Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro
de InfoTva.ro la 12 Mar. 2019Operatiunile intracomunitare tin cont obligatoriu de legislatiile statelor in care se regasesc societatile care deruleaza aceste achizitii, prestari servicii sau livrari de bunuri. Tratam astfel mai multe aspecte care tin de aceste reglementari, pornind de la cazul unei microintreprinderi fondate in septembrie 2016, cu un asociat strain (UE).
Firma a fost neplatitoare de TVA, insa emite facturi in UE si in afara UE, astfel ca s-a inregistrat in scopuri de TVA cu cod special pentru operatiuni intracomunitare in baza declaratiei 091 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (OPANAF 631/2016, OPANAF 1381/2017).
Dupa inregistrare s-a schimbat si codul de inregistrare, insa la verificarea pe site-ul ANAF, reiese ca firma nu e platitoare de TVA. In declaratia 091 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (OPANAF 631/2016, OPANAF 1381/2017) s-a bifat la punctul 4: Inregistrare prin optiune pentru achizitii intracomunitare, conform art.268 alin.(6) din Codul fiscal.
Vom stabili daca se pot emite si primi facturi externe (completand VIES si taxare inversa) in conditiile in care in Romania firma apare ca neplatitor de TVA.
Vom vedea si daca pentru ca asociatul unic strain sa se inregistreze la Finante in vederea obtinerii unui NIF, va fi nevoie de certificatul pentru evitarea dublei impuneri din statul strain.
Codul de identificare fiscala atribuit societatii la momentul inregistrarii la Registrul comertului conform art. 82 alin. (1) lit. b) din Codul de procedura fiscala este codul unic de inregistrare si acesta nu se schimba pe toata durata existentei societatii. La inregistrarea prin optiune pentru achizitii intracomunitare s-a primit un cod special, diferit de codul unic de inregistrare, care se utilizeaza numai pentru operatiuni intracomunitare in scop de TVA, dupa cum se prevede in mod expres la art. 317 alin. (10) din Codul fiscal, respectiv codul special poate fi comunicat altor persoane numai pentru achizitii intracomunitare de bunuri, pentru prestari de servicii intracomunitare si pentru achizitii de servicii intracomunitare.
Din acest motiv codul special atribuit pentru operatiuni intracomunitare nu se regaseste in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA care poate fi consultat pe pagina de internet a ANAF intrucat potrivit art. 317 alin. (15) din Codul fiscal acest registru este destinat doar persoanelor impozabile inregistrate normal in scopuri de TVA (pentru intreaga activitate, nu doar pentru operatiuni intracomunitare).
In schimb, societatea este inregistrata pentru operatiuni intracomunitare si la verificarea codului special in sistemul VIES la adresa de internet http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=ro va aparea mesajul "numar valid de inregistrare pentru TVA".
Dupa inregistrarea speciala pentru operatiuni intracomunitare se va depune decontul special de TVA formular 301 Decont special de taxa pe valoarea adaugata (OPANAF 592/2016) prevazut de 324 din Codul fiscal, iar TVA aferenta operatiunilor de achizitii intracomunitare de bunuri ori servicii se achita efectiv, neaplicandu-se taxarea inversa prin evidentierea TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila intrucat aceasta este valabila doar in cazul persoanelor inregistrate normal in scopuri de TVA in baza art. 316 din Codul fiscal.
Pentru operatiunile interne societatea este considerata persoana impozabila care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici ("neplatitoare de TVA") si va emite facturi fara TVA, pe baza codului unic de inregistrare primit la momentul inregistarii la Registrului Comertului.
Daca asociatul unic este o persoana fizica straina si acesta obtine venituri din Romania sub forma de dividende, atunci este obligatorie obtinerea unui numar de identificare fiscala, daca persoana respectiva nu detine deja un cod numeric personal atribuit de autoritatile competente din Romania, in conformitate cu prevederile art. 82 alin. (1) lit. e) din Codul de procedura fiscala. Pentru obtinerea NIF-ului se va depune formularul "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice straine (030)" prevazut de OANAF 3725/2017.
Veniturile din dividende sunt venituri impozabile obtinute din Romania conform art. 223 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Conform pct. 18 alin. (5) din Titlul VI al Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 1/2016, prevederile titlului VI din Codul fiscal se aplica atunci cand:
• beneficiarul venitului obtinut din Romania este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri
• beneficiarul venitului obtinut din Romania, rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 19 alin. (1)
• impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit.
Incepand cu 01 ianuarie 2018 sunt aplicabile prevederile Conventiei dintre Romania si Republica Italiana pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si prevenirea evaziunii fiscale aprobata prin Legea nr. 28/2016 si a Protocolului aditional la conventie.
