Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Radiere PFA in cursul anului. Plafonul pentru CAS ramane la fel sau se face calculul proportional cu numarul de luni?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Sep. 2022
Radiere PFA in cursul anului. Plafonul pentru CAS ramane la fel sau se face calculul proportional cu numarul de luni?
Tags: radiere pfa, pfa in 2022, plafon cas

PFA infiintat in iulie 2022 pe cod CAEN 7022, estimeaza un venit net de 24.000 ron. Pentru calculul CAS depaseste plafonul proportional cu numarul de luni de la infiintare pana la finalul anului si astfel in declaratia unica de la infiintare declara suma aferenta CAS.

Totusi doreste sa se radieze pana la finalul anului 2022 deoarece s-a incheiat contractul de colaborare cu clientul. In declaratia unica de la radiere plafonul pentru CAS va fi cel de 12 salarii minime brute pe tara, ramane la suma pe care a declarat-o initial sau se face calculul proportional cu numarul de luni? Stiu ca aceasta posibilitate de a calcula proportional la incetarea activitatii s-a abrogat prin legea 296/2020.

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 1-9 angajati
• Platitoare TVA: Nu
• Cod CAEN: 6920
 
Raspunsul economistului Liviu Nicolae: 
 
Potrivit art. 151 alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. (...) .
 
Potrivit pct. (8) alin. (4) si (5) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, (4) Persoanele fizice care incep sa desfasoare o activitate independenta sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala in cursul anului verifica incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 148 alin. (2), corespunzator numarului de luni de activitate. Plafonul luat in calcul se stabileste proportional cu numarul lunilor de activitate ramase pana la sfarsitul anului. In situatia in care veniturile nete cumulate estimate a se realiza pana la sfarsitul anului sunt cel putin egale cu plafonul recalculat, persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale pe care o determina conform art. 151 alin. (13) din Codul fiscal.
 
(5) Acelasi tratament se aplica si pentru situatia in care, in cursul anului, persoanele fizice se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit art. 150 din Codul fiscal, isi suspenda temporar activitatea sau isi inceteaza activitatea, potrivit legislatiei in materie. In acest caz, contributia nu se datoreaza incepand cu luna in care intervine modificarea. .
 
In cazul mentionat, plafonul se recalculeaza in functie de numarul lunilor de activitate.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Radiere PFA in cursul anului. Plafonul pentru CAS ramane la fel sau se face calculul proportional cu numarul de luni?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016