Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF Iasi a publicat recent un material informativ cu privire la declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende.
Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
Prin exceptie, in cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale. Aceste prevederi nu se aplica pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, daca in ultima zi a anului calendaristic sau in ultima zi a anului fiscal modificat, dupa caz, persoana juridica romana care primeste dividendele indeplineste conditiile prevazute la art. 43, alin (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceasta reglementare se refera la faptul ca prevederile de mai sus nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca persoana juridica romana care primeste dividendele detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv.
De asemenea prevederile sus mentionate nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examen Consultant Fiscal 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Veniturile din investitii realizate de persoane fizice cuprind si veniturile din dividende.
Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
Prevederi speciale privind restituirea impozitului pe dividende
In cazul in care din regularizarea anuala a dividendelor platite ca urmare a distribuirii partiale in cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta sume de restituit de la buget, platitorul de dividende depune la organul fiscal competent o declaratie de regularizare/cerere de restituire dupa restituirea de catre asociati sau actionari a dividendelor si pana la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea. Pentru diferentele de restituit sunt aplicabile prevederile art. 167 sau 168 , dupa caz din Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Baza legala:
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi
Articole similare
Studii de caz: Impozitul pe profit, Dividende persoane fizice nerezidente, Plata in euro, Curs valutarAnunt ANAF cu privire la dividende. Termen-limita: 25 ianuarie 2017Repartizarea DIVIDENDELOR. Declaratia rectificativa 710 si 205. Completarea Declaratiei Unice (Studiu de caz)Articole similare
Cand este posibila plata dividendelor in valuta?Codul fiscal 2011 - Titlul XRetinere contributii sociale | Venituri din dividende obtinute de o persoana fizica nerezidentaModificari privind IMPOZITUL PE DIVIDENDECartea Verde a Fiscalitatii 2016 contine si Calendarul obligatiilor fiscale!Ultimele articole
Calculul impozitului pe dividende: ghid completSpeta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendeCum se completeaza D205 pentru veniturile din dividendeIMPOZITUL PE DIVIDENDE in 2024. Cine are aceasta obligatie, care este cota de impozitare, dar si pana cand se platesteDividende repartizate in 2022. Pot fi achitate in numerar prin casierie in limita plafonului de 10.000 lei/zi?Articole similare
In atentia contribuabililor! Consecinte privind nedepunerea declaratiilor fiscaleE-Transport: TOT ce trebuie sa stii despre sistem pentru a evita amenzi de pana la 100.000 de leiAplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea de locuinte catre persoanele fizice ca parte a politicii sociale. MATERIAL INFORMATIV ANAFCum a fost modificat Codul de Procedura Fiscala prin OG 31/2022Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"