Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O persoana fizica a realizat in anul 2022 venituri din: - Dividende brute - 31.500 lei - impozit 1.575 lei - Dividende nete 29.925 lei. Pentru anul 2022 datoreaza contributie la asigurari sociale de sanatate si trebuie sa depuna declaratia unica?
Potrivit art. 170 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza CASS, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara.
Conform art. 174 alin. (10) din Codul fiscal declaratia unica se depune in situatia in care se estimeaza depasirea acestui plafon, in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului. In situatia in care persoanele fizice estimeaza venituri mai mici decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, dar veniturile realizat efectiv din categoriile/sursele mentionate sunt cel putin egale cu plafonul de 12 salarii minime pe tara, acestea datoreaza CASS si au obligatia depunerii declaratiei unice pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii CASS, dupa cum se prevede la art. 174 alin. (17) din Codul fiscal.
Conform art. 170 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018 si intrucat dividendele incasate de persoana fizica in anul 2022 (29.925 lei) nu au depasit plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara (12 x 2.550 lei = 30.600 lei), aceasta nu va datora CASS si nu va avea obligatia depunerii declaratiei unice.
Insa, trebuie avut in vedere ca veniturile luate in considerare pentru verificarea incadrarii in plafonul anual de 12 salarii minime pe tara nu se refera doar la dividende, ci si la alte categorii si/sau surse de venituri dintre cele mentionate la art. 155 alin. (1) lit. b)-h_ din Codul fiscal, intre care veniturile din activitati independente, veniturile din activitati agricole, veniturile din cedarea folosintei bunurilor, veniturile din alte surse si alte categorii de venituri din investitii (din dobanzi, din tranzactii cu titluri de valoare etc.).
Persoana fizica va trebui sa stabileasca cu exactitate daca mai realizeaza si astfel de venituri in cursul anului 2022 deoarece acestea trebuie cumulate cu veniturile din dividende deja incasate in vederea verificarii incadrarii in plafon.
In masura in care veniturile cumulate din toate sursele/categoriile de venituri mentionate vor depasi plafonul, persoana fizica va datora CASS pentru anul 2022 la suma de 30.600 lei x 10% = 3.060 lei, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (1) lit. b)-h), art. 156, art. 170 alin. (1), alin. (2) si alin. (4) si art. 174 alin. (1) din Codul fiscal si va trebui sa depuna declaratia unica si sa achite CASS pana la data de 25 mai 2023 conform art. 174 alin. (16) si alin. (20) din Codul fiscal.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4 din 5 din 8 voturi
Articole similare
TVA ar putea fi redus la 20 la suta inainte de 2016!Calculul impozitului pe DIVIDENDE: ghid completModificari privind impozitul pe DIVIDENDEStudiu de caz: Contributia de sanatate pentru DIVIDENDE asociat unic sau pentru doi asociatiPlafonare operatiuni prin caserie. Cum procedam tinand cont de Legea 70/2015?Ultimele articole
Salariat cu venituri din chirii si DIVIDENDE. Se mai plateste CAS sau CASS?Luni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleD212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca DIVIDENDEle depasesc 24 salarii minimePlatile efectuate de firme catre persoane fizice trebuie sa fie in limita a 10.000 lei zilnic?Joi, 25 iulie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale la ANAFArticole similare
PFA in sistem real. Mai trebuie sa plateasca CAS si CASS daca este si angajata cu CIM?Articole similare
CASS majorat din octombrie 2023 pentru persoanele care vor sa se asigure optional la sanatateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"