Pentru veniturile din dividende atat cota prevazuta de Codul fiscal (art. 224 alin. (4) lit. b)) cat si cota prevazuta la art. 10 din CEDI Romania-Italia este de 5%. Asadar, pentru veniturile din dividende se aplica cota de 5% prevazuta de Codul fiscal, nefiind necesar ca beneficiarul sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Codul special pentru operatiuni intracomunitare. Cum se atribuie NIF asociatului unic strain?":
Rating:
Nota: 3.91 din 5 din 17 voturi
Rating:
Nota: 3.91 din 5 din 17 voturi
Articole similare
Materiale constructii. TVA-ul aferent...Studiu de caz: Sa identificam corect o livrare intracomunitara de bunuriImport de marfuri cu tranzit intracomunitar T1 intr-un stat membru. Regim TVA, declarativ si contabilInregistrare speciala in scop de TVA si servicii de publicitate prin Google. Se impune inregistrarea in ROI?Precizare ANAF: inscrierile in Registrul operatorilor intracomunitari se pot face si dupa 1 augustUltimele articole
Achizitii servicii si livrari intracomunitare de bunuri. Firma neplatitoare TVA. Studiu de cazServicii IT catre clienti externi. Societate neplatitoare de TVA. Obligatii TVASocietate neinregistrata in scopuri de TVA. Achizitii si livrari intracomunitare. Obligatii TVANoua directiva europeana in domeniul TVA. Aspecte fiscaleModificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020
Mai multe articole despre operatiuni intracomunitare
Articole similare
Majorarea TVA va duce la accelerarea temporara a inflatiei. Politica monetara a BNR ramane prudentaNoutati legislatie Fiscala 09-13 iunie 2008 - Monitorul OficialAOAR: Bugetul de stat pe 2019 trebuie sa se bazeze pe inghetarea salariilor in sectorul bugetarNoutati legislatie Fiscala 29 decembrie - 02 ianuarie 2009 - Monitorul OficialContractul de drepturi de autor: obligatii fiscaleUltimele articole
Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BoNIFicatiiConditii de indeplinit pentru anularea obligatiilor de plata accesorii restante la 31 martie 2020 (Reminder ANAF)Reduceri la plata impozitului pe profit/ pe venit. Cum se acorda boNIFicatiile pentru trm. IV 2020?Planul de conturi pentru institutiile publice a fost modificat (Ordinul 27/2021)Reminder ANAF! Tipuri de facilitati fiscale ce pot fi accesate pentru conformare la plata obligatiilor fiscale
Mai multe articole despre NIF
Articole similare
Atentie la declaratile fiscale scadente la 25 decembrie. Se depun pana pe 20!Ultima versiune pentru Ordine de plata si Foi de varsamant. OPFV 2014Declaratii cu termen la 25 aprilie. Ce obligatii avem?ANAF: Modificari importante in depunerea declaratiilor de la 1 decembrie 2011Programarea cotelor de TVA la noile case de marcat. Exceptii (raspuns oficial ANAF)Ultimele articole
Declaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiANAF a publicat normele de venit pentru impunerea veniturilor din activitati agricoleReguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020Campanie ANAF de indrumare a contribuabililor privind depunerea si completarea Declaratiei Unice in 2021
Mai multe articole despre anaf
Articole similare
Microintreprindere neinregistrata in scop de TVA. Cum procedam privind facturarea si ce alte obligatii apar?Primarii si viceprimarii vor primi indemnizatii speciale la iesirea la pensie (proiect de OUG)Ce firme intra in sistemul Split TVA de la 1 martie 2018Tratamentul TVA in Romania dupa achizitia unui mijloc de transportFacturi cu TVA la incasare. Cum se inscriu corect in jurnalele TVA?Ultimele articole
Ministrul Economiei, despre schema de ajutor HoReCa: Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”Ajustare TVA colectata. MONOGRAFIE contabila si tratament fiscalAchizitie intracomunitara de masti de protectie pentru salariati. Firma este scutita de TVA?Scutirea de TVA in cazul transportului international de persoaneMMPS modifica documentele necesare pentru obtinerea indemnizatiei de Somaj Tehnic
Mai multe articole despre TVA
Articole similare
Evenimentul anului pentru contabili: Lansare Noul COD FISCAL 2016Termenul de ajustare TVA aferent unei creante eliminate din planul de reorganizare. Sfatul specialistuluiAjustare baza de impozitare TVA. Raportare facturaRaspunderea individuala si solidara pentru plata TVACum stabilim in 2016 impozitul pe veniturile microintreprindere in functie de numarul de salariati?Ultimele articole
Modificare COD FISCAL - calcul impozit pe cladiri pentru persoane juridiceTaxe si Impozite: CE este nou si MODUL in care afecteaza companiile din RomaniaTUTORIAL pas cu pas privind introducerea solicitarii pentru masura 2 - Granturi pentru capital de lucruReminder ANAF! 26 octombrie - termen limita pentru depunerea a noua declaratii fiscale -Conditii de intocmire a dosarului preturilor de transfer. Raporturi de afiliere intre persoane fizice si juridice
Mai multe articole despre cod fiscal

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
pasare elisabeta veronica 2016-10-30 20:56:03
Numai sa fie adevarat ceia ce scrie aicia