Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ANAF anunta penalizari pentru neplata la termen, nedeclararea sau declararea incorecta a obligatiilor fiscale. Descarca brosura!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 12 Iun. 2019
Tags: obligatii fiscale, dobanzi, penalizari

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat o brosura in care sunt prezentate toate obligatii de plata datorate de contribuabili pentru neplata la termen, nedeclararea sau declararea incorecta a obligatiilor fiscale.

Dobanzi si penalitati de intarziere


ANAF anunta ca in cazul neachitarii la termen a obligatiilor fiscale principale, debitorul (contribuabilul) datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere, care se calculeaza din ziua imediat urmatoare expirarii termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, dupa cum urmeaza:
- pentru fiecare zi de intarziere se percepe o dobanda de 0,02% din suma datorata la data scadenta;
- pentru fiecare zi de intarziere, nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01%.

Totusi, ANAF precizeaza ca NU vor fi percepute dobanzi si penalitati de intarziere pentru:
  • amenzi de orice fel,
  • obligatii fiscale accesorii stabilite potrivit legii,
  • cheltuieli de executare silita,
  • cheltuieli judiciare, 
  • sumele confiscate, 
  • sumele reprezentand echivalentul in lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei. 
 

Perioada fiscala anulata – dobanzi la impozite

Pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale reprezentand impozite pentru care perioada fiscala este anuala, se datoreaza dobanzi astfel: 

a) in anul fiscal de impunere, pentru obligatiile fiscale stabilite de organul fiscal sau de contribuabili, inclusiv cele reprezentand plati anticipate, se calculeaza din ziua urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sau, dupa caz, pana in ultima zi a anului fiscal de impunere, inclusiv; 

b) pentru sumele neachitate in anul de impunere potrivit lit. a), se calculeaza incepand cu prima zi a anului fiscal urmator pana la data stingerii acestora, inclusiv; 

c) daca obligatia fiscala stabilita prin decizia de impunere anuala sau declaratia de impunere anuala, dupa caz, este mai mica decat cea stabilita prin deciziile de plati anticipate sau declaratiile depuse in cursul anului de impunere, dobanzile se recalculeaza, incepand cu prima zi a anului fiscal urmator celui de impunere, la soldul neachitat in raport cu impozitul anual stabilit prin decizia de impunere anuala sau declaratia de impunere anuala, urmand a se face regularizarea dobanzilor in mod corespunzator;

d) pentru diferentele de impozit ramase de achitat, conform deciziei de impunere anuala sau declaratiei de impunere anuala, dobanzile se datoreaza incepand cu ziua urmatoare termenului de scadenta prevazut de lege. In cazul impozitului pe venit, aceasta regula se aplica numai daca declaratia de venit a fost depusa pana la termenul prevazut de lege. in situatia in care declaratia de venit nu a fost depusa pana la termenul prevazut de lege, dobanda se datoreaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui de impunere.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ANAF anunta penalizari pentru neplata la termen, nedeclararea sau declararea incorecta a obligatiilor fiscale. Descarca brosura!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016