Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In analiza urmatoare, aducem in prim-plan conditiile de aplicare a impozitului pe profit, in contextul reglementarilor care vizeaza impozitul specific. Astfel, avem exemplul unui restaurant care datoreaza impozit specific si nu desfasoara alte activitati ocazional. Societatea vinde mijloace fixe uzate (eventual imobile), materiale, ambalaje etc. Pentru veniturile realizate din aceste activitati vom vedea daca se datoreaza impozit pe profit si daca este necesara evidenta distincta conform art. 9 din Ordinul 264/2017.
La art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) din Legea 170/2016, privind impozitul specific unor activitati, se prevede ca:
“Art. 6 alin.(1) Impozitul specific anual corespunzator codurilor CAEN 5610 "Restaurante", 5621 "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente", 5629 "Alte servicii de alimentatie n.c.a." se calculeaza, pe fiecare unitate, conform formulei stabilite in anexa nr. 1.”
Art. 10 alin.(1)Contribuabilii care, in cursul anului, realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asadar, societatea trebuie sa fie inregistrata in vectorul fiscal, atat pentru impozitul specific cat si pentru impozitul pe profit.
Conform prevederilor de la art. 10 alin. (1) din Legea 170/2016 si ale art. 9 din Normele metodologice de aplicare a Legii 170/2016, aprobate prin OMT si OMFP comun 264/464/2017, societatea va trebui sa organizeze si sa conduca evidenta contabila astfel incat sa permita determinarea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare activitatii de restaurant si alte actvitati.
Pentru stabilirea cheltuielilor comune care vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal, se utilizeaza o metoda rationala de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau prin repartizarea proportional cu ponderea veniturilor obtinute din activitatile vizate in veniturile totale realizate de contribuabil.
Redam in continuare prevederile de la art. 9 alin. (1) –(3) din OMT si OMFP comun 264/464/2017 Anexa- Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati:
“Art. 9
(1) In aplicarea prevederilor art. 10 alin. (1) din lege, contribuabilii care realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege sunt obligati sa determine si sa plateasca concomitent:
- impozitul specific pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege;
- impozitul pe profit, conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege, cu toate obligatiile ce decurg din acest titlu si a normelor metodologice de aplicare a acestui titlu, potrivit Hotararii Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), contribuabilii trebuie sa organizeze si sa conduca evidenta contabila potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru stabilirea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare activitatilor vizate.
Pentru stabilirea cheltuielilor comune care vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal se utilizeaza o metoda rationala de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, sau prin repartizarea proportional cu ponderea veniturilor obtinute din activitatile vizate in veniturile totale realizate de contribuabil.
Exemplu: Un contribuabil realizeaza in cursul anului venituri din alte activitati, in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege, si pentru acestea aplica impozitul pe profit. Cheltuielile comune ale contribuabilului se repartizeaza proportional cu ponderea veniturilor obtinute din alte activitati in veniturile totale realizate de contribuabil.
Total venituri obtinute de contribuabil - 100.000 lei
Total cheltuieli - 80.000 lei, din care: directe 50.000 lei si comune 30.000 lei
Venituri obtinute din alte activitati - 40.000 lei
Cheltuieli directe aferente veniturilor din alte activitati - 20.000 lei
Ponderea veniturilor din alte activitati in total venituri: (40.000/100.000)*100 = 40%
Cheltuielile comune care se vor lua in calcul la determinarea rezultatului fiscal din alte activitati sunt: 30.000 lei *40% = 12.000 lei.
La determinarea impozitului pe profit, conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se au in vedere veniturile si cheltuielile aferente activitatilor desfasurate in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege, astfel:
- venituri din alte activitati in suma de 40.000 lei;
- cheltuieli aferente veniturilor din alte activitati in suma de 32.000 lei, din care: cheltuieli directe 20.000 lei si comune 12.000 lei.
(3) In sensul prevederilor art. 10 alin. (1) din lege, veniturile din dobanzi si diferentele de curs, altele decat cele aferente functiei de cazare/alimentatie publica, venituri obtinute din activitati de subfrancizare, refacturari de produse alimentare, inchirieri spatii etc., sunt considerate venituri din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din lege.”
In ceea ce priveste impozitul specific, ANAF a raspuns pe Facebook la o serie de intrebari.
Puteti vizualiza raspunsul la intrebarea nr. 49, accesand acest link.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Impozit pe profit si impozit specific. Cum aflam ce tip de impozit datoram?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Servicii nerezidenti si contract. Cum facem inregistrarile si ce cheltuieli sunt deductibile?Rambursarea TVA cu control anticipat. Solicitarea de dobanzi pentru rambursarea cu intarziere. Cum procedam?Ce inregistrare contabila efectuam la IMPOZIT PE PROFIT provenit din fosta microintreprindere?Legea sponsorizarii: Implicatii fiscale in cazul sponsorizarii unei persoane fiziceCodul fiscal 2011 - Titlul IIUltimele articole
Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiSchimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabileCheltuieli deductibile VS. Cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil in 2021Grant pentru capital de lucru conform O.U.G. nr. 130. Monografie contabilaRegimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021- explicat prin exemple practice. Ce noutati au aparut?
Mai multe articole despre impozit pe profit
Articole similare
Noul proiect care aduce in discutie impozitul forfetar de la 1 ianuarie 2016Aflati daca trebuie sa depuneti D 010 pana la 25 august!ANAF: Care sunt modificarile Codului fiscal, aplicabile de la 1 ianuarie 2017?Se modifica Formularul 100Declararea semestriala a impozitului specific se face prin Formularul 100!Ultimele articole
Nou! In anul 2021 nu se datoreaza IMPOZIT SPECIFIC pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)IMPOZIT SPECIFIC anul 2020. Numar de zile pentru care se datoreaza. RecalculareF. Citu, anunt pentru firme: Depunerea declaratiilor fiscale va fi amanata pana pe 25 decembrie, iar rambursarea TVA pana pe 25 ianuarie 2021Tratamentul FISCAL al cheltuielilor cu achizitionarea caselor de marcat, conform Legii 153/2020. Informare ANAFReminder ANAF! A fost prelungit termenul limita pentru declararea si plata impozitului specific aferent semestrului I 2020
Mai multe articole despre impozit specific
Articole similare
Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Zoom fiscalImpozitul specific unor activitati. Informare ANAF 2017Tratamentul FISCAL al cheltuielilor cu achizitionarea caselor de marcat, conform Legii 153/2020. Informare ANAF
Mai multe articole despre legea 170/2016
Articole similare
PFA. Dotare casa de marcat, in functie de codul CAENCota TVA incepand cu 1 noiembrie 2018 pentru restauranteFinantele vin cu precizari suplimentare privind impozitul specificNoutati privind aplicarea impozitului specific unor activitatiSalariu minim in constructii - OUG 114. Scutirea de impozit pe venitUltimele articole
Serie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?TUTORIAL pas cu pas privind introducerea solicitarii pentru masura 2 - Granturi pentru capital de lucruTUTORIAL privind utilizarea formularului electronic de inscriere in cadrul masurii 1 “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile”12 intrebari si raspunsuri ANOFM cu privire la masurile de sprijin in contextul pandemiei Covid-19. OUG 92/2020 si OUG 132/2020Alegerea codului CAEN pentru servicii de informare economice, fiscale si juridice prestate clientilor
Mai multe articole despre coduri caen

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"