Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr. 408 din 30 mai 2016 a fost publicata Legea nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare.
Modificarile anuntate de ANAF pe aceasta tema sunt urmatoarele:- se introduce o procedura optionala la plata contributiei de sanatate datorata de persoanele fizice ce nu realizeaza venituri, care nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii si nici nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane.
- pentru persoanele ce opteaza sa plateasca lunar, scadenta obligatiei este data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.
- se impune depunerea Declaratiei 604 pentru plata contributiei de sanatate de catre persoanele fizice ce nu au venituri si nu sunt scutite ori coasigurate. Formatul declaratiei va fi modificat în conformitate cu noile prevederi; si persoanele care vor plati contributia de sanatate la momentul spitalizarii vor depune aceeasi declaratie.
- legea introduce si o facilitate fiscala în sensul ca daca au existat deja persoane fizice ce au primit o decizie de plata a contributiei pentru perioada ianuarie - mai, atunci acestea nu mai sunt obligate la plata debitelor stabilite prin decizie.
- o alta modificare importanta o reprezinta scutirea de la plata contributiei de sanatate pentru veniturile din investitii (dividende, dobanzi, vanzari actiuni) si veniturile din alte surse cand aceste venituri sunt singurele realizate de persoana fizica iar baza anuala de calcul este mai mica de 12 salarii minime pe tara.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- legea mai modifica punctual cateva situatii privind impozitul pe teren, pe cladiri sau pe mijloace de transport, impozite datorate catre bugetul local.
Pentru obtinerea de informatii suplimentare cu privire la o anume problematica fiscala va recomandam sa consultati, informatiile disponibile si pe site-ul ANAF (www.anaf.ro). Pentru indrumare si asistenta, va puteti adresa Biroului asistenta contribuabili din fiecare judet.
Sursa: AJFP Mehedinti
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
PFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiObligatii fiscale declarative si de plata privind venituri din activitati dependente desfasurate in RomaniaPFA in 2023: Care sunt obligatiile fiscale si termenele de plata specifice unei persoane fizice autorizate?Declaratia Unica estimativa anului 2024. Cum se va calcula impozitul pe venit si CASS-ul?Contract de mandat. Ce tratament fiscal aplicam pentru o persoana rezidenta?Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiVenituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaArticole similare
Dividende distribuite in anul 2017. Care este obligatia de plata a CASS in anul 2018Zoom fiscal: Impozitarea veniturilor din dividende din 2016Informare ANAF. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendeCASS dividende 2023. Salariul minim pe economie care se va utiliza la calcularea CASS-uluiCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul V*) - Venituri din investitiiUltimele articole
Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasImpozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalPFA in 2024. CASS de plata pentru dividende si activitati independenteDepunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]Calculul impozitului pe dividende: ghid completArticole similare
Studiu de caz: Factura cu TVA?Reminder ANAF! 9 declaratii fiscale importante au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023Este OFICIAL! BNR a modificat prevederile legate de efectuarea operatiunilor valutareImpozitul pe DIVIDENDE. Cine il plateste, ce declaratii trebuie depuse si studii de caz utileContributii si taxe pentru veniturile obtinute din DIVIDENDEUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasDeclaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareImpozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"