Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum pot trece microintreprinderile la plata impozitului pe profit in 2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Nov. 2022
Cum pot trece microintreprinderile la plata impozitului pe profit in 2023
Tags: microintreprinderi, impozit pe veniturile microintreprinderilor, impozit pe profit

O microintreprindere cu 5 salariati, platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, avand ca obiect principal de activitate comercializare en-gos al produselor farmaceutice pentru animale, va realiza in cursul anului 2022 o CA aprox. de 420.000 euro.

Firma doreste sa treaca incepand cu 2023 la sistemul de impozitare pe profit. In prisma modificarilor Codului fiscal, incepand cu anul 2023, mai este obligatorie indeplinirea conditiilor privind capitalul social de cel putin 45.000 lei si cel cu privire al numar minim de 2 salariati? 

 

Sau poate opta pentru plata impozitului pe profit si cu un capital social sub 45.000 lei? Daca este obligatorie majorarea capitalului social, poate sa faca acest lucru pana la 31.03.2022 sau trebuie majorata in anul 2022?

 

 

Conform OG 16/2022 regulile de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in cursul anului sunt:

1. Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa fie microintreprindere.

2. In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia privind salariatul, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.

Exceptie face situatia microintreprinderilor cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza. Pentru acestea, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g) se considera indeplinita daca, in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.



3. Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati dintre cele prevazute de art. 47 alin. (3) lit. f)-i) datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.

4. Daca in cursul anului fiscal, oricare dintre asociatii/actionarii unei microintreprinderi detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei microintreprinderi, asociatii/actionarii trebuie sa stabileasca microintreprinderea/microintreprinderile care ies de sub regimul micro si care urmeaza sa aplice prevederile privind impozitul pe profit incepand cu trimestrul in care se inregistreaza situatia respectiva, astfel incat conditia referitoare la numarul maxim de trei microintreprinderi la care oricare dintre asociati/actionari detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sa fie indeplinita.

Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor se comunica organului fiscal competent si este definitiva pentru anul fiscal curent.

Noul plafon in functie de care firmele se incadreaza la regimul de impozitare micro sau la regimul de impozitare pe profit se va aplica incepand cu veniturile aferente anului 2023, nu incepand cu veniturile aferente anului 2022 conform unui proiect de lege recent.In functie de forma ce va fi adoptata vom vedea exact daca se va lua in calcul aceasta varianta.

Prin urmare, pentru cifra de afaceri de 420.000 eur si 5 salariati in 2022 veti fi microintreprindere si in 2023.

Daca se adopta proiectul de lege, indepliniti conditiile de micro si in 2023.

Doar daca in 2023 facturati peste 500.000 euro incepand cu trimestru respectiv treceti la impozitarea profitului cu 16%.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum pot trece microintreprinderile la plata impozitului pe profit in 2023":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016