Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Plata impozitului pe Trim I 2021 la termen. Exista vreo bonificatie? Nu aceea de 10% care a fost in 2020 pentru Trim I, II, III, ci alta bonificatie/reducere la impozit pe profit pentru capitaluri pozitive? Intrebarea este: aceste reduceri de 2%, sau 3%, in cazul in care capitalul propriu contabil este pozitiv sau chiar in crestere, se aplica doar anual, la final de an sau si trimestrial?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Actul normativ care reglementeaza acordarea unor reduceri pentru impozitul pe profit incepand cu 1 ianuarie 2021 este OUG nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative. Dispozitiile respective introduc posibilitatea ca persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut de art. 41 din Codul fiscal, sa aplice o scadere din impozitul datorat, in functie de existenta capitalului propriu contabil pozitiv sau cresterea capitalului propriu ajustat fata de anul 2020 sau fata de anul anterior.
Aceste reduceri si cotele in care sunt aplicabile se refera la:
-cota de 2%, in cazul in care capitalul propriu contabil, asa cum este acesta prezentat in situatiile financiare, are o valoare pozitiva, cel putin la nivelul egal cu jumatate din capitalul social subscris.
Asa cum se prevede la art. I alin. (12) procentul aferent reducerilor de impozit se aplica asupra impozitului pe profit anual, din care se scad sumele reprezentand:
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
-reducere cuprinsa intre 5%-10% in situatia in care se realizeaza o crestere a capitalului propriu ajustat in transele cuprinse intre 5% si peste 25%.
Prin capital propriu ajustat, care nu este identic cu capitalul propriu contabil, se intelege capitalul social subscris varsat/capital de dotare.
La valoarea capitalului propriu ajustat se adauga, dupa caz, urmatoarele:
Cresterea anuala a capitalului in exercitiul pentru care se determina impozitul pe profit (de exemplu 2021 fata de 2020, 2022 fata de 2021 etc.) se calculeaza ca raport intre:
-un procent de 3% pentru cresterea capitalului propriu ajustat in anul curent, fata de anul de referinta 2020, daca procentul minim de crestere a capitalului propriu ajustat se incadreaza in urmatoarele valori:
Reducerea de 3% se aplica incepand cu anul 2022, respectiv incepand cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2022.
Cresterea capitalului propriu ajustat in anul pentru care se datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 (de exemplu 2022 fata de 2020) se determina potrivit urmatoarei formule:
CCPA an 2022/an 2020 = CPA 2022 CPA 2020 x 100,
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Reducere impozit pe veniturile microintreprinderilor. Calcul bonificatie conform OUG 153/2020Articole similare
A aparut Ghidul practic care explica cum se taxeaza si se impoziteaza vanzarile pe InternetPlata teste Covid-19 si de imunitate pentru angajati. Sumele sunt considerate cheltuieli deductibile?Modificare vector fiscal si depasirea cifrei de afaceri. Ce procent de impozitare se aplica?Depasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 2019Declararea si PLATA IMPOZITULUI PE PROFIT in 2014. Ce obligatii avem?Ultimele articole
Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitDeclaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaTichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimArticole similare
Bonificatii de pana la 10% pentru firmele care inregistreaza cresteri ale capitalurilor propriiPlatitor cu exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic. BONIFICATIE IMPOZIT PE PROFIT( Legea 54/2020)Acordarea bonificatiei pe impozitul pe profit compensat cu TVA, pentru trimestrul I 2020. Studiu de cazCompletarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"