intr-o limita lunara de 20% din salariul minim pe economie;
-contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora;
-contributiile la fondurile de pensii facultative in limita a 400 euro anual;
-primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale, in limita a 400 euro pe an;
-indemnizatia de telemunca in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca
Sumele respective ce se incadreaza in plafon nu se includ in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, a contributiei la sanatate si a celei asiguratorii pentru munca.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri neimpozabile care intra in plafonul de 33% din 1 ianuarie 2023":
Rating:

Nota: 4.27 din 5 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016