Tags: obligatii fiscale accesorii, dobanzi si penalitati de intarziere, termene de emitere
Conform unui comunicat de presa transmis de Administratia Nationala de Administrare Fiscala, prin Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati, deciziile privind obligatiile fiscale accesorii se vor emite dupa data de 25 IUNIE.
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati apreciaza efortul depus de contribuabili in aceasta perioada dificila, in vederea conformarii voluntare la declararea și plata obligațiilor fiscale la bugetul de stat general consolidate si informeaza totodata asupra faptului ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 427 din 21 mai 2020 a fost publicat O.P.A.N.A.F. nr. 1061/2020 privind emiterea deciziilor referitoare la obligatii fiscale accesorii.
In contextul existentei starii de urgenta decretata de presedintele Romaniei prin Decretul nr. 195/16.03.2020, prelungita ulterior cu 30 de zile prin Decretul nr. 240/14.04.2020, precum si in scopul prevenirii raspandirii virusului, Guvernul Romaniei a luat o serie de masuri de limitare a efectelor negative determinate de limitarea sau intreruperea activitatilor socio-economice, prin intermediul O.U.G. nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare.
Printre aceste masuri, la art. VII, alin. (1) din acest act normativ, se regaseste o masura fiscala care prevede faptul ca, pentru obligatiile fiscale scadente, incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si pana la implinirea unui termen de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta, nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere potrivit Codului de procedura fiscala.
In ceea ce priveste dobanzile si penalitatile de intarziere, acestea se stabilesc de catre organele fiscale prin decizii referitoare la obligatiile fiscale accesorii, care se emit si se comunica debitorilor, conform procedurii aprobata prin O.P.A.N.A.F. nr. 727/2019, cu modificarile si completarile ulterioare (trimestrial).
In contextul dispozitiilor art. VII, alin. (1) din O.U.G. nr. 29/2020, a fost necesar sa nu se mai emita decizii referitoare la obligatiile fiscale accesorii pana la expirarea termenului de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta, urmand ca ritmicitatea trimestriala, de emitere a deciziilor in cauza, sa fie reluata ulterior acestei perioade.
Astfel, potrivit prevederilor O.P.A.N.A.F. nr. 1061/2020, se poate comunica decizia referitoare la obligatiile fiscale accesorii, reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere din oficiu, in anumite situatii exceptionale, cum ar fi calculul obligatiilor fiscale accesorii pentru inscrierea la masa credala in cadrul procedurii insolventei sau ori de cate ori debitorul solicita.
Mentionam ca, pentru obligatiile fiscale accesorii, reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale, cu scadente anterioare intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 29/2020, calculate prin decizii emise si comunicate pana la data intrarii in vigoare a O.P.A.N.A.F. nr. 1061/2020, se aplica in mod corespunzator prevederile referitoare la stingerea obligatiilor fiscale potrivit Legii nr. 207/2015, privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, acestea vor face obiectul stingerii, prin modalitatile prevazute de lege, cu exceptia masurilor de executare silita care sunt suspendate potrivit dispozitiilor O.U.G. nr. 29/2020 si ale O.U.G. nr. 48/2020.
Avand in vedere faptul ca, masura fiscala prevazuta de art. VII, alin. (1) din O.U.G. nr. 29/2020 inceteaza, in termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta, iar potrivit art. III, alin. (1) din O.U.G. nr. 90/2020 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, precum si pentru modificarea altor acte normative, termenul de 30 de zile se proroga pana la data de 25 iunie 2020 inclusiv.
Rezulta, pe cale de consecinta, ca prin termenul prevazut la art. 1, alin. (3) din O.P.A.N.A.F. nr. 1061/2020 se intelege data de 25 iunie 2020, iar deciziiile referitoare la obligatiile fiscale accesorii, reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere, se emit in primele 15 zile, dupa data de 25 iunie 2020.
Aceasta informare poate fi vizualizata pe site-ul www.anaf.ro, in sectiunea Structura ANAF, accesand pe harta regiunea DGRFP Galați/Info DGRFP/Comunicate de presa sau link-ul https://www.anaf.ro/anaf/internet/Galati/info_anaf/comunicate.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Castigul din transferul titlurilor de valoare
Intrebare:
Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pontaj salarizare soferi
Intrebare:
Suntem o firma de transport marfa avem intrebari legate de pontajul angajatiilor nostri soferi. Acestia lucreaza intr-un program flexibil, variabil respectand reglementarile legale pentru soferi conform tahograf.
Intrebarile noastre sunt urmatoarele:
1. Cum trebuie sa pontam corect orele lucrate de soferi: trebuie sa luam in considerare orele lucrate, conform tahografului, nu doar condusul) sau doar orele efective de condus?
Exemplu: Un sofer...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva
Intrebare:
Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? Deoarece este purtatoare de tva pe teritoriul Romaniei, aceasta nu se inregistreaza in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie autoturism SH
Intrebare:
O persona juridica din Romania neplatitoare de TVA achiztioneaz din Germania un autoturism SH pentru uzul societatii de la o persoan fizica sau de la o persona juridica. Valoare achizitiei este mai mare de 10.000 eur.
Este obilgata societatea sa se inregistreze ca platitoare de TVA in fiecare dintre situatii ? Daca da, ce obligatii declarative are in ambele situatii?
Multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS venituri din activitati independente
Intrebare:
O persoana fizica autorizata realizeaza in anul 2024 venituri in suma de 4560 lei sub plafonul celor 6 salarii minime. Persoana nu este asigurata nici d.p.d.v. al asigurarilor sociale de sanatate si nici in cel al asigurarilor sociale (pensii). Are obligatia de a achita CASS si CAS.
Cum se completeaza declaratia unica? Ce obligatii ar avea daca venitul ar fi zero sau pierdere? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<