keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

E-Factura: Platile se fac inainte sau dupa ce sunt urcate in sistem facturile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mar. 2024
E-Factura: Platile se fac inainte sau dupa ce sunt urcate in sistem facturile?
Tags: e-factura, incarcare facturi in e-factura

Incepand cu 01.07.2024, factura primita si descarcata din SPV, care are sigiliul ANAF, este document fiscal. Plata facturilor se face in momentul in care este inregistrata in SPV sau pot face plata inainte de a fi urcata e-Factura SPV? Sunt situatii in care factura este trimisa pe email si conditioneaza livrarea marfurilor de efectuarea platii. Cum procedam?

Platile facturilor in E-Factura – raspunsul specialistului: 

 

Clarificarea procesului si a cerintelor legale pentru relatiile B2G (Business to Government) si B2B (Business to Business) in contextul sistemului national de facturare electronica, RO e-Factura, conform legislatiei aplicabile incepand cu 1 iulie 2022:

Relatii B2G

  • In relatiile B2G, legislatia prevede obligativitatea emitentului de a transmite facturile electronice prin sistemul national RO e-Factura.
  • Destinatarii (entitatile guvernamentale) sunt obligati sa efectueze plati din bugetul propriu, numai pentru facturile electronice care au fost transmise si descarcate prin sistemul RO e-Factura. Aceasta inseamna ca plata unei facturi catre o entitate guvernamentala se poate face doar dupa ce factura electronica a fost inregistrata in sistemul RO e-Factura si descarcata de catre destinatar.
  • Nerespectarea acestei proceduri constituie contraventie si se sanctioneaza conform legislatiei.

Relatii B2B

  • In relatiile B2B, desi exista o obligativitate generala de a transmite facturile electronice prin sistemul RO e-Factura, legislatia nu impune o conditie stricta privind momentul efectuarii platii bazate pe descarcarea facturii din sistem.
  • Practic, in relatiile B2B, platile pot fi efectuate chiar si inainte de a descarca factura electronica din sistemul RO e-Factura. Cu toate acestea, transmiterea facturii in sistemul RO e-Factura ramane obligatorie, chiar daca plata a fost efectuata anterior.
  • Acest lucru permite o flexibilitate mai mare in relatiile comerciale intre entitati private, permitand, de exemplu, efectuarea platilor in avans sau conform unor conditii contractuale specifice, fara a astepta neaparat descarcarea facturii din sistemul RO e-Factura.

In cazul in care factura este trimisa pe email si conditioneaza livrarea marfurilor de efectuarea platii, intr-o relatie B2B, plata poate fi efectuata inainte de a fi incarcata factura in sistemul RO e-Factura. Totusi, este esential ca factura sa fie transmisa ulterior in sistem, conform obligatiilor legale, pentru a asigura trasabilitatea si conformitatea cu cerintele fiscale.

In concluzie, conform Legii nr. 296/2023, incepand cu 11 noiembrie 2023, platile efectuate de autoritatile contractantepentru achizitiile publice pot fi realizate doar daca facturile au fost transmise prin sistemul e-Factura. Aceasta inseamna ca orice plata facuta in lipsa unei facturi transmise corespunzator prin sistem este considerata neconforma. Daca autoritatile contractante efectueaza plati fara a respecta aceasta cerinta, se pot aplica amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 lei. In cazul in care se efectueaza plati neconforme, sumele achitate trebuie recuperate de la companiile beneficiare, iar pentru aceste sume, se vor percepe dobanzi si penalitati de intarziere sau majorari de intarziere, aplicabile pentru veniturile bugetare, calculate pentru perioada de cand s-a produs prejudiciul/s-a efectuat plata si pana s-au recuperat sumele.

Deci, conditia referitoare la obligativitatea efectuarii platilor doar dupa transmiterea prealabila a facturilor prin sistemul e-Factura se aplica exclusiv in relatiile B2G (Business to Government), adica in relatiile dintre companii si entitatile statului (autoritati contractante).

In relatiile B2B (Business to Business), unde interactiunea are loc intre companii private, nu exista o cerinta legala similara care sa conditioneze efectuarea platilor de transmiterea facturilor prin sistemul e-Factura.


Desi in relatiile B2B nu exista aceasta conditie stricta pentru plati, implementarea si utilizarea sistemului e-Factura sunt obligatorii ca parte a eforturilor de digitalizare si modernizare fiscala la nivel national.

Temei legal 

Legea nr. 139/2022 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania

Art. II. -

Incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania

Art. 13 1. (11/11/2023 - Art. 13 1 . - a fost introdus prin Lege 296/2023).(1) Destinatarul unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in relatia B2G, efectueaza plati din bugetul propriu numai daca sunt respectate prevederile art. II din Legea nr. 139/2022 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea.

(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii, infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

(3) In cazul nerespectarii prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor reprezentand prejudicii/plati nelegale din fonduri publice, stabilite de organele de control competente, se face cu perceperea de dobanzi si penalitati de intarziere sau majorari de intarziere, dupa caz, aplicabile pentru veniturile bugetare, calculate pentru perioada de cand s-a produs prejudiciul/s-a efectuat plata si pana s-au recuperat sumele.

(4) Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se fac de catre Curtea de Conturi, Ministerul Finantelor si de alte persoane imputernicite in acest scop, potrivit legii.



Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016