Tags: obtinere granturi horeca, sprijin de stat horeca, q&a
Ministerul Economiei, Afacerilor si Turismului a actualizat materialul cu intrebari si raspunsuri privind obtinerea ajutorului pentru HoReCA.
Intrebari si raspunsuri:
Daca in trecut am aplicat pentru o alta masura de ajutor de stat, pot folosi declaratiile emise atunci?
Raspuns:
Nu, toate declaratiile trebuie regenerate si semnate electronic, apoi urcate in platforma.
Cum aflu daca o firma se incadreaza in cazul intreprinderilor legate sau nu?
Raspuns:
Pentru a se determina daca o firma se incadreaza in categoria intreprinderilor partenere sau legate, folositi „Manualul utilizatorului pentru definitia IMM-urilor”, pe care il puteti descarca aici.
Pot aplica daca la calculul ajutorului de stat am primit eroarea “Societatea nu este eligibila in cadrul programului deoarece cifra de afaceri raportata pe 2020 nu corespunde cu cifra de afaceri declarata la ANAF (0 RON).”?
Raspuns:
Da, puteti aplica. Aceasta este doar o avertizare din partea sistemului care apare atunci cand informatia din baza de date ANAF nu este actualizata integral, dar veti putea transmite formularul de inscriere, iar situatia va fi clarificata in perioada de evaluare, prin solicitarea de clarificari.
Este obligatoriu ca raportul de expertiza sa fie semnat atat de expert/auditor cat si de reprezentantul care incarca raportul in aplicatie (administrator sau imputernicit)? Acesta trebuie semnat doar electronic sau trebuie semnat inclusiv olograf si parafat?
Raspuns:
Raportul de expertiza trebuie semnat doar electronic, atat de catre expert/auditor, cat si de catre persoana care incarca raportul in aplicatie, fie ca aceasta este reprezentantul legal sau imputernicitul societatii.
La incarcarea raportului de expertiza/audit s-a constatat ca nu se poate incarca decat numarul de carnet al expertului contabil sau al auditorului. Pot fi selectate si societatile de contabilitate/audit?
Raspuns:
in cazul in care raportul de expertiza/audit este intocmit de catre o firma, trebuie introdus in aplicatie numarul de carnet al expertului contabil/auditorului, care semneaza din partea firmei.
In cazul restaurantelor, ce introducem in platforma ca documente de autorizare in cazul societatilor care nu au avut nevoie de autorizatie de functionare de la primarie?
Raspuns:
Pentru intreprinderile cu coduri CAEN restaurant, trebuie incarcate urmatoarele documente, dupa fiecare caz:
- daca au certificate de clasificare emise de MEAT, vor fi verificate automat de catre sistem.
- daca au autorizatie de functionare, trebuie incarcata autorizatia de functionare.
- daca autorizatia de functionare nu a fost emisa inca de autoritatea locala, este suficienta incarcarea dovezii de plata a acesteia (acordul tacit).
- daca intreprinderea a fost autorizata la terti, trebuie incarcata autorizatia de la DSV.
„Declaratia de ajutoare de stat” se vor trece si ajutoarele obtinute prin Grantul de la Masura 1 sau Grantul de la Masura 2?
Raspuns:
Da, orice ajutor de stat incasat trebuie declarat.
Se vor putea introduce in aplicatie activitati neeligibile aferente unor CAEN-uri eligibile?
Raspuns:
Se introduce toata suma corespunzatoare CAEN-ului respectiv. in momentul evaluarii, se vor cere clarificari acolo unde exista diferente asupra sumei eligibile intre raportul de audit/expertiza si sumele declarate in aplicatie. Evaluatorul va putea modifica suma ulteriror, conform clarificarilor.
In situatia in care pentru anumite puncte de lucru au lipsit autorizatiile ISU si implicit autorizatia de functionare pentru anul 2020, se pot utiliza alte documente justificative pentru aceste locatii?
Raspuns:
Este nevoie de autorizatia de functionare sau, pentru situatia in care nu a fost inca emisa de autoritatile publice locale, se incarca dovada platii acesteia.
Ce documente se incarca in platforma pentru ghizi de turism?
Raspuns:
Pentru ghizi de turism nu se incarca nicio autorizatie/atestat, acestia fiind atestati de catre MEAT si verificarea se face automat.
Cum se incadreaza in platforma si in raportul de expertiza contabila/audit pe coduri CAEN incasari la PFA-uri din subventii, despagubiri sau vanzari de imobilizari, avand in vedere ca nu sunt incasari aferente activitatilor curente?
Raspuns:
Daca activitatea este neeligibila, trebuie incadrata pe un COD CAEN neeligibil. Daca nu exista unul, valoarea neeligibila va fi trecuta pe CAEN-ul eligibil, dar la evaluare se va solicita o clarificare in baza raportului de expertiza contabila sau audit.
Intreprinderile care au cereri depuse pentru masura 2, dar nu au semnat contractul inca, trebuie sa treaca suma respectiva in declaratia privind ajutoarele de Stat? Decontarea contributiilor din Bugetul Asigurarilor de Somaj este considerata Ajutor de Stat si trebuie inscrisa in declaratia privind ajutoarele de Stat?
Raspuns:
Nu, daca o intreprindere a solicitat ajutor pentru masura 2 dar nu a semnat contractul, nu trebuie sa declare valoarea solicitata ca fiind ajutor de stat. De asemenea, nici decontarea contributiilor din Bugetul Asigurarilor de Somaj nu trebuie declarata, deoarece nu este considerata ajutor de stat.
Raportul de expertiza/audit si Anexa 7 sunt in doua pdf-uri separate. Cum se incarca acestea?
Raspuns:
Cele doua documente .pdf trebuie unite intr-un singur .pdf apoi incarcat in platforma.
Conteaza ordinea depunerii pentru ajutorul de stat HoReCa atunci cand se vor face platile?
Raspuns:
Nu. Plata se va face in ordinea semnarii contractelor, iar acestea se vor trimite in masa tuturor, la momentul finalizarii evaluarilor.
Sursa: MEAT

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intreprindere familiala. Modificare cota participare
Intrebare:
O Intreprindere Familiala (IF), in cadrul careia pana in luna octombrie 2024 mama a detinut 100% din partile de interes, iar incepand cu luna octombrie 2024 a devenit co-asociata si fiica, detinand fiecare cate 50%.
In aceasta situatie, cum se calculeaza impozitul pe venit? Venitul realizat in ultimele doua luni ale anului se imparte proportional (50%-50%) intre cele doua co-asociate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din activitati independente si salarii
Intrebare:
Profesionist contabil independent si salariat angajat cu contract de munca realizeaza venituri din activitati independente, individual, in sistem real in suma neta de 32800 lei.
In afara de impozit pe venit mai datoreaza si CASS?
Este vorba despre raportare in Declaratia unica pe anul 2024, iar veniturile din activitati independente sunt pe anul 2024.
12 salarii minime pentru anul 2024 sunt in suma de 39600 lei. deci venitul este sub aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de scoatere din evidenta a stocurilor pierdute/distruse in incendiu (atat dpdv al impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare formular D101 pentru 2024 cu pierdere reportata
Intrebare:
In anul 2023 s-a depus D101 cu pIerdere fiscala de recuperat rand 40 cu -655309 lei
Anul 2024 a avut profit de 434149 lel
La rand 39 (pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti) 655309 lei
La ce rand bag -221160 LEI, adica pierdere fiscala de recuperat in anii urmatori
rand 38^1nu pot sterege, mi-a preluat automat 434149 lei
eu am bagat -221160 lei la rand 39^1, bineinteles la depunere au...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<