Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Explicati, va rog, care sunt veniturile neimpozabile pe care le poate acorda angajatorul incepand cu 01.01.2023 in plafonul de 33% din salariul de baza, daca plafonul trebuie verificat in fiecare luna sau cumulat si ce obligatii fiscale si declarative are atat angajatul, cat si angajatorul. Multumesc.
Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
Din 01.01.2023 este necesar ca angajatorii sa face o evaluare a beneficiilor neimpozabile acordate angajatilor, pentru a evita situatiile in care valoarea unora dintre acestea sa depaseasca pragul de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Ca exemplu, un venit extrasalarial ce are o valoare cu o pondere foarte mare in venitul salarial se refera la suportarea cheltuielilor de vacanta ale salariatului de catre angajator, unde pragul individual neimpozabil este stabilit de legiuitor la valoarea unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale de sanatate, adica 6413 de lei la momentul actual, dupa ultima raportare a INSSE, (in schimb, tichetele de vacanta, ca alternativa, nu vor intra in acest plafon de 33%).
Prin OG nr. 16/2022 s-a decis ca, pe langa plafoanele individuale in functie de care sunt neimpozabile, pentru anumite tipuri de beneficii extrasalariale, din ianuarie 2023, angajatorii sa se incadreze intr-un plafon lunar de 33% din salariul de baza adica acele beneficii, insumate, sa nu depaseasca respectivul plafon.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Doar ca, in suma respectiva nu vor intra decat anumite venituri in fapt, cele mai comune dintre beneficiile extrasalariale primite de angajati.
Nu intra in plafonul de 33% tichetele de masa, de pilda, ori tichetele cadou.
In mod specific, prin OG 16/2022 a fost introdus un nou alineat la art. 76 din Codul fiscal (alin. 41), prin care este prevazut ca anumite beneficii cumulate lunar, sunt beneficii neimpozabile in limita a 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Acestea sunt:
-prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate (altele decat cele prevazute la art.76, alin. (2) lit. k),
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum se face incadrarea la microintreprinderi pentru anul 2023Pentru angajatii care au salarii mai mici de 2.550 lei pe luna firmele vor plati diferentele care apar la calcularea CAS si CASSDin 2023 deducerile personale de baza si cele suplimentare se acorda in mod diferitMicrointreprinderea in 2023. De cand se aplica noul plafon de 500.000 euro?Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2023Ultimele articole
Este OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneCalculul impozitului pe dividende: ghid completSpeta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendeFacilitati fiscale in domeniul constructiilor pentru anii 2023 si 2024Articole similare
Achizitia de marfuri de la o persoana fizica: Regimul fiscal si declarativ al cumpararilor de bunuri pe baza de borderouDiurna: limitele deducerii, conform legiiDin 1 ianuarie 2023 este introdusa o limita lunara de 33% pentru beneficiile extrasalariale care pot fi acordate de firme angajatilorDeclaratia anuala de profit are un nou termenMFP propune adoptarea unor noi masuri fiscal-bugetare. Fara impozit pe venit pentru anumite entitatiUltimele articole
ONG-uri in 2023: Au obligatia de a depune D100 chiar daca nu desfasoara activitate economica?Cesiune parti sociale. Aspecte contabile si fiscaleFirme care acorda tichete de vacanta. Aceste sume intra in plafonul de 33% pentru beneficii extrasalariale?Cheltuielile sociale. Ce sunt, limita lor de deductibilitate si exemplu practicDecontarea transportului pentru salariati: aspecte contabile si fiscale in gestionarea cheltuielilor de transportAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"