Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Atunci cand un contribuabili nu isi plateste la timp obligatiile fiscale, acesta va fi sanctionat cu penalitati de intarziere.
Penalitatile de intarziere sunt creante fiscale accesorii datorate cu titlu de sanctiune pentru incalcarea obligatiei de plata la scadenta a datoriei fiscale. Atentie! Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.
Facturarea penalitatilor de intarziere se face cu sau fara TVA?
Sa luam cazul in care in urma executarii silite a unui client rau platnic, s-au incasat si penalitati de intarziere, penalitati calculate conform contract. In contract a fost de asemenea prevazut ca in cazul incasarii de penalitati sa se emita imediat facturi. In aceasta situatie factura de penalitati va fi emisa cu tva sau fara?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 286 alin. (4) din Codul fiscal baza de impozitare a TVA nu cuprinde urmatoarele:
b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;
c) dobanzile, percepute dupa data livrarii sau prestarii, pentru plati cu intarziere;
Astfel, penalitatile pentru plata cu intarziere nu se includ in baza de impozitare a TVA. Factura se emite fara TVA.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 07 - 13 aprilie 2008Este OBLIGATORIU ca veniturile din meditatii sa fie declarate in D212E-Factura: Platile se fac inainte sau dupa ce sunt urcate in sistem facturile?Stolojan: TVA-ul defalcat este o complicatie inutila pentru economia romaneascaNoutati Legislatie Fiscala 27 - 31 iulie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceInformatii importante cu privire la facturarea electronica oferite de ANAFActe normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial intre 08-12 aprilie 2024Criterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru persoane afiliateRegimul de facturare al penalitatilor de intarziereAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"