Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache
la 04 Apr. 2019
Agentia Nationala de Administrare Fiscala vine in intampinarea contribuabililor cu explicatii privind indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual care se folosesc pentru anul fiscal 2019. Indicele a fost stabilit prin OMFP 1754/2019.
Asadar, prin OMFP 1754/2019, indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este 102,8%, pentru anul fiscal 2019.
Astfel, potrivit unei informari transmise de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP) Brasov, contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului trimestrial determina platile anticipate trimestriale in cuantum de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. Acesta va fi actualizat cu indicele preturilor de consum estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate.
In aceasta situatie, declararea si plata impozitului pe profit cu plati anticipate, efectuate trimestrial, trebuie facuta pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueala plata. Exceptie de la aceasta regula fac platile anticipate aferente trimestrului IV care se declara si se plateste impozitul pe profit pana la data de 25 decembrie, respectiv pans la data de 25 a ultimei luni din anul fiscal modificat, potrivit articolului 41 alineatul (8), si a articolului 16 alineatul (5) din Codul fiscal.
In cazul celor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic platile anticipate trimestriale vor fi actualizate cu ultimul indice al preturilor de consum comunicat pentru anul in care incepe anul fiscal modificat.
BAZA LEGALA: - Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile i completa rile ulterioare; - OMFP 1754/2019 privind indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual (Monitorul Oficial 211/18.03.2019)
In ultimii ani evolutia acestui indice a fost urmatoarea:

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023

SAF-T Ghid de raportare corecta
• In anul 2014 - 102,4%;
• In anul 2015 - 102,2%;
• In anul 2016 - 100,5%;
• In anul 2017 - 101,4%;
• In anul 2018 - 103,1%.
Mai multe informatii despre acest subiect puteti gasi si AICI >>
Sursa: DGRFP Brasov
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Ce trebuie sa stii despre indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual in 2019 - Explicatii ANAF":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Articole similare
INDICELE PRETULUI DE CONSUM utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit pentru anul 2023Plati anticipate in contul impozitului pe profit. Care este INDICELE PRETULUI DE CONSUM utilizat in 2021?Jonglerii statistice cu pensionarii
Mai multe articole despre indicele pretului de consum
Articole similare
Ce capcane ne pregateste Split TVA daca nu se schimba nimic pana la 1 ianuarie 2018Noutati privind obligatia institutiilor de credit de a furniza informatiiAjustare TVA marfa pe stoc. Cum procedam la deducerea TVA?CNIPMMR nu sustine masura platii defalcate a TVARaportul juridic fiscal. Platitorul de impozitUltimele articole
Utilizarea SPV este OBLIGATORIE incepand cu 1 martie 2022 pentru persoanele fizice si juridiceLuni, 27 martie 2023, este termenul limita de depunere a 8 declaratii fiscaleBuletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 06-10 martie 2023Ghidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anGHID: Procedura inregistrarii in scopuri de TVA
Mai multe articole despre anaf
Articole similare
Declaratia Unica – tot ce trebuie sa stie persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricoleInformare ANAF privind depunerea situatiilor financiare la 31 decembrie 2019Defectiuni la casele de marcat electronice fiscale. Ce obligatii au firmele in aceasta situatie?SPONSORIZARI efectuate de microintreprinderi in 2019. Formularul 107 (informare ANAF)OpANAF 3622 si noile formulare pentru impozitul pe venit si CASUltimele articole
Reguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020ATENTIE! Dupa data de 25 iunie se vor emite deciziile privind dobanzile si penalitatile de intarziere (Comunicat de presa ANAF)ANAF: Actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit - Indicele preturilor de consum utilizat in 2020Ce trebuie sa stii despre modificarea procedurii privind autorizarea antrepozitelor fiscale (ANAF)Informare ANAF: Stabilirea perioadei fiscale la platitorii de TVA. Completarea Formularului 094
Mai multe articole despre DGRFP

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"