Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obtinere dividende in 2022. La stabilirea CASS, pentru incadrarea in plafon, se cumuleaza toate veniturile persoanei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Nov. 2022
Obtinere dividende in 2022. La stabilirea CASS, pentru incadrarea in plafon, se cumuleaza toate veniturile persoanei?
Tags: dividende, cass , plafon cass, cumulare venituri

O persoana fizica a realizat in anul 2022 venituri din: - Dividende brute - 31.500 lei - impozit 1.575 lei - Dividende nete 29.925 lei. Pentru anul 2022 datoreaza contributie la asigurari sociale de sanatate si trebuie sa depuna declaratia unica?

Potrivit art. 170 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza CASS, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara. 

 

Conform art. 174 alin. (10) din Codul fiscal declaratia unica se depune in situatia in care se estimeaza depasirea acestui plafon, in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului. In situatia in care persoanele fizice estimeaza venituri mai mici decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, dar veniturile realizat efectiv din categoriile/sursele mentionate sunt cel putin egale cu plafonul de 12 salarii minime pe tara, acestea datoreaza CASS si au obligatia depunerii declaratiei unice pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii CASS, dupa cum se prevede la art. 174 alin. (17) din Codul fiscal.

Conform art. 170 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018 si intrucat dividendele incasate de persoana fizica in anul 2022 (29.925 lei) nu au depasit plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara (12 x 2.550 lei = 30.600 lei), aceasta nu va datora CASS si nu va avea obligatia depunerii declaratiei unice.

Insa, trebuie avut in vedere ca veniturile luate in considerare pentru verificarea incadrarii in plafonul anual de 12 salarii minime pe tara nu se refera doar la dividende, ci si la alte categorii si/sau surse de venituri dintre cele mentionate la art. 155 alin. (1) lit. b)-h_ din Codul fiscal, intre care veniturile din activitati independente, veniturile din activitati agricole, veniturile din cedarea folosintei bunurilor, veniturile din alte surse si alte categorii de venituri din investitii (din dobanzi, din tranzactii cu titluri de valoare etc.). 

 

Persoana fizica va trebui sa stabileasca cu exactitate daca mai realizeaza si astfel de venituri in cursul anului 2022 deoarece acestea trebuie cumulate cu veniturile din dividende deja incasate in vederea verificarii incadrarii in plafon. 

 

In masura in care veniturile cumulate din toate sursele/categoriile de venituri mentionate vor depasi plafonul, persoana fizica va datora CASS pentru anul 2022 la suma de 30.600 lei x 10% = 3.060 lei, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (1) lit. b)-h), art. 156, art. 170 alin. (1), alin. (2) si alin. (4) si art. 174 alin. (1) din Codul fiscal si va trebui sa depuna declaratia unica si sa achite CASS pana la data de 25 mai 2023 conform art. 174 alin. (16) si alin. (20) din Codul fiscal.





Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obtinere dividende in 2022. La stabilirea CASS, pentru incadrarea in plafon, se cumuleaza toate veniturile persoanei?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016