Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata la timp a impozitului pe profit trim. I 2020. Exista bonificatii pentru capitaluri pozitive?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Apr. 2021 Exclusiv
Tags: capital pozitiv, plata impozitului pe profit, bonificatie impozit pe profit

Plata impozitului pe Trim I 2021 la termen. Exista vreo bonificatie? Nu aceea de 10% care a fost in 2020 pentru Trim I, II, III, ci alta bonificatie/reducere la impozit pe profit pentru capitaluri pozitive? Intrebarea este: aceste reduceri de 2%, sau 3%, in cazul in care capitalul propriu contabil este pozitiv sau chiar in crestere, se aplica doar anual, la final de an sau si trimestrial?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 


Actul normativ care reglementeaza acordarea unor reduceri pentru impozitul pe profit incepand cu 1 ianuarie 2021 este OUG nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative. Dispozitiile respective introduc posibilitatea ca persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut de art. 41 din Codul fiscal, sa aplice o scadere din impozitul datorat, in functie de existenta capitalului propriu contabil pozitiv sau cresterea capitalului propriu ajustat fata de anul 2020 sau fata de anul anterior.

Aceste reduceri si cotele in care sunt aplicabile se refera la:

-cota de 2%, in cazul in care capitalul propriu contabil, asa cum este acesta prezentat in situatiile financiare, are o valoare pozitiva, cel putin la nivelul egal cu jumatate din capitalul social subscris.

Asa cum se prevede la art. I alin. (12) procentul aferent reducerilor de impozit se aplica asupra impozitului pe profit anual, din care se scad sumele reprezentand:
- creditul fiscal extern,
- impozitul pe profit scutit sau redus,
- sponsorizarea si/sau mecenatul, bursele private, in limita prevazuta de lege, precum si costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale.

-reducere cuprinsa intre 5%-10% in situatia in care se realizeaza o crestere a capitalului propriu ajustat in transele cuprinse intre 5% si peste 25%.

Prin capital propriu ajustat, care nu este identic cu capitalul propriu contabil, se intelege capitalul social subscris varsat/capital de dotare.

La valoarea capitalului propriu ajustat se adauga, dupa caz, urmatoarele:
- rezerva legala si celelalte rezerve constituite din profitul net,
- rezultatul net reportat, determinat ca diferenta pozitiva dintre soldurile creditoare si soldurile debitoare.

Cresterea anuala a capitalului in exercitiul pentru care se determina impozitul pe profit (de exemplu 2021 fata de 2020, 2022 fata de 2021 etc.) se calculeaza ca raport intre:
CCPA an 2021/an precedent 2020 = CPA 2021- CPA 2020 x 100,
CPA 2020
unde: CCPA reprezinta cresterea anuala a capitalului propriu ajustat;
CPA capitalul propriu ajustat.
 
La art. VI al OUG nr. 153/2020 se specifica ca prevederile Art. I, intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2021 si se aplica pentru perioada 2021 - 2025.

-un procent de 3% pentru cresterea capitalului propriu ajustat in anul curent, fata de anul de referinta 2020, daca procentul minim de crestere a capitalului propriu ajustat se incadreaza in urmatoarele valori:
2022 = 5%
2023 = 10%
2024 = 15%
2025 = 20%

Reducerea de 3% se aplica incepand cu anul 2022, respectiv incepand cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2022.

Cresterea capitalului propriu ajustat in anul pentru care se datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 (de exemplu 2022 fata de 2020) se determina potrivit urmatoarei formule:

CCPA an 2022/an 2020 = CPA 2022 CPA 2020 x 100,
CPA 2020
unde: CCPA reprezinta cresterea capitalului propriu ajustat;
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata la timp a impozitului pe profit trim. I 2020. Exista bonificatii pentru capitaluri pozitive?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016