Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
La inceputul lui 2018, companiile trebuie sa verifice ce regim de impozitare trebuie sa aplice: impozitul micro, pe profit sau specific.
O firma trebuie sa aplice in 2018 regimul de impozitare micro, daca in cursul anului 2017 a realizat venituri sub echivalentul in lei a sumei de un milion de euro, conform Codului fiscal, citat avocatnet.ro. De retinut ca este folosit cursul de schimb de la inchiderea exercitiului financiar pe anul 2017 pentru aflarea echivalentului in euro.
Cotele de impozit pe veniturile microintreprinderilor in anul 2018 sunt:
- 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
- 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.
Impozit pe profit
Reglementat de Codul fiscal, impozitul pe profit este o taxa datorata de persoanele juridice romane si persoanele juridice straine care desfasoara activitati in Romania prin intermediul unui sediu permanent.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Conform actului normativ, societatile, care au realizat in anul 2017 venituri de cel putin un milion de euro, trebuie sa aplice in 2018 regimul impozitarii pe profit.
De retinut ca plafonul in functie de care firmele aplica impozitul micro sau impozitul pe profit a fost majorat de doua ori in ultimul an. Prima crestere a fost de la 100.000 la 500.000 de euro, iar a doua de la 500.000 la 1.000.000 de euro.
Impozit specific
Impozitul specific vizeaza firmele care desfasoara activitati in sectorul turistic, restaurante si alimentatie publica si se calculeaza in functie de anumite variabile, precum rangul localitatii in care este amplasata unitatea, suprafata acesteia sau sezonalitatea, conform avocatnet.ro.
In plus, impozitul specific este aplicat numai daca firmele nu se incadreaza in 2018 la impozitarea micro.
In afara de cele trei impozite, exista si varianta unui regim mixt de impozitare, mai exact: specific plus profit.
In aceasta situatie se regasesc firmele care trebuie sa aplice concomitent, in 2018, regimul de impozitare pe profit si cel specific. Conform Legii nr. 170/2016, acest lucru se poate intampla daca o societate aplica impozitul specific si desfasoara in acelasi timp activitati ce se impoziteaza pe profit.
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.75 din 5 din 6 voturi
Articole similare
Codul fiscal se modifica drastic din 2017. Cum arata noile modificari?OUG nr.25: Impozit pe veniturile microintreprinderilorMicrointreprinderi in 2023: Ce cota de impozitare aplica firmele, in functie de data angajarii salariatilorObligatii contabile si fiscale pentru persoanele juridice care se dizolva cu sau fara lichidareConditii microintreprinderi 2024. Pentru firmele din HoReCa NU se mai aplica doua dintre facilitati privind incadrarea la acest regim fiscalUltimele articole
Inspectii fiscale ANAF: Peste 688,38 mii lei sume stabilite suplimentar, in urma controalelor efectuate in ianuarie 2023Inspectii fiscale: Au fost stabilite sume suplimentare de pana la 451,21 mii lei in urma controalelor efectuate in luna decembrie 2022Iata solutia ideala pentru a scapa de stresul schimbarilor legislative in domeniul fiscal-contabil!OG nr. 8 din 2013 | Impozitul pe veniturile microintreprinderilor de la 1 februarie 2013Articole similare
Deducere cheltuieli de sponsorizare din impozitul specificAbrogare IMPOZIT SPECIFIC. Cum pot face trecerea la plata impozitului micro firmele din HoReCa?Calendar ANAF. Pana pe 25 iunie 2024 trebuie depuse la fisc 10 declaratii importantePrincipalele noutatile legislative aparute in luna ianuarie 2022D216 in 2024: Au fost publicate instructiunile de completare prin Ordinul 3738/2024Ultimele articole
Impozit pe profit: Din 1 ianuarie 2024 se aplica trei regimuri speciale pentru afacerile mari, conform Legii 296/2023IMPOZIT SPECIFIC declarat si achitat eronat. Cum poate fi recuperata suma platita in plusReminder ANAF! 9 declaratii fiscale importante au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023D101 si D100 au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023Societate cu cod CAEN in Horeca. Cum se aplica impozitul pe veniturile micro in 2023?Articole similare
Studiu de caz: Inregistrarea in scopuri de TVA in Romania a unei societati din alta taraContabilitate si Monografii contabile. Portite legale in plina CRIZAProcedura de acoperire pierderi din anii precedenti.Tratament sume din Rezultatul reportatCe obligatii declarative au arendasiiZoom fiscal: Modificari norme metodologice privind impozitul pe profit si pe veniturile microintreprinderilorUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Firme care NU mai sunt microintreprinderi in 2024. Cand pot reveni la acest regim fiscal?Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"