keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Codul special pentru operatiuni intracomunitare. Cum se atribuie NIF asociatului unic strain?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Mar. 2019
Tags: operatiuni intracomunitare, nif, asociat unic strain, anaf, tva, cod fiscal, formulare, asociatul unic

Operatiunile intracomunitare tin cont obligatoriu de legislatiile statelor in care se regasesc societatile care deruleaza aceste achizitii, prestari servicii sau livrari de bunuri. Tratam astfel mai multe aspecte care tin de aceste reglementari, pornind de la cazul unei microintreprinderi fondate in septembrie 2016, cu un asociat strain (UE).

Firma a fost neplatitoare de TVA, insa emite facturi in UE si in afara UE, astfel ca s-a inregistrat in scopuri de TVA cu cod special pentru operatiuni intracomunitare in baza declaratiei 091 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (OPANAF 631/2016, OPANAF 1381/2017).
 
Dupa inregistrare s-a schimbat si codul de inregistrare, insa la verificarea pe site-ul ANAF, reiese ca firma nu e platitoare de TVA. In declaratia 091 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (OPANAF 631/2016, OPANAF 1381/2017) s-a bifat la punctul 4:  Inregistrare prin optiune pentru achizitii intracomunitare, conform art.268 alin.(6) din Codul fiscal.
 
Vom stabili daca se pot emite si primi facturi externe (completand VIES si taxare inversa) in conditiile in care in Romania firma apare ca neplatitor de TVA.
 
Vom vedea si daca pentru ca asociatul unic strain sa se inregistreze la Finante in vederea obtinerii unui NIF, va fi nevoie de certificatul pentru evitarea dublei impuneri din statul strain. 
 
Codul de identificare fiscala atribuit societatii la momentul inregistrarii la Registrul comertului conform art. 82 alin. (1) lit. b) din Codul de procedura fiscala este codul unic de inregistrare si acesta nu se schimba pe toata durata existentei societatii. La inregistrarea prin optiune pentru achizitii intracomunitare s-a primit un cod special, diferit de codul unic de inregistrare, care se utilizeaza numai pentru operatiuni intracomunitare in scop de TVA, dupa cum se prevede in mod expres la art. 317 alin. (10) din Codul fiscal, respectiv codul special poate fi comunicat altor persoane numai pentru achizitii intracomunitare de bunuri, pentru prestari de servicii intracomunitare si pentru achizitii de servicii intracomunitare.

Din acest motiv codul special atribuit pentru operatiuni intracomunitare nu se regaseste in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA care poate fi consultat pe pagina de internet a ANAF intrucat potrivit art. 317 alin. (15) din Codul fiscal acest registru este destinat doar persoanelor impozabile inregistrate normal in scopuri de TVA (pentru intreaga activitate, nu doar pentru operatiuni intracomunitare).
 
In schimb, societatea este inregistrata pentru operatiuni intracomunitare si la verificarea codului special in sistemul VIES la adresa de internet https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=ro va aparea mesajul "numar valid de inregistrare pentru TVA".
 
Dupa inregistrarea speciala pentru operatiuni intracomunitare se va depune decontul special de TVA formular 301 Decont special de taxa pe valoarea adaugata (OPANAF 592/2016) prevazut de 324 din Codul fiscal, iar TVA aferenta operatiunilor de achizitii intracomunitare de bunuri ori servicii se achita efectiv, neaplicandu-se taxarea inversa prin evidentierea TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila intrucat aceasta este valabila doar in cazul persoanelor inregistrate normal in scopuri de TVA in baza art. 316 din Codul fiscal.
 
Pentru operatiunile interne societatea este considerata persoana impozabila care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici ("neplatitoare de TVA") si va emite facturi fara TVA, pe baza codului unic de inregistrare primit la momentul inregistarii la Registrului Comertului.
 
Daca asociatul unic este o persoana fizica straina si acesta obtine venituri din Romania sub forma de dividende, atunci este obligatorie obtinerea unui numar de identificare fiscala, daca persoana respectiva nu detine deja un cod numeric personal atribuit de autoritatile competente din Romania, in conformitate cu prevederile art. 82 alin. (1) lit. e) din Codul de procedura fiscala. Pentru obtinerea NIF-ului se va depune formularul "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice straine (030)" prevazut de OANAF 3725/2017.
 
Veniturile din dividende sunt venituri impozabile obtinute din Romania conform art. 223 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. 
Conform pct. 18 alin. (5) din Titlul VI al Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 1/2016, prevederile titlului VI din Codul fiscal se aplica atunci cand:
    • beneficiarul venitului obtinut din Romania este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri
    • beneficiarul venitului obtinut din Romania, rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 19 alin. (1) 
    • impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit.
 
Incepand cu 01 ianuarie 2018 sunt aplicabile prevederile Conventiei dintre Romania si Republica Italiana pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si prevenirea evaziunii fiscale aprobata prin Legea nr. 28/2016 si a Protocolului aditional la conventie. 
 
Pentru veniturile din dividende atat cota prevazuta de Codul fiscal (art. 224 alin. (4) lit. b)) cat si cota prevazuta la art. 10 din CEDI Romania-Italia este de 5%. Asadar, pentru veniturile din dividende se aplica cota de 5% prevazuta de Codul fiscal, nefiind necesar ca beneficiarul sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala. 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016