keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Obtinere granturi din Masura 2. Sumele preluate din subventie se impoziteaza?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Iun. 2021 Exclusiv
Tags: obtinere granturi, impozit specific, impozit pe profit

Societate platitoare impozit specific si impozit profit. Sumele care sunt preluate din suventii (Grant - masura 2) se impoziteaza? Va multumesc!

Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
 

Potrivit prevederilor din Legea 170/2016, contribuabilii care in cursul anului realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Astfel, contribuabilii care realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege sunt obligati sa determine si sa plateasca concomitent:
 
- impozitul specific pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege;
- impozitul pe profit, conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege, cu toate obligatiile ce decurg din acest titlu si a normelor metodologice de aplicare a acestui titlu, potrivit Hotararii Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), contribuabilii trebuie sa organizeze si sa conduca evidenta contabila potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru stabilirea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare activitatilor vizate.
 
Pentru stabilirea cheltuielilor comune care vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal se utilizeaza o metoda rationala de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, sau prin repartizarea proportional cu ponderea veniturilor obtinute din activitatile vizate in veniturile totale realizate de contribuabil.
 
Referitor la cazul prezentat:
 
Daca aceste subventii sunt primite in legatura cu activitatea desfasurata pentru codul Caen 5510, suma respectiva nu va intra in calculul impozitului pe profit, insa in acelasi timp nici cheltuielile, atribuibile acestor venituri, nu vor intra in calculul impozitului pe profit.
 
In situatia in care ati efectuat cheltuieli aferente veniturilor respective, si acestea au fost considerate cheltuieli deductibile la determinarea rezultatului fiscal, atunci si veniturile primite pentru acoperirea cheltuielilor respective vor intra in calculul rezultatului fiscal, avand in vedere ca aceste venituri sunt impozabile, deoarece nu se regasesc in categoria veniturilor neimpozabile prevazute de art. 23 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
 
Indiferent de modalitatea de determinare, atat veniturile cat si cheltuielile se inregistreaza concomitent si nu genereaza profit, efectul fiind zero.
 
Asadar, la o societate platitoare de impozit pe profit, veniturile din subventii sunt impozabile, iar cheltuielile acoperite prin subventii sunt deductibile.
 
Daca subventia este aferenta activitatii hoteliere, atunci nu e impozabila.
 
Daca subventia e destinata ambelor activitati, atunci se determina proportia in care subventia se poate imparti pe cele doua activitati (impozitare la profit, impozit specific) si se determina proportional cheltuielile aferente pe fiecare din cele doua activitati.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